spot_imgspot_img
8.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Elevii aratã cu degetul spre profesori: “nu ne evalueazã corect”

- Advertisement -

STATISTICI…Un raport lansat de Consiliul National al Elevilor (CNE), realizat pe baza rãspunsurilor a peste 8500 de elevi din toatã tara, relevã faptul cã jumãtate dintre scolari sunt nemultumiti de profesorii lor si modul în care îi evalueazã, cã acestora nu li se deconteazã naveta integral si cã nu se simt în sigurantã în scoli. “Suntem atenti în continuare la evolutia fenomenului de bullying, discriminãrii, nerespectãrii imaginii, demnitãtii si personalitãtii proprii în incinta scolilor si vom propune mãsuri pentru combaterea acestor fenomene.”, a declarat Victor Munteanu, inspector delegat al CNE în Consiliul Judetean al Elevilor (CJE) Vaslui.

“Este inadmisibil ca, la aproape 12 ani de la intrarea României în Uniunea Europeanã si la peste 2 ani de la aprobarea Statutului Elevului, o bunã parte dintre principiile de bazã ale unui sistem de învãtãmânt calitativ sã fie ignorate sau chiar luate în derâdere de cãtre personalul didactic sau de cãtre cel de conducere. Deseori, întâlnim cazuri de scoli în care directorul se considerã un fel de sef pe plantatie, unde drepturile elevilor sunt încãlcate cu bunã stiintã, în complicitate cu ceilalti doi actori: pãrintii care nu au curajul sã ia atitudine si profesorii care pun în aplicare dispozitiile conducerii. La multi ani (sau nu)!”, a declarat presedintele Consiliului National al Elevilor, Petru Apostoaia.

Alte probleme grave reclamate de elevi sunt bullyingul si discriminarea. Concret, 41% din respondenti si-au simtit pusã în pericol integritatea fizicã si/sau moralã în scoli, “fapt ce demonstreazã cã sistemul educational românesc nu este adaptat pentru nevoile reale ale elevilor, acestia întâmpinând probleme precum bullying-ul la tot pasul”, mai aratã raportul.

Totodatã, 47% din elevii respondenti au declarat cã au fost discriminati în scoli cel putin o datã, iar un sfert dintre scolari afirmã cã scoala lor nu este un mediu sigur pentru a-si exprima opiniile. La întrebarea “Câti elevi se simt constrânsi sã aleagã optiunile impuse de profesori?”, nu mai putin de 79,54% dintre acestia au rãspuns cã au simtit o constrângere la un anumit nivel în sensul exprimãrii optiunii cu privire la disciplinele apartinând CDS. Elevii au mai rãspuns si la o întrebare legatã de consilierea psihologicã în scoalã, iar jumãtate (50,55%) dintre elevii care au beneficiat de consiliere psihopedagogicã sunt de pãrere cã aceasta nu i-a ajutat deloc.

Ce au spus adolescentii din Vaslui

Potrivit lui Victor Munteanu, elev al Liceului “Stefan Procopiu” si inspector delegat al CNE în CJE Vaslui, nivelul nemultumirii la nivel local nu e la fel de ridicat ca cel din alte judete. “Dupã cum putem vedea, încã de la adoptarea Statutului Elevului acum 2 ani, situatia elevilor din România este incertã. Multe scoli din judet nu s-au aliniat prevederii privind neobligativitatea frecventãrii cursurilor în uniforma scolarã. În acelasi timp, ne bucurã faptul cã elevii au acces la o bazã materialã bunã în scolile lor, fapt ce reiese din exemplele primite la ultima întrebare a chestionarului. Pe de altã parte, PIB-ul alocat învãtãmântului nu coincide în realitate cu cel mentionat în Constitutie, iar multe scoli din zona ruralã încã nu au dotãrile necesare, dar situatia s-a îmbunãtãtit fatã de anii anteriori. Suntem atenti în continuare la evolutia fenomenului de bullying, discriminãrii, nerespectãrii imaginii, demnitãtii si personalitãtii proprii în incinta scolilor si vom propune mãsuri pentru combaterea acestor fenomene. De asemenea, asteptãm ca elevii sã se implice mai mult si sã militeze pentru drepturile lor, iar din urmãtorul raport pentru anul scolar 2018-2019 pe care îl va realiza Consiliul Judetean al Elevilor Vaslui aflat sub conducerea actualului presedinte, Asãvoaei Bianca-Gabriela, sã reiasã exact situatia învãtãmântului vasluian.”, a declarat Victor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.