spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

Drumul de aur din coasta Husiului prezintã interes pentru Buzatu, dar îl lasã rece pe primarul Ciupilan

- Advertisement -

SEMNE…Pentru investitorii huseni apar si primele semne bune pentru drumul care face legãtura între municipiul Husi si Pogãnesti. Cei câtiva kilometri de drum care pot scoate din noroi investitii de milioane de euro au sanse sã intre în reabilitare. Deocamdatã, conducerea Consiliului Judetean Vaslui asteaptã ca administratorul drumului (primãria comunei Stãnilesti – n.r.) sã facã primii pasi. Mai exact, este nevoie de cadastru pentru acel drum ca acesta sã fie apoi preluat de cãtre CJ Vaslui si reabilitat. „Dacã primãria comunei Stãnilesti va face acest lucru, atunci Consiliul Judetean va avea suportul legal necesar pentru ca noi sã gãsim o solutie pentru a-l reabilita. Noi sprijinim primãriile fie la echilibrare, fie în identificarea unor surse de finantare pentru reabilitarea unor drumuri care deservesc investitii de milioane de euro. Stiu problema de acolo si dacã si primãria Stãnilesti se va implica o sã vedeti cã mãcar prima parte a drumului, vreo patru kilometri vor fi fãcuti. Ei sunt necesari, fiindcã sunt niste oameni de afaceri acolo care au investit si zona devine una atractivã”, dã asigurãri Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui.

Lucrurile par sã se miste si au apãrut si primele vesti bune pentru investitorii huseni care cheltuiesc milioane de euro pentru a-si dezvolta afacerile, dar care au nevoie si de sprijinul autoritãtilor pentru câtiva kilometri de drum. Contactati telefonic, cei din conducerea Consiliului Judetean Vaslui spun cã primii pasi trebuie sã-i facã administratorul drumului, în spetã, Primãria Stãnilesti. Mai exact, este nevoie de cadastru pentru acel drum ca apoi acesta sã poatã fi preluat de cãtre CJ Vaslui sau institutia sã gãseascã surse de finantare pentru a face în prima parte o portiune de patru kilometri vitali pentru investitiile din zonã. De partea cealaltã, primarul Liviu Zaharia spune cã va apela la serviciile unei firme de specialitate care sã rezolve aceastã problemã. „Am avut o discutie cu presedintele Consiliului Judetean Vaslui si am hotãrât sã ne întâlnim pentru a stabili, împreunã cu juristii institutiei, modalitatea legalã de a face transferul. Vom da apoi o hotãrâre de Consiliu Local si apoi drumul va trece în patrimoniul CJ Vaslui”, spune primarul Zaharia. Aici mai trebuie spus si faptul cã o mânã de oameni de afaceri au fãcut imposibilul cu câteva zeci de hectare de teren din coasta Husiului, creînd o adevãratã „minã de aur”. Au plantat peste 50 de hectare de struguri de masã, dintre cele mai renumite soiuri, au fãcut livezi de alun si prun si peste 450 de hectare de vie pentru vinificatie, de unde se obtin celebrele vinuri. Însã totul stã împotmolit si zona nu înfloreste cum ar trebui din cauza acestui drum care este într-o stare jalnicã, aproape necirculabil. Fermierii au investit milioane de euro si asteaptã de la autoritãti un semn. Sã le facã acel drum. De ce este atât de important drumul? Ne explicã Ioan Nechifor, proprietarul a 25 de hectare de struguri de masã: „Nu putem intra cu camioanele mari sã ne scoatem marfa de acolo, mai ales când plouã. Gânditi-vã cã producem în jur de 1.000 de tone de struguri pe an, asta înseamnã cel putin 50 de tiruri. Si nici aprovizionarea n-o putem face primãvara când aducem îngrãsãminte sau alte materiale. Si utilajele intrã cu greutate acolo”. Un alt fermier, Emil Enache, a cumpãrat fosta fermã a partidului pe care a reprofilat-o, plantând struguri de masã si aluni. A aplicat ultima tehnologie, folosind butasi de vie certificati, a investit în sistemul de sustinere a butucilor de vie si chiar a realizat un sistem antigrindinã. Are inclusiv irigatie prin picurare. Deci o investitie ca la carte. În curând îsi va face un depozit frigorific pentru parcarea strugurilor si a fructelor. Iatã ce spune fratele fermierului, Ovidiu Barbu, cel care are în grijã aceastã fermã: „Degeaba facem noi investitii. Avem alei betonate în vie, iar cei sase kilometri de drum pânã la fermã sunt praf. Gânditi-vã când vom da drumul la depozitul de frig, vor trebui sã vinã tirurile sã ne ia marfa. Pe unde le bãgãm? Ne cumpãrãm elicoptere”.

Vicele Trifan dã asigurãri cã drumul se va face

Problema acelui drum este cunoscutã si de cãtre cei din conducerea Consiliului Judetean Vaslui. Atât presedintele Dumitru Buzatu, cât si vicepresedintele Ciprian Trifan sustin cã, în cel mai scurt timp posibil, drumul fie va trece în patrimoniul CJ si apoi va intra în reabilitare, fie va rãmâne la Primãrie iar CJ va gãsi o sursã de finantare. „Problema drumului DC 32 este în lucru si cãutãm cea mai bunã solutie pentru rezolvarea acesteia. Sunt necesare unele documente pentru ca noi, Consiliul Judetean Vaslui, sã putem prelua drumul. Este nevoie de reabilitarea urgentã a mãcar 3,2 km de drum, pânã la ferme, într-o primã etapã, pentru a veni în sprijinul fermierilor. De asemenea, si primarul municipiului Husi, Ioan Ciupilan, s-ar fi putut implica în aceastã problemã mai ales cã, o bunã bucatã din drum este pe teritoriul orasului. Am cãutat si vom cãuta solutii pentru cã acei oameni au dreptate. Au milioane de euro investite si au nevoie si de ajutorul autoritãtilor”, spune Ciprian Trifan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.