|

Dupã 8 luni, politistii contrabandistii sunt încã dupã gratii

JUDECATI Procesul contrabandistilor de tigãri, în care sunt implicati si ofiteri ai politiei de frontierã din România si Republica Moldova, continuã. Vineri, la Tribunalul Vaslui, au mai fost audiati doi martori, urmând ca, în perioada urmãtoare, sã fie audiat si ultimul propus de procurorii DNA, aflat în penitenciarul Giurgiu. Cinci dintre inculpati vor rãmâne mai departe închisi, mentinându-se mãsura arestãrii preventive, în cazul altuia fiindu-i refuzatã cererea de pãrãsire a tãrii, pentru a-si vedea tatãl aflat în spital la Chisinãu.

Procesul contrabandistilor de tigãri arestati în luna mai, dupã ce au încercat sã-l corupã si pe Ionel Lascu, seful sectorului Berezeni al Politiei de Frontierã, continuã. Vineri, 21 noiembrie, la Tribunalul Vaslui au fost audiati doi martori, ilfovenii de la care Vasile Iordache a cumpãrat, folosind acte false, camionul ce urma sã serveascã la transportul tigãrilor de contrabandã. Cei doi martori nu prea au fost de folos cercetãrii judecãtoresti, pentru cã, cu toate cã l-au recunoscut pe Vasile Iordachi ca fiind cel cãruia i-au vândut camionul, nu si-au mai adus aminte de numele pe care “Vasea” l-a folosit la încheierea actelor. Pentru audierea ultimului martor propus de procurorii DNA, Radu Ionut Adrian, aflat în acest moment în penitenciar, s-a dispus constituirea unei comisii rogatorii la nivelul Tribunalului Giurgiu. La termenul de vineri, întrebãrile stabilite de instantã pentru a-i fi adresate martorului în comisia rogatorie au stârnit protestele apãrãtorilor, care au sustinut cã, în fapt, acestea nu fac decât sã reia rechizitoriul, si cã nu vor aduce nimic nou în cercetarea judecãtoreascã. Avocatii contrabandistilor si-au rezervat dreptul de a completa interogatoriul dupã ce vor primi rãspunsurile date de martorul Radu Ionut Adrian în fata judecãtorilor giurgiuveni, considerând cã declaratia acestuia este de mare importantã în proces. Radu Ionut Adrian este cel care, contactat de Igor Lisnic pentru a vinde tigãri de contrabandã în Bucuresti, a anuntat politia despre transportul de tigãri confiscat la sfârsitul anului trecut. Cu toate acestea, în luna februarie, Radu a fost încã o datã contactat de Lisnic si Iordache, tot pentru a le vinde tigãrile ce urmau a fi aduse ilegal peste granitã, cu complicitatea lui Iurie Volceanov si Ivan Musteatã, seful si adjunctul Sectorului de Politie de Frontierã Leova, Republica Moldova. Din banii obtinuti, Radu ar fi trebuit sã achite contravaloarea celor aproape 90.000 pachete de tigãri confiscate.

Arest prelungit

În continuarea procesului, s-a discutat mentinerea mãsurii arestãrii preventive pentru inculpatii Vasile Iordachi, Igor Lisnic, Veaceslav Mereutã, Ivan Musteatã si Iurie Volceanov, ceilalti doi inculpati fiind eliberati din arest, sub control judiciar, dar si cererile acestora, fãcute prin apãrãtori, de schimbarea arestului preventiv cu control judiciar sau arest la domiciliu. Toate cererile au fost respinse, cu toate cã apãrãtorii au sustinut cã timpul scurs de la arestare, aproape opt luni, si faza avansatã a procesului nu mai justificã mentinerea în arest a celor cinci inculpati. Instanta a considerat însã cã circumstantele care au dus la arestarea acestora nu s-au schimbat, si fiind temeinicã si legalã mãsura arestãrii preventive, pe care a mentinut-o. Nici cererea fãcutã de Gheorghe Braga, soferul contrabandistilor, eliberat anterior, de a i se permite pãrãsirea teritoriului României nu a avut mai mult succes, fiind respinsã de instantã. Braga ar fi vrut sã plece pentru câteva zile la Chisinãu, pentru a-si vedea tatãl, internat într-un spital din oras, dupã ce a suferit un accident vascular cerebral în Germania. Vasile Iordachi, Igor Lisnic, Veaceslav Mereutã, Ivan Musteatã si Iurie Volceanov, Gheorghe Braga si Valentin Badiu sunt acuzati de infractiuni de aderare sau constituire la grup infractional organizat, infractiuni pedepsite cu închisoare de la 3 la 10 ani, respectiv de la 5 la 15 ani, dar si de introducerea în tarã de bunuri sau mãrfuri, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal. Unii dintre acuzati, respectiv Vasile Iordachi si Iurie Volceanov, sunt acuzati si pentru dare de mitã, acestia fiind cei care au încercat sã-l corupã pe seful Postului de Frontierã Berezeni, Ionel Lascu, promitându-i acestuia zeci de mii de euro pentru fiecare transport. Comisarul Lascu a anuntat DNA, cu privire la tentativa de mituire a cetãtenilor moldoveni, si, din aceastã cauzã, ulterior, a primit mai multe amenintãri din partea lui Iordachi, care avea bãnuieli cu privire la comisarul vasluian, dupã ce mai multe transporturi de tigãri fuseserã interceptate.