spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Drumarii vasluieni aniverseazã un secol de existentã, alãturi de colegii din Moldova

- Advertisement -

MÂNDRIE… Pentru angajatii Sectiei de Drumuri Nationale a judetului Vaslui, anul 2019 marcheazã un secol de existentã în cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Iasi. Potrivit decretului regal semnat în ianuarie 1919 de cãtre Majestatea Sa, Regele Ferdinand I, fostele directii judetene de poduri si sosele au fost reorganizate în „Directiuni de poduri si sosele”, pe scheletul cãrora s-a constituit si actuala Directie Regionalã de Drumuri si Poduri (DRDP) Iasi:

„Ferdinand I,

Prin gratia lui Dumnezeu si vointa nationalã, Rege al României,

Pe baza art. 7 si 8 din Regulamentul asupra organizãrii si functionãrii directiunei generale de poduri si sosele,

Am decretat si decretãm:

Art. 1. Pe ziua de 15 Ianuarie 1919, directiile de poduri si sosele judetene se grupeazã pe directiuni de poduri si sosele precum urmeazã:

… Directiunea IV, cu resedinta la Iasi, cuprinzând judetele: Botosani, Dorohoi, Iasi, Suceava, Neamtu, Roman, Vaslui si Fãlciu.

Bucuresti, 17 ianuarie 1919” – extras din Decretul regal de reorganizare a directiilor de drumuri si sosele.

În anii urmãtori, aceste structuri au suferit mai multe transformãri de naturã organizatoricã. În 1973, Directia Regionalã de Drumuri si Poduri îsi schimbã denumirea în Directia Drumuri si Poduri, iar Sectiile de Drumuri si Poduri îsi schimbã denumirea în Sectii de Întretinere, Reparatii Drumuri si Siguranta Circulatiei. În decembrie 1990, dupã încetarea sistemului comunist, a fost înfiintatã Regia Autonomã Administratia Nationalã a Drumurilor, iar Directiile de Drumuri si Poduri reprimesc denumirea de Directii Regionale de Drumuri si Poduri, denumire valabilã si în prezent. Actuala formã de administrare a drumurilor nationale a fost reglementatã prin Ordonanta de Urgentã nr. 55 din 14 septembrie 2016, privind reorganizarea Companiei Nationale de Autostrãzi si Drumuri Nationale din România – S.A. si înfiintarea Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere si a Companiei Nationale de Investitii Rutiere. La momentul de fatã, DRDP Iasi desfãsoarã activitãti de administrare a drumurilor nationale în opt judete, respectiv Bacãu, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea, având în administrare 3.276 km de drumuri nationale, din care: 3.102 km – drumuri nationale cu douã benzi de circulatie; 24 km – drumuri nationale cu trei benzi de circulatie; 148 km – drumuri nationale cu patru benzi de circulatie; 84 km – drumuri nationale pietruite; 872 poduri, în lungime totalã de 35.704 m; un tunel, în lungime de 46,4 m. „Pentru noi, ca drumari ai Moldovei, putem spune cã ultimul secol a fost unul al transformãrilor. În calitate de continuatoare a Directiunii a IV-a de Drumuri si Poduri, înfiintatã prin decret regal de Majestatea Sa Regele Ferdinand I, DRDP Iasi are o responsabilitate imensã în acest an centenar. În primul rând, ne propunem sã ducem la bun sfârsit marile proiecte de infrastructurã ale Moldovei – variante ocolitoare la profil de autostradã sau modernizãri de drumuri nationale strategice. În al doilea rând, ne propunem recîstigarea si apãrarea blazonului de administratori ai drumurilor nationale. Astfel, dacã ultimul secol a fost unul al transformãrilor institutionale, Centenarul DRDP Iasi ne dorim sã fie unul al recîstigãrii încrederii românilor în breasla drumarilor. Iar acest lucru suntem constienti cã nu se poate face decât prin executia unor lucrãri de calitate si, mai ales, prin interventii prompte pentru rezolvarea problemelor de infrastructurã, pentru cresterea sigurantei si a nivelului de confort pe drumurile nationale care strãbat Moldova”, a declarat ing. Ovidiu Mugurel Laicu, directorul general regional al DRDP Iasi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.