spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Elevii de la „Racovitã”, invitati sã-si aleagã reprezentantii în Consiliul Scolar, dupã demiterea presedintelui

- Advertisement -

ALEGERI… Elevii Liceului “Emil Racovitã” trebuie sã-si aleagã astãzi reprezentantii în Consiliul Scolar (CSE), dupã ce Consiliul National al Elevilor i-a destituit pe membrii Biroul Executiv, alesi la începutul anului scolar. Motivul este reprezentat de modul nedemocratic în care s-au desfãsurat alegerile, adicã fãrã participarea tuturor elevilor, dar si de o serie de încãlcãri ale metodologiei de organizare si desfãsurare a alegerilor din cadrul Consiliului Elevilor: în cazul de fatã au avut loc înainte de perioada stabilitã la nivel national, iar candidatul la functia de presedinte CSE a fãcut parte din comisia de concurs. Viviana Bulugu, presedintele Consiliului Judetean al Elevilor, nu a dorit sã facã declaratii despre acest incident, rezumându-se doar la a declara cã “problema a fost una internã, a fost sesizatã si rezolvatã, iar noile alegeri vor fi mâine (n.r. azi)”.

Primele bãnuieli cu privire la modul în care se desfãsoarã alegerile la Liceul “Emil Racovitã” au apãrut în urmã cu câtiva ani, pe când presedinte al Consiliului Județean al Elevilor era Victor Munteanu, fost elev al Liceului “Stefan Procopiu”: “Eu bãnuiam ceva, la un moment dat chiar am deschis o anchetã internã pe care am fost nevoit s-o inchid atunci din lipsã de dovezi. Însã în urmã cu douã luni toate lucrurile astea mi s-au confirmat, pentru cã au început sã vinã surse din interiorul institutiei de învãtãmânt cu dovezi. Astfel, am observat cã alegerile s-au desfãsurat chiar înainte de intervalul stabilit de cãtre Consiliul National al Elevilor, undeva prin a doua jumãtate a lunii septembrie, nicidecum între 3 si 8 octombrie, potrivit calendarului desfãsurãrii alegerilor. Încãlcarea articolului 13 din metodologie este o faptã destul de gravã si se sanctioneazã cu excluderea din Consiliul Elevilor si refacerea alegerilor. Un alt lucru grav este faptul cã din comisia pentru alegeri a fãcut parte și presedintele demis. Potrivit metodologiei în vigoare, dacã esti candidat, nu ai voie sã faci parte din comisia de concurs si validare. Iarãsi o mare problemã, procesul verbal de la Liceul Teoretic „Emil Racovitã” nu a fost conform celui aflat în ultimele pagini din metodologie. Comisia de concurs si validare este formatã de obicei, dar nu obligatoriu, din fostul presedinte al CSE-ului respectiv, ceea ce s-a si întâmplat la LER, dar pe lângã ceilalti membri din Biroul Executiv, se mai adaugã un membru desemnat de Consiliul Judetean al Elevilor, sub nicio formã o persoanã desemnatã de Consiliul Scolar al Elevilor. Cât despre acel membru din comisia de validare, poate fi de oriunde, de la un alt liceu din Vaslui sau chiar de la licee din Husi, Negresti, Bârlad, depinde de actualul presedinte al CJE, el hotãrãste împreunã cu ai sãi colegi. Asta înseamnã sã fii corect, sã fii impartial”.

“Nu m-am asteptat sa organizeze astfel de alegeri colegi pe care eu îi stiam altfel încã din timpul mandatului meu”

De asemenea, Victor Munteanu, în prezent student la ASE Bucuresti, a mai povestit cã a “constatat o interpretare eronatã a metodologiei si cã în procesul-verbal, în cazul acestui liceu, asa-zisa functie a fost inventatã pentru Biroul Executiv si poartã denumirea de „Membru”. În concluzie, de ce sã te mai chinui sã faci alegerile corect când poti sã bati din palme si sã le mãsluiesti? De ce sã te strofoci sã printezi un proces-verbal deja prestabilit si redactat în format standard de CNE, dar necompletat când poti trânti o jumãtate de paginã plinã cu fraze, doar de dragul de a ne arãta abilitãtile gramaticale? Mai trebuiau sã punã pe hârtie discursurile candidatilor, dacã au avut asa ceva, si povestea era completã. De ce sã te mai chinui sã accepti colegi/elevi cu initiativã, care îsi doresc cu adevãrat sã facã activitãti interesante alãturi de colegii lor si care vor sã deschidã portile unei frumoase colaborãri cu cei din conducerea liceului când pur si simplu poti sã-i spui lui x: „De astãzi tu esti presedinte.”, indiferent de experienta pe care o ai? Si aici mã refer la modul general cã sunt foarte sigur cã nu e prima oarã când se întâmplã acest lucru. De ce sã îi lãsati pe candidati sã-si facã linistiti o campanie electoralã dupã care sã organizati împreunã alegerile corect, unde pot participa toti elevii, când efectiv puteti sã vã închideti, dupã ore, cu sefii claselor într-o salã (atentie, nu toti!) fãrã ca toti ceilalti sã stie ceea ce se întâmplã? Se vede cât de sarcastic sunt în momentul de fatã, nu? Exact asa ati tratat voi Consiliul Elevilor ani la rând, ca pe-o joacã. Nu, sã stiti cã nu este, indiferent de ce zic unii! Prin urmare, în acest caz, am sesizat Consiliul National al Elevilor în luna septembrie, iar acestia au luat mãsurile care se impun. Nu m-am asteptat sa organizeze astfel de alegeri colegi pe care eu îi stiam altfel încã din timpul mandatului meu si sper ca pe viitor sã nu se mai întâmple asa ceva deoarece nu este vital pentru structurã, asta nu va face decât sã rezulte într-o lipsã acutã de implicare/interes din partea elevilor în luarea unor decizii care poate îi priveste în mod direct si contribuie la dezvoltarea acestora”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.