|

EI AU ADUS GLORIA

Cei mai buni sportivi ai anului

PREMII… Cu plusuri si minusuri, cu sperante si rezultate, cu iluzii si deziluzii, anul 2012 a fost unul bun pentru sportul vasluian. Desi se putea mult mai bine, sportivii vasluieni au dus stafeta cât au putut ei de sus. Fotbalul a fost din nou aproape de culmile performantei, handbalul a mai bãtut o datã în poarta primei Ligi, în timp ce sportul individual a adus în prim plan adevãrati campioni. La sfârsit de an, câtiva sportivi meritã sã fie încununati de lauri.

Orasul Vaslui a ajuns sã fie cunoscut atât în tarã, cât si în afara granitelor si datoritã performantelor înregistrate pe plan sportiv. Principalul ambasador al acestor tinuturi a fost, si în acest an, echipa FC Vaslui. “Galben-verzii” si-au încercat din nou sansa în Europa, dar s-au izbit de adversari redutabili atât în Liga Campionilor, cât si în Europa League. Rãmasi angrenati doar în competitia internã fotbalistii echipei FC Vaslui s-au zbãtut pentru a putea fi în cãrti în vederea câstigãrii titlului de campioni ai României, obiectiv impus cu insistentã de patronul Adrian Porumboiu. Dupã plecarea lui Wesley, cel care a preluat rolul de locomotivã a echipei a fost noul atacant Marius Niculae. Fotbalistul venit în varã de la Dinamo este golgheterul echipei si cel de la care se asteaptã sã punã umãrul la o mare performantã. A evoluat în toate cele 19 partide din turul acestui campionat, bifând nu mai putin de 1685 de minute în Liga I. A jucat si în Cupa României, dar si în Liga Campionilor si Europa League. Se aflã pe locul 2 în clasamentul golgheterilor, are un hattrick în acest sezon si un gol marcat în Europa League, cifre care i-au adus distinctia de “fotbalistul anului” din partea DJST. Si în ancheta ziarului “Vremea Nouã”, Marius Niculae primeste titlul de fotbalistul anului, pentru performantele din acest sezon competitional.

Handbalul vasluian dã talente

Interul stânga de la Potaissa Turda, Claudiu Dediu poate fi numit cel mai bun handbalist vasluian al anului 2012. Evolutiile sale bune din Liga Nationalã, acolo unde ocupã un onorant loc patru cu echipa si faptul cã a marcat 20 de goluri pentru Potaissa îi pot aduce titlul de cel mai bun handbalist vasluian în 2012. Claudiu Dediu a venit la Potaissa Turda de la Universitatea Suceava, în vara anului precedent. În cariera sa, vasluianul Dediu a mai evoluat la Stiinta Bacãu, Poli Iasi, CSU Galati si Steaua Bucuresti, în capitalã fiind campion national în anul 2008. O evolutie bunã în 2012 a avut si Liviu Mironescu de la CSM Bucuresti, care a marcat în acest tur 12 goluri pentru formatia sa. De luat în seamã într-un astfel de clasament ar mai fi si Mãdãlin Tutu si Tudor Stãnescu, ambii de la Universitatea Bucovina Suceava.

Rezultate bune si la individual

Un alt sportiv care a adus cinste Vasluiului prin performantele sale este luptãtorul Marcel Miron. Legitimat la clubul CS Liga de Est Vaslui, Miron este multiplu campion national si european la taekwon-do. Sportivul pregãtit de antrenorul Mihai Hondru si-a trecut anul acesta în palmares trei titluri de campion la senori – douã la Campionatul European si unul la Campionatul National.

Nu pot fi trecute cu vederea nici rezultatele altor sportivi care au reprezentat judetul Vaslui. Pentru prima oarã, Vasluiul a dat doi sportivi la Jocurile Olimpice. Din lotul României deplasat la Londra au fãcut parte si atleta Mirela Lavric si ciclistul Andrei Nechita. Saltul de la juniori la seniori a fost însã unul prea mare pentru Mirela Lavric, atleta reusind sã ajungã doar în semifinalele probei de 800 de metri. A fost însã cea mai bunã prestatie dintre toti cei 17 atleti români. În simifinale, Lavric a terminat cursa pe pozitia a saptea, cu un timp de 2 minute si 46 de sutimi. Desi este stabilit în Italia, Andrei Nechita este nãscut în judetul Vaslui(Bârlad) si a concurat pentru reprezentativa României. Andrei Nechita a fost singurul participant al României în probele de ciclism de la Jocurile Olimpice dupã o pauzã de 32 de ani. Din nefericire, Nechita nu a putut duce la bun sfârsit cursa de 249,5 km, dar s-a consemnat participarea sa.