|

Drum lin, domnule inginer Constantin Stefãnache!

În ziua de 25 mai 2020, a plecat la ceruri unul dintre fiii iubiti ai comunei Vutcani, inginerul agronom Constantin Stefãnache, fiu al unei familii de oameni gospodari, cinstiti si respectati de comunitate.

Constantin Stefãnache a parcurs împreunã cu familia ororile rãzboiului, foametea din anul 1946 si vitregiile vremurilor ce au urmat. A plecat de mic de acasã, din dorinta de a-si face un rost în viatã. Serios din fire, învãtat cu greutãtile vietii, ambitios si perseverent, pelegrinând prin santierele patriei, la Bucuresti, Roman, Fãlticeni, Iasi, Predeal, Fãgãras si Rîsnov, nu a renuntat niciodatã la visul de a învãta si de a accede în lumea agronomilor si de a se întoarce în satul cãruia îi ducea dorul mereu. Era nevoie de specialisti în agriculturã „care sã slujeascã lucrul pãmântului si agricultura cu pasiune, credintã si devotament”, asa cum povestea de multe ori. Simtul ascutit al responsabilitãtii si curajul de a se înfrunta cu opozantii schimbãrilor ce se impuneau în acele vremuri au fost dominantele care, împreunã cu un simt al muncii si al lucrului bine fãcut, l-au propulsat printre specialistii apreciati ai judetului Vaslui. Constantin Ștefãnache „agronom înãscut, nu fãcut”, a adus plus valoare sectoarelor în care a activat, pornind de la inginer stagiar la CAP Cursesti, inginer sef la CAP Vutcani, sef CUASC Crasna si Vaslui, iar înainte de pensionare, director al Inspectoratului pentru Protectia Consumatorului al Judetului Vaslui. A lãsat posteritãtii „Arc peste timp”, cartea scrisã de inginer Constantin Ștefãnache „în cuvinte simple trãite intens cu inima”, cum o caracterizeazã distinsa profesoarã Despina Spulber „Lupu” – recenzia publicatã în revista „Vutcani – o fãclie moldavã”. Cartea poate fi asemuitã chiar cu o cronicã a ultimilor 70 de ani ai comunei Vutcani.

Despãrtirea de inginerul Constantin Ștefãnache este trãitã cu mare tristete de toti vutcãnenii care îl vor pãstra în amintire pentru tot ce a lãsat drept cîstig pentru agricultura comunei Vutcani, pentru dragostea ce a purtat-o satului natal, ca om de omenie.

Dorinta inginerului Constantin Ștefãnache de a fi înmormântat în satul natal Vutcani, alãturi de sotia lui Tincuta Ștefãnache, va fi îndeplinitã de copiii sãi.

Vutcãnenii domiciliati în municipiul Vaslui sunt alãturi de familie si transmit sincere condoleante!