|

Eduard Vlad Romila-Cetãtean de Onoare al Husului (video)

DECIZII…. Sedinta de asearã de la Consiliul Local Husi a debutat cu un moment de solemnitate, în cinstea plutonierului Eduard Vlad Romila, cãruia i s-a acordat titlul de Cetãtean de Onoare al urbei. Pentru mica ceremonie, primarul Ciupilan si-a pus tricolorul, iar plutonierul merituos, vizibil emotionat, a multumit si a dat asigurãri cã va reprezenta întotdeauna Husul natal cu mândrie. Apoi, sedinta a continuat cu discutii pe marginea a 27 de proiecte de hotãrâre, care, aproape toate, au trecut. Cu o exceptie însã, în care primarul Ciupilan a primit o micã mostrã de opozitie chiar de la un consilier de-al sãu, care, nu se stie de ce, i-a blocat primarului o initiativã.

Plutonierul Eduard Vlad Romila, decorat de presedintele Klaus Iohannis dupã ce a supravietuit unei explozii în Kandahar, acolo unde se afla în misiune în numele tãrii, alãturi de camarazii sãi, a devenit cetãtean de onoare. Mica ceremonie a avut loc în debutul sedintei de Consiliu Local, la ea fiind prezenti atât reprezentantii UM 01776, pe care o reprezintã plutonierul Romila, consilierii locali, dar si angajatii Primãriei. Primarul Ciupilan a dat citire motivelor care îl fac pe plutonierul rãnit în Afganistan, un husean ce meritã titlul de Cetãtean de Onoare, iar apoi, i-a înmânat placheta pe care era înscris titlul ce îl obligã si mai mult de acum înainte pe Eduard Vlad Romila, sã cinsteascã numele, istoria si oamenii urbei natale. “Este prima datã de când sunt primar, când am ocazia sã ofer titlul de Cetãtean de Onoare unei persoane din municipiul Husi. Este titlul cu cel mai înalt grad care poate fi acordat de cãtre Consiliul Local”, a spus, emotionat, primarul Ciupilan. “Sunt husean get-beget. De acum înainte voi reprezenta orasul cu si mai multã mândrie”, a spus plutonierul Romila. Primarul l-a invitat sã semneze si în Cartea de Onoare a municipiului. “Ar fi trebuit sã încheiem acest moment cu o cupã de sampanie, dar eu propun sã o servim pe 1 Decembrie”, a mai spus Ioan Ciupilan.

Burse pentru elevi

Apoi, s-a trecut la dezbaterile proiectelor de pe ordinea de zi. S-au aprobat, între altele, programul de deszãpezire pentru sezonul rece, 15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018, dar s-a votat si cuantumul, respectiv, numãrul de burse acordate elevilor din municipiul Husi. Aici au fost câteva discutii, întrucât unii consilieri ar fi vrut ca elevii cu burse de performantã, 7 la numãr, sã primeascã, fiecare, cu 50 de lei în plus la bursã, însã executivul a spus cã 250 de lei este prevederea bugetarã a momentului, însã de la anul, ar putea reanaliza posibilitãtile. În plus, a mai spus Ciupilan, pentru cei 350 de lei lunar, dati în plus fatã de cât prevede proiectul de hotãrâre, ar trebui sã mai modifice o multume de hârtii si, de asemenea, nici nu stie unde ar mai putea identifica în buget suma în cauzã.

Tânãr si nelinistit! Un consilier PSD l-a pus pe Ciupilan în dificultate.

Pentru prima datã de când e primar, Ciupilan a avut parte de o situatie ineditã, provocatã chiar de un consilier de-al sãu, social-democrat. La un proiect de hotãrâre, în care se punea problema vânzãrii directe a unei suprafete de 18 mp, pe strada “Alexandru Giugaru”, membrii opozitiei au precizat cã pretul de 2300 lei este prea mic, însã 4000 de lei ar fi o variantã de vânzare mai avantajoasã pentru Primãrie. Primarul Ioan Ciupilan s-a arãtat cam agasat de initiativa liberalilor, încercând sã explice cã e vorba despre un teren într-un loc mai ferit, cu garaje, care nu ar valora 4000 de lei. Când s-a trecut la vot, edilul a avut o surprizã la care evident cã nu se astepta. Unul dintre consilierii sãu, Alexandru Corjinschi, s-a abtinut la vot. Zadarnic s-a uitat primarul spre el în mod semnificativ si degeaba l-a întrebat de douã ori dacã nu cumva a votat gresit, cãci tânãrul, foarte hotãrât, a spus rãspicat: “Da, m-am abtinut”. Fãrã votul sãu, proiectul primarului a picat.