|

Elevii de la LMK, pe podiumul Festivalului de teatru în limba englezã “Come with Us to Dramaland”

FELICITÃRI… Trupele de teatru în englezã ale Liceului “Mihail Kogãlniceanu”, coordonate de profesoara Mihaela Liteanu, s-au întors cu rezultate exceptionale de la Festivalul de teatru în limba englezã “Come with Us to Dramaland”, desfãsuratã la Cluj-Napoca, în perioada 7-9 iunie 2019. Matei Ninu si Horatiu Dãniciuc au fost laureati ai Premiului pentru cel mai bun dialog între douã personaje. Piesa prezentatã de elevii de liceu – adaptarea comediei “Grijuliu ca un frate” - a obtinut Premiul al III-lea pentru cel mai bun scenariu adaptat si Premiul Juriului – unul din cele mai râvnite trofee ale Festivalului. Trupa elevilor de liceu a pus în scenã piesa lui Allan Seymour „O zi pe an”, si a obtinut urmãtoarele premii: Premiul I pentru cea mai bunã trupã; Premiul Special pentru cea mai potrivitã costumatie si recuzitã; Tudor Stavãr a fost rãsplãtit cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, iar Tudor Visu – cu Premiul II pentru cel mai bun actor în rol principal.

Este al unsprezecelea an consecutiv de când trupa de teatru în limba englezã de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” participã la cel mai important festival de profil în limba englezã, cunoscut în toatã lumea artisticã si educationalã europeanã – „Come with Us to Dramaland” de la Cluj-Napoca, competitie oficialã a Ministerului Educatiei Nationale, organizatã de CETA – Asociatia profesionalã a profesorilor de limba englezã si de Inspectoratul scolar Judetean Cluj, alãturi de Radio România – studioul Cluj, de autoritãtile locale si judetene si de numerosi parteneri. Si, ca de obicei, asa cum ne-au obisnuit într-o frumoasã traditie, actorii trupei de teatru în limba englezã a Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” au reusit, si de data aceasta, prin mãiestrie interpretativã si stãpânirea unei limbi engleze deosebite, sã convingã juriul de calitatea artei lor, astfel încât au fost rãsplãtiti cu numeroase si importante premii. Trupa elevilor de gimnaziu a prezentat adaptarea comediei “Grijuliu ca un frate” (dupã Elie Bassan), în regia Mihaelei Liteanu – povestea unui tânãr pictor, Julian Dubbs, care trãieste într-o mansardã si este jefuit de un hot plin de scrupule care sfârseste prin a-i rezolva o multime de probleme, în mod paradoxal. Rolurile au fost interpretate de elevii Horatiu Dãniciuc (Julian Dubbs, pictor sãrac), Matei Ninu (hotul), Sara Doroftei, Elisabeta Motas, Stefan Chiper, Teodora Antonache, Alex Cogãlniceanu, Oana Butnaru, Stefan Sava, Eva Chiritã.

“E o nouã confirmare a valorii limbii engleze si a calitãtii teatrului pentru elevi”

Trupa elevilor de liceu a prezentat, tot în regia si adaptarea profesoarei Mihaela Liteanu, piesa lui Allan Seymour „O zi pe an”. Frumoasa si modesta familie Cook din Sydney e formatã din oameni care muncesc din greu pentru a se împlini. Alf, veteran al celui de-al doilea rãzboi mondial si Wacka, vechi prieten si veteran al ambelor rãzboaie, asteaptã 25 aprilie – Ziua Veteranilor din Australia (ANZAC), o zi foarte specialã pentru ei. Hughie, fiul lui Alf, idealist revolutionar, este student la Universitate, îndrãgostit de bogata sa prietenã, Jan Castle. El si Jan intentioneazã sã scrie un articol de ziar pentru a dezvãlui câteva adevãruri triste despre Ziua Veteranilor. Se creeazã un conflict între Hughie si pãrintii sãi, lucrurile se complicã, iar punctul culminant este atunci când Hughie aflã cã Jan a publicat deja articolul singurã, într-un mod foarte diferit de ceea ce ar fi trebuit sã fie. Piesa este o pledoarie împotriva rãzboiului si consecintelor sale profunde si triste si promoveazã ideea cã tinerii trebuie sã facã tot ce le stã în putintã pentru a evita repetarea unor astfel de nenorociri.

Au impresionat prin talentul lor elevii – actori Tudor Visu (Alf Cook, tatãl), Teodora Pînzaru (Dot Cook, mama), Esthir Pilã (Rose Cook, fiica), David Dumitriu (Hughie Cook, fiul), Bianca Costin (Jan Castle, iubita lui Hughie), Tudor Stavãr (Wacka Dawson, vechi prieten al familiei), Miriam Gurgutã, Anastasia Ulea (douã ziariste, povestitori). “Felicitãri tuturor membrilor trupei de teatru a Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” si coordonatoarei, profesoara Mihaela Liteanu, pentru aceastã nouã confirmare a valorii limbii engleze si a calitãtii teatrului pentru elevi pe care aceastã echipã strâns unitã l-a demonstrat, încã o datã, la cel mai mare si mai greu festival de profil în limba englezã din România – Come with Us to Dramaland, de la Cluj-Napoca!”, a transmis inspectorul scolar pentru limbi moderne, prof. Alexandru Mîtã.