|

Ei vor conduce noul PNL, în urmãtorii doi ani!

GREU…S-a bãtut în cuie, nu fãrã emotii, lista celor 15 nume din rândul liberalilor, care vor face parte din Comitetul Executiv Judetean al noului PNL, alãturi de tabãra “Dan Marian”, adicã vechiul PDL. O listã tinutã la secret si negociatã de deputatul Florin Ciurariu, presedintele organizatiei judetene a vechiului PNL, listã despre care se stiau o parte din nume încã din ziua de vineri. Trebuie sã spunem, din capul locului, cã lista respectivã este formatã atât din vechea gardã PNL, cât si din tineri lansati în politica mare în ultimii ani, cum este cazul consilierului judetean Anca Dima. Marele semn de întrebare care circula ieri, pe holurile Delegatiei Permanente a vechiului PNL, era: va fi Bichinet pe lista celor 15? Dacã nu, care va fi urmãtoarea miscare a vicepresedintelui de la Consiliul Judetean? Pânã la urmã, liberalii au primit si rãspunsul: Bichinet este pe listã, însã în interiorul partidului au fost si unele lucruri care s-au spus pe fatã, între conducerea liberalã si seful de la CJ, despre care nu se stiu multe lucruri. Lista mai contine, pe lângã cele 15 nume, care se vor aseza la masa Comitetului Executiv Judetean, si doi supleanti, Emanuela Oprea, de la Husi, si Cãtãlin Sbârlea. Ca un fapt amuzant, pe lista celor 27 de nume de la Comitetul Executiv judetean vom regãsi doi membri de partid cu acelasi nume, Plesu, ambii din Bârlad, fãrã nicio relatie de rudenie între ei: Gheorghe Plesu, de la vechiul PNL Bârlad, si Corneliu Plesu, de la fostul PDL Bârlad!

Cei doi parlamentari PNL deschid lista celor 15 nume, respectiv presedintele organizatiei judetene, deputatul Florin Ciurariu, si senatorul Nelu Tãtaru. Urmeazã, într-o ordine aleatorie, Simona Polak, presedinta organizatiei municipale Vaslui, vicepresedinte la judet, Liviu Iacob, presedintele organizatiei municipale Husi, Tudor Polak, presedintele tineretului liberal, Iulian Miliare, primarul comunei Berezeni. Demis de conjunctura politicã PSD-PC din Consiliul Local Vaslui, fostul viceprimar Sorin Radu, cel care se anuntã de pe acum candidatul Dreptei la primãria Vaslui, a prins si el un loc pe listã. Gheorghe Vezeteu, fost presedinte al filialei municipale Vaslui, este si el pe lista celor 15 liberali, ca si Bogdan Sârbu, presedintele organizatiei municipale Bârlad. Presedinta organizatiei de femei, Eugenia Ignat, cea care a stat în multe campanii în prima linie a partidului, a prins un post pe lista celor 15 nume din Comitetul Executiv judetean, alãturi de Ioana Drâmbã, membru PNL în Bârlad. Un alt liberal din Bârlad, Gheorghe Plesu – nicio legãturã cu Corneliu Plesu, liderul PDL de la Bârlad – va fi si el pe lista celor 15 liberali, alãturi de un inspector scolar, Constantin Turcu. Consilierul judetean Anca Dima, unul dintre cei mai vechi liberali din judet, este pe lista celor 15 persoane care vor decide directia în care va merge noul PNL în judetul Vaslui, alãturi de cei 12 reprezentanti ai taberei “Dan Marian”. Ca supleanti, regãsim o liberalã din Husi, Emanuela Oprea, si un consilier judetean, Cãtãlin Sbârlea. Doar unul dintre cei sapte primari PNL a acceptat sã intre pe lista Comitetului Executiv Judetean, viitorul guvern al Dreptei în judetul Vaslui. Se spune cã majoritatea primarilor PNL din judet au refuzat sã intre pe aceastã listã, din motive doar de ei stiute, unii poate doar de teama de nu a “interactiona” cu Dan Marian, cel care i-a trãdat pe vremuri.

Corneliu Bichinet, nominalizat cu destul de multe discutii

Cum era de asteptat, pe listã îl regãsim si pe Corneliu Bichinet, vicepresedintele CJ Vaslui, liberal care nu are nicio functie în partid. Au fost semne de întrebare, dacã Bichinet se va regãsi sau nu pe acea listã de 15 nume din vechiul PNL, însã ratiunea a învins unele patimi politice din Partidul National Liberal. Deputatul Florin Ciurariu a propus ca Bichinet sã se regãseascã pe lista celor 15, din ratiuni practice, având în vedere puterea de muncã a fostului presedinte de Consiliu Judetean si faptul cã este o voce cunoscutã si autoritarã în administratia publicã judeteanã. De altfel, ideile lansate de PSD sãptãmâna trecutã, ca alegerea presedintelui CJ sã se facã de pe lisa consilierilor judeteni alesi în vara anului viitor, îi va da sansa lui Bichinet de a candida pe pozitii de frunte în cadrul noului PNL, stiut fiind faptul cã si senatorul Dan Marian, de la PDL, tânjeste dupã functia de la judet si va da coate pentru a ajunge în fatã la alegerile locale de anul viitor. Desi nu se stiu detalii despre discutiile care au avut loc în Biroul Permanent Teritorial, care s-a tinut înaintea Delegatiei Permante judetene, se spune cã ar fi fost unele discutii lãmuritoare între Bichinet si conducerea executivã a partidului, pe marginea unor afirmatii fãcute de vicepresedintele CJ în ultimele luni. S-a considerat, în ciuda discutiilor interne, cã Bichinet este un liberal mult prea valoros pentru a fi lãsat pe dinafara listei, asa cã acesta va trage în Comitetul Executiv judetean al noului PNL, unde se vor lua cele mai bune decizii pentru partid. Ca un fapt interesant, despre care nu se vorbeste oficial, deputatul Ciurariu s-a asigurat, prin persoanele de pe aceastã listã, cã nu vor fi trãdãri în favoarea senatorului Dan Marian si a PDL, aducând alãturi de el oamenii care sunt trup si suflet pentru partid si nu pot uita trãdarea celui care astãzi este mândru cã face parte din “marele Partid National Liberal”. Plus cã, având majoritate pe listã, Ciurariu va putea sã-si impunã ideile sau programele legate de judetul Vaslui, atunci când va fi nevoie si colegii din PDL nu vor dori sã tragã la cãruta PNL, din diverse motive.

Si un fapt interesant: structurile actuale de la judet vor fi valabile pânã în 2017, conform statutului noului PNL

Cele 27 de nume ar putea fi, teoretic, cel putin, în Comitetul Executiv judetean Vaslui pânã în 2017, când se vor organiza alegeri la nivelul organizatiei judetene a noului PNL. Pânã atunci, la Vaslui, Comitetul Executiv judetean va fi condus de doi copresedinti, ca si pânã acum, deputatul Ciurariu si senatorul Marian. “Ne vom întâlni, în câteva zile, în nou structurã judeteanã de conducere a noului PNL. Nu avem adversari politici în interior, am stabilit cã singurul adversar politic al nostru este PSD”, confirmã deputatul Florin Ciurariu. Conform statutului, CJEX este alcãtuit, unde existã patru-sase colegii de deputati, din 23 de membri, 7-9 colegii de deputati – din 26 de membri – si peste zece colegii de deputati din 29 de membri, din parlamentarii alesi în judetul respectiv, presedintii organizatiilor interne, cu drept de vot consultativ. Membrii CJEX vor fi desemnati de fiecare partid care a fuzionat, din cadrul Biroului Politic Judetean, respectiv Biroului Permanent Judetean, la propunerea presedintelui organizatiei judetene si supusi aprobãrii în Biroul Politic judetean al fostului PNL si în Colegiul Director judetean al fostului PDL. Conform documentului, ponderea membrilor din fiecare partid în Comitetul judetean executiv a fost stabilitã în urma aplicãrii unor criterii, respectiv 80% rezultatul alegerilor europarlamentare si 20% numãrul primarilor în functie dupã aplicarea OUG 55/2014. Ponderea maximã este 65% la 35%. Asa se face cã, la Vaslui, vechiul PNL a primit majoritatea mandatelor în Comitetul Executiv judetean, cu 15 mandate, în timp ce vechiul PDL a primit doar 12 mandate.