spot_imgspot_img
7.2 C
Vaslui
18-apr.-2024

Edilul de la Fruntiseni, afarã! Primul primar penal demis de prefectul Olteanu!

- Advertisement -

DECIZIE… Primarul comunei Fruntiseni, Neculai Lupu, este prima „victimã” a deciziei Curtii Constitutionale a României, prin care alesii locali care au primit condamnare cu suspendare îsi pierd mandatele. Daniel Olteanu, prefectul judetului Vaslui, a semnat decizia de schimbare din functie a primarului de la Fruntiseni, în urmã cu douã zile, astfel cã se vor organiza alegeri în aceastã localitate, în termenul prevãzut de lege. La Osesti, desi se credea cã se vor organiza alegeri, în urma condamnãrii cu amânare a primarului, prefectul a constatat cã nu sunt îndeplinite conditiile pentru suspendare, astfel cã primarul Grigore Lefter rãmâne pe functie. Pentru cã a aflat din ziarul nostru de condamnarea suferitã de primarul Lupu, prefectul Olteanu l-a sanctionat pe secretarul Consiliului Local comunal Fruntiseni, considerând cã acesta a încercat sã-si favorizeze seful, musamalizând aceastã afacere penalã.

Neculai Lupu, primarul comunei vasluiene Fruntiseni, acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de abuz în serviciu contra intereselor publice si conflict de interese, a fost condamnat, în iunie 2013, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Alãturi de primarul Lupu a mai fost condamnat si Alexandru Bãncianu, fost angajat al Primãriei si vicepresedinte al Asociatiei „Fruntiseni-Grãjdeni”, acesta primind aceeasi pedeapsã. Cei doi au fost trimisi în judecatã, dupã ce procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) i-au acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice si conflict de interese. În rechizitoriul anchetatorilor se mentiona cã, în cursul anilor 2008 si 2009, primarul Lupu, ajutat de fostul sãu angajat, a semnat douã acte aditionale pentru niste terenuri de pãsune care au fost date în arendã asociatiei crescãtorilor de animale, fãrã a avea acordul Consiliului Local. Prin aceastã metodã, au spus procurorii DNA, Consiliul Local Fruntiseni a fost prejudiciat cu suma de 43.569 de euro, bani care reprezentau diferenta dintre nivelul chiriilor stabilite prin contractele de arendã si cea stabilitã de primar prin semnarea celor douã acte aditionale. La începutul lunii iulie, judecãtorii CCR au decis cã, în astfel de cazuri, trebuie sã se aplice o mãsurã mai drasticã, iar alesii locali trebuie sã plece din functii. „Condamnarea în sine este cea care determinã pierderea integritãtii, element fundamental al mandatului electiv fãrã de care persoana care ocupã respectiva demnitate publicã nu mai are legitimitatea de a-si continua activitatea. Modalitatea de executare a pedepsei aplicate de cãtre instanta judecãtoreascã nu este decât un mijloc de individualizare a executãrii pedepsei”, au sustinut judecãtorii Curtii Constitutionale. Curtea a retinut cã excluderea de sub incidenta legii, deci de la sanctiunea încetãrii de drept a mandatului a persoanelor pentru care executarea pedepsei penale a fost suspendatã, echivaleazã cu un privilegiu creat acestora. „În ceea ce priveste modificarea referitoare la încetarea de drept a mandatelor de primar si de presedinte al consiliului judetean, în caz de condamnare, prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã, pentru infractiunile de coruptie prevãzute la art. 289 (luarea de mitã) si art. 290 (darea de mitã) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, independent de modalitatea de executare a pedepsei principale, Curtea a retinut cã aceasta încalcã prevederile art.16 din Constitutie”, anuntã CCR. În urmã cu douã zile, prefectul Daniel Olteanu a semnat ordinul de încetare a mandatului primarului comunei Fruntiseni, care devine, astfel, primul edil din judet care îsi pierde mandatul, în baza deciziei Curtii Constitutionale.

Primarul de la Osesti nu îsi va pierde mandatul, anuntã Prefectura

Un alt primar care a avut probleme cu legea, Grigore Lefter, edilul de la Osesti, nu pierde mandatul, pentru cã nu se înscrie în conditiile prevãzute de Curtea Constitutionalã. Prefectura Vaslui a analizat condamnarea primitã de Lefter si a constatat cã acesta nu poate fi suspendat din functie. În mai 2014, Lefter a primit o condamnare cu amânare, pentru cã si-ar fi angajat fiul drept consilier local la primãrie. Judecãtoria Vaslui i-a permis sã facã apel la sentintã, iar în septembrie 2014 Lefter face apel la Curtea de Apel Iasi, însã si-a retras actiunea din instantã. „Nu am nicio sentintã cu suspendare, asa cum crede lumea. La dosarul cu fiul meu, nu este vorba de o condamnare, ci de o amânare, deci nu am de ce sã fiu suspendat de Prefecturã. Celãlalt dosar, al DNA, este pe rolul Curtii de Apel Iasi”, spune Lefter. Într-adevãr, analizând dosarul lui Lefter, Prefectura a constatat cã primarul nu poate fi suspendat din functie, ca în cazul primarului de la Fruntiseni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.