spot_imgspot_img
6.4 C
Vaslui
19-apr.-2024

Elevii de la „Quasar Robotics” Husi : 140 de ore de muncã, pentru realizarea de viziere pentru cadrele medicale!

- Advertisement -

EXEMPLU… Copiii inteligenti de la Colegiul „Cuza Vodã” Husi, membri ai echipei de roboticã „Quasar Robotics”, au oferit în aceste zile o lectie de empatie si simt civic! Cu bãnutii pe care ei îi primiserã de la sponsori, pentru a participa la competitii, elevii au ales sã confectioneze peste 50 de viziere, pe care le-au oferit cadrelor medicale de la Spitalul Husi, dar si celor de la statia localã de Ambulantã. Au muncit peste 140 de ore, în ultimele douã sãptãmâni, tãind cu mâna plãcile de policarbonat, în lipsa unui cutter laser CNC, dar s-au ambitionat sã se facã utili. Au spus cã nu au putut rãmâne indiferenti, când au vãzut cât de greu de descurcã medicii si asistentele cu echipamentele de protectie. „Am vrut sã arãtãm recunostinta comunitãtii husene, care ne-a sustinut financiar, ca sã mergem la concursuri. Acum, noi le-am întors înapoi gestul frumos, sustinând si noi, cu puterile noastre, lupta aceasta contra virusului ucigas”, au spus membrii echipei. De reusitele acestor adolescenti foarte inteligenti, husenii s-au declarat mândri. Însusi Preasfintitul Ignatie, Episcopul Husilor, i-a lãudat pentru realizãrile lor, asigurându-i cã va fi mereu un sustinãtor apropiat al echipei de roboticã, Quasar Robotics Husi.

„Noi am fãcut pânã acum 50 de viziere, lucrate pe douã imprimante 3 D. Am printat peste 800 de metri de filament, ceea ce înseamnã peste 140 de ore. Aceste viziere au ajuns la Spitalul municipal „Dimitrie Castroian” Husi, dar am tirmis si în tarã, fiind distribuite acolo unde a fost nevoie”, a explicat profesorul Cristi Mihãitã. „Materialele le achizitionãm din banii strânsi din comunitate. Comunitatea ne-a ajutat cu sponsorizãri, ca sã participãm la competitiile de anul acesta, dar aceste competitii s-au suspendat, din cauza noului coronavirus, iar noi acum ne-am gândit sã-i arãtãm recunostintã comunitãtii, întorcându-i sustinerea si fãcând aceste viziere. Am vrut sã fim de ajutor. Un suport de viziere printat 3 D a durat între douã ore si jumãtate si trei ore. De aceea, aceste viziere au durat peste 140 de ore de print, imprimantele au mers la foc continuu. Este o realizare a ultimelor douã sãptãmâni, iar plãcile de policarbonat sau PET-G, pe care le-am folosit, le-am tãiat la mânã, pentru cã nu am beneficiat de un cutter laser CNC, cum au avut altii prin tarã si din cauza aceasta poate si timpul de realizare a acestor viziere nu a fost foarte scurt”, a mai spus profesorul Cristi Mihãitã.

O echipã cu care Husul se mândreste!

„Am simtit-o ca pe o necesitate, cãci ne lipseau competitiile. Simteam nevoia sã ne punem în valoare cunostintele de imprimare 3 D care, din pãcate, nu sunt învãtate la nivel national, în cadrul educatiei liceale. Acum se dovedeste cât de util ar fi ca la liceu sã se poatã asimila astfel cunostinte. Iatã, noi am putut ajuta cadrele medicale, pe baza acestor cunostinte. Si ne bucurã acest lucru.

Am primit un feedback foarte frumos, pozitiv, din partea cadrelor medicale. Acestia s-au arãtat interesati de ceea ce facem noi, ne-au spus cã ne vor sustine în activitatea noastrã, pentru cã tot ceea ce facem noi este viitorul”, a spus Tudor Mihãitã, liderul echipei de roboticã. Acum, sunt în echipã 16 colegi, dar în fiecare an se fac recrutãri de noi membri. Sunt împãrtiti în departamente si fiecare are o sarcinã diferitã (imprimare 3 D, programare, ansamblarea robotului si cunostinte tehnice). „Printre cei mai activi membrii ai echipei l-as numit pe Stefan Nacu, de la imprimare 3D, Alexandra Croitoru si Georgiana Balan, care se ocupã de elaborarea caietului tehnic, pe baza cãruia câstigãm premii în competitii, dar si promovarea în comunitate, pentru atragerea de sponsori. De asemenea, Denisa Ailoaei, un membru important al departamentului de programare, fãrã de care n-am fi putut face mare lucru în pregãtirea robotului pentru competitii. Coordonatorii nostri sunt domnul profesor Cristi Mihãitã (Colegiul „Dimitrie Cantemir”), doamna profesoara de Fizicã, Monalisa Balan, si doamna profesoarã de Matematicã, Ancuta Liciu, de la Colegiul National „Cuza Vodã, cãrora le multumim foarte mult pentru tot ceea ce ne învatã”, a spus Tudor Mihãitã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.