spot_imgspot_img
11.3 C
Vaslui
23-apr.-2024

Edilii care au pus primãria „în cui”, la alegerile din 5 iunie!

- Advertisement -

ADIO, PRIMÃRIE… Alegerile locale din acest an, în judetul Vaslui, înseamnã si retragerea unor primari cu multe mandate în spate, a unor oameni care au experientã de 20-30 de ani în administratia publicã. Sunt si cazuri speciale, cum este cel al primarului de la Bãcani, Constantin Matei, care se retrage dupã un mandat, din probleme de sãnãtate. La Gârceni, Oltenesti, Laza, Lunca Banului sau Bãcani, primarii actuali nu s-au mai înscris în campanie si vor mai sta în functie încã o lunã si ceva, dupã care se întorc în comunitãtile lor, drept simpli cetãteni. Sunt si situatii speciale. La Bãcani, de exemplu, primarul Constantin Matei spune cã are probleme cu tensiunea si familia l-a sfãtuit sã se retragã acasã, în timp ce, la Laza, primarul Emilian Agafitei a decis sã-si respecte cuvântul dat în fata sãtenilor din Sauca, cãrora le-a promis cã nu mai intrã în campanie electoralã pentru un nou mandat, dacã nu reuseste sã asfalteze drumul judetean Laza-Sauca, lucru care nu s-a întâmplat! În aceste conditii, decanul de vârstã al primarilor vasluieni, Neculai Ignat, are toate sansele sã primeascã „titlul” de „cel mai longeviv primar din judet”, mai ales cã pleacã la pensie si primarul de la Oltenesti, care era pe functie încã din vremea lui Ceausescu.

Constantin Matei a câstigat alegerile de la Bãcani, în 2012. A stat patru ani primar si, când toatã lumea credea cã se înscrie pentru un al doilea mandat, a anuntat cã nu mai vrea la primãrie. Astfel, Matei pregãteste alegerile locale, cu tot ce este nevoie la nivelul unui primar, dupã care pleacã acasã. „Da, nu mai candidez, din motive de sãnãtate. Am tensiunea foarte mare si va trebui sã mã tratez, probabil nu-i convine stresul. Munca de primar nu e usoarã, înseamnã mult stres, nu poti satisface cererile tuturor, esti nevoit de multe ori sã aplici legea, sã dai chiar si amenzi, iar oamenii nu te mai vãd atât de bine, dupã aceea”, explicã primarul de la Bãcani. Acesta a învãtat, dupã un singur mandat, cã viata de primar e si mai dificilã, atunci când nu ai bani si nu stii cum sã investesti, pentru cã ai promis oamenilor cã le vei face drumuri sau aductiuni de apã. „Nu cred cã este primar care sã nu vrea sã facã lucruri bune pentru comunitate, dacã are bani. Oricum, ies la pensie si vreau sã las locul altora, mai tineri. Las în urma unele proiecte, care vor trebui încheiate. În câteva zile, scoatem la licitatie executia grãdinitei de la Bãcani, pentru cã sunt 80 de copii care au nevoie de acest spatiu. Cel care va veni în locul meu, trebuie sã o termine pânã în septembrie. E doar un proiect pe care cel care va urma la primãrie trebuie sã-l închidã, dar mai sunt si altele”, explicã primarul de la Bãcani. L-am întrebat pe Matei dacã are regrete, acum, cu o lunã înainte de terminarea mandatului. „Sunt si pãreri de rãu, e normal, suntem oameni. Am stat mult, am cântãrit, am pus în balantã totul si am ales sãnãtatea, înainte de toate, de aceea plec de la primãrie. E greu sã fii primar în România, astãzi, însã dacã îti vezi de treabã nu cred cã ai cum sã pleci cu fruntea plecatã din primãrie. Dacã nu bagi mâna, cum se spune, poti sã iesi la fel de frumos cum ai ajuns primar”, mai spune primarul de la Bãcani. În locul sãu, din partea PSD, va candida fostul viceprimar, care are sanse sã învingã în comunã, mai spune Matei.

Emilian Agafitei si un gest mai putin întâlnit la Vaslui: a promis oamenilor din satul sãu natal cã nu mai candideazã, dacã nu asfalteazã drumul judetean!

Povestea lui Emilian Agafitei, primarul comunei Laza, care se retrage dupã douã mandate, poate fi subiect de studiu pentru politicienii din Vaslui si nu numai. Omul a promis locuitorilor din Sauca, satul sãu natal, cã va asfalta drumul judetean, care pleacã din Laza si ajunge la Sauca, în urmã cu un an de zile. Spune cã a fãcut toate eforturile pentru a-i scoate pe oamenii din satul sãu la asfalt, dar nu a reusit, asa cã a decis sã plece din primãrie. „Le-am promis oamenilor cã le voi asfalta acel drum judetean. Am spus cã dacã nu reusesc sã fac nimic pânã la alegeri, nu voi mai candida. Oricât m-am strãduit, se pare cã nu am reusit sã conving pe cine trebuie sã asfaltez acest drum, asa cã trebuia sã-mi respect cuvântul. Nu voi mai candida, dar rãmân alãturi de echipa PSD, sunt primul pe lista de consilieri. Oamenii sunt derutati, dar au înteles cã trebuie sã-mi tin cuvântul dat acum un an de zile. Nu prea au fost multi de acord cu decizia mea, nici la partid nu au fost multumiti, când am spus cã nu mai candidez”, explicã Agafitei, destul de încurcat. Acesta spune cã unii dintre consãtenii sãi s-au supãrat pe decizia luatã, altii cred cã a fãcut bine cã si-a respectat promisiunea. „Las pentru viitorul primar o serie de proiecte, unele începute, altele care vor trebui finalizate. Poate cã nu e bine cã am luat hotãrârea asta, vom vedea, însã trebuie sã-ti tii cuvântul fatã de oameni. Unii dintre locuitorii comunei Laza ar fi vrut sã mai rãmân pe functie, dar mi s-a pãrut gresit faptul cã nu am putut sã pun nici mãcar 1 m de asfalt în Sauca, satul meu natal, asa cã am decis sã nu mai candidez. Eu sper ca lumea sã înteleagã de ce am fãcut acest pas. În viatã, trebuie sã ne tinem de ceea ce promitem oamenilor”, explicã Emilian Agafitei.

Corneliu Oanea, primarul cu 20 de ani ca primar si 2 ca viceprimar se retrage în liniste acasã, lângã familie

Dupã cinci mandate ca edil, Corneliu Oanea pleacã din fruntea primãriei Lunca Banului. Nu s-a mai înscris în campania electoralã, dar spune cã este pregãtit sã facã bilantul celor 20 de ani de primãrie. „Cred cã este destul, cinci mandate înseamnã mult pentru orice primar. Îl voi sustine pe viceprimar, pe Dãnut Tofan, probabil cã îmi va lua locul la primãrie. Personal, ies cu totul din primãrie, nu m-am mai înscris nici pe lista de consilieri locali. A fost decizia mea sã nu mai candidez încã o datã, dupã ce m-am consultat cu familia, care a spus cã ar fi bine sã las si pe altii sã conducã aceastã comunã frumoasã, cu oameni gospodari. Cred cã aceste cinci mandate m-au erodat, ar fi trebuit sã fie mai putine, e greu sã fii primar, în conditiile de azi”, spune Oanea. Un primar de comunã, spune edilul de la Lunca Banului, are mult de muncã, iar eforturile te consumã, mai ales cã lumea este sãracã si administratiile locale au multe goluri de umplut. „Poate, dacã as fi fost primar într-o zonã mai bogatã, mai dezvoltatã, altfel ar fi stat lucrurile. Nu pot sã spun acum dacã am regrete sau nu cã nu mai candidez, probabil voi regreta dacã aceia care vor veni la primãrie nu vor reusi sã ducã la final proiectele actuale. Sper cã aceia care vor fi primari, în urmãtorii ani, sã facã mai mult decât mine”, afirmã edilul. Corneliu Oanea are, pe lângã cei 20 de ani ca primar, si doi ani ca viceprimar, în perioada 1990-1992, deci are experientã bogatã în administratie. „Care a fost cel mai greu mandat ca primar? Probabil cã primul, atunci când s-a împãrtit pãmântul. Am muncit mult de tot, au fost multe discutii, dar plec din primãrie cu multumirea cã am rezolvat problemele funciare în Lunca Banului. Mai sunt cam 15 hectare de împãrtit, în rest totul este dat proprietarilor si mostenitorilor. Plec cu fruntea sus din primãrie, pentru cã dupã cinci mandate nu pot spune cã am avut vreo problemã. Functia de primar, pot spune asta dupã mai bine de 20 de ani de primãrie, este grea. Unii dintre colegii mei si-au pierdut mandatele înainte de termen, altii au avut sau au probleme cu Agentia de Integritate”, mai spune primarul de la Lunca Banului.

Mircea Scutelnicu pleacã acasã, dupã 41 de muncã în primãria Gârceni. Îi lasã locul liber fiului sãu: „Dacã terminã proiectele actuale, mai stã 20 de ani ca primar”

Cine nu-l cunoaste pe Mircea Scutelnicu, primarul comunei Gârceni? Este un nume emblematic pentru administratia publicã a judetului Vaslui. Fostul secretar de primãrie, ajuns primar cu 16 ani în urmã, a decis sã nu mai candideze, dupã patru mandate foarte grele. Scutelnicu a fost 25 de ani secretar la Gârceni, dupã care a mai „bifat” încã 16 ca primar, deci 41 de ani de administratie, lucru cu care putini edili în functie se pot lãuda în judetul Vaslui. La alegerile din 6 iunie, în locul sãu candideazã Sorin Gheorghe Gabriel Scutelnicu, fiul sãu, cel care are toate sansele sã-si urmeze tatãl la primãrie. „Am iesit anul trecut la pensie si atunci m-am gândit cã este timpul sã las si tineretul sã intre la primãrie. Dacã nu-l convingeam pe bãiatul meu sã candideze, probabil cã as fi candidat pentru încã un mandat, asa, sunt foarte bucuros cã îmi va urma la primãrie si va continua proiectele mele. Am promis anul trecut cã nu mai candidez, în fata oamenilor, iar acum am ajuns sã mã pregãtesc de pensie”, declarã primarul de la Gârceni. Optimist, Mircea Scutelnicu nici nu concepe ca fiul sãu sã câstige cu mai putin de 80%, asa cum a câstigat el atât de multe mandate. „41 de ani de administratie – o viatã de om la primãrie, în slujba cetãteanului. Cel mai greu mandat al meu, ca primar al Gârceniului, a fost primul, 2000-2004, pentru cã nu se fãcuse nimic pentru aceastã localitate, oamenii cereau multe lucruri, pe bunã dreptate. Stiti, pe vremuri Gârceniul era un fel de batalion disciplinar, militianul care gresea ceva într-o comunã era trimis la Gârceni, sã-si rupã gâtul în aceastã comunã pe care o pãrãsise toatã lumea. Asta e realitatea. Am muncit mult si, acum, comuna este la luminã, sunt proiecte, s-au fãcut drumuri, se vor închide si alte proiecte importante. Avem o alimentare cu apã, începutã în 2009, care este la 50% din total, se lucreazã, plus un proiect de 1 milion de euro, pentru asfaltarea satelor si a drumurilor de acces. Dacã fiul meu va finaliza tot ceea ce îi las de muncã la primãrie, poate sã mai stea si el 20 de ani la primãrie, ca taicã-su”, glumeste Mircea Scutelnicu. Dupã 44 de ani de muncã, edilul spune cã are o pensie de aproape 1.300 de lei, mult prea micã pentru anii în care a contribuit la stat. Dincolo de aceste momente amare, spune cã lasã în urmã o situatie clarã la fondul funciar, pentru cã tot pãmântul a fost împãrtit, cu multe discutii si probleme. „Regrete? Am regretul cã, parcã, am îmbãtrânit mult prea repede. Dar, îi doresc mult succes bãiatului meu, are multe de dus la îndeplinire”, mai spune primarul de la Gârceni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.