spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Elevii din rural, la fel de buni ca cei din orase

- Advertisement -

INTELIGENTI Rezultatele de la Evaluarea Nationalã din 2015 au demonstrat cã în spatele datelor statistice din ultimii ani, care aratã cã sistemul educational se aflã în declin, existã încã elevi foarte bine pregãtiti care dau dovadã de consecventã si inteligentã si pentru care disciplinele Matematicã si Limba si literatura românã nu au niciun secret. Astãzi vã propunem un exercitiu interesant. Vã prezentãm povestile a patru elevi de exceptie, doi din mediul rural si doi din mediul urban.

Dia-Maria Amelia, eleva de nota 10

Dia-Maria Amelia a terminat Scoala Gimnazialã “Mihai Eminescu” Vaslui si este una dintre cele douã absolvente de clasa a VIII-a din municipiu care a obtinut media 10 la Evaluarea Nationalã. Aceastã performantã era de asteptat din moment ce a încheiat cei patru ani de gimnaziu cu media generalã 9,95. Reusita se datoreazã muncii si ambitiei dar si cadrelor didactice care au îndrumat-o. “Le sunt recunoscãtoare tuturor profesorilor de la Scoala <<Mihai Eminescu>> Vaslui pentru tot ce a însemnat fiecare în parte pentru mine, dar cei mai dragi mi-au fost doamna dirigintã Laura Cocuz, domnul profesor Niculai Solomon, doamna profesor Raluca Ionascu si nu numai. Doamna Laura Cocuz a fost o dirigintã extraordinarã si o profesoarã de românã de nota 10. Domnul Niculai Solomon mi-a fost un adevãrat sprijin, sustinându-mã în foarte multe concursuri de matematicã la care am participat în decursul celor patru ani de gimnaziu, concursuri care mi-au consolidat cunostintele de-a lungul anilor. Pe doamna Raluca Ionascu o simpatizez nu neapãrat prin prisma obiectului pe care îl predã ci mai ales pentru discutiile purtate pe diferite teme de culturã generalã, de la istorie si frumusetile antichitãtii pânã la cãrti si scriitori sau muzicã”, a declarat Dia-Maria Amelia. Eleva este pasionatã de picturã, cãlãtorii si lecturã. Printre autorii preferati ai acesteia se numãrã Octavian Paler, Adrian Pãunescu si Mihail Drumes.

Reporter: Te asteptai sã obtii media 10 la Evaluarea Nationalã?

Dia-Maria Amelia Toma: La matematicã eram sigurã cã voi avea nota maximã; la limba românã 10 era un ideal – deci greu de atins – nu neapãrat pentru ca nu m-as fi bazat pe cunostintele mele ci pentru cã stiam cã sunt mai exigenti profesorii care corecteazã lucrãrile.

Rep. Care sunt pasii pe care un elev trebuie sã îi parcurgã pentru a atinge aceastã performantã?

D.M.A.T. A lucra în fiecare zi este cel mai important lucru si nu doar în clasa a VIII-a (pe ultima sutã de metri), ci încã din scoala primarã.

Rep. Ce sfaturi ai pentru colegii mai mici care urmeazã sã sustinã Evaluarea Nationalã anul viitor?

D.M.A.T. În primul rând le urez succes si sper sã intre la liceele dorite. Îi sfãtuiesc sã învete în fiecare zi putin câte putin astfel încât sã fie bazati pe cunostintele lor, sã nu aibã emotii la examen.

Rep. La ce liceu vrei sa mergi? Care este motivul pentru care ai ales aceastã unitate de învãtãmânt?

D.M.A.T. Doresc sã urmez cursurile liceului ,,Grigore Moisil” Timisoara, profil matematicã-informaticã, tinând cont de faptul cã mã voi muta împreunã cu familia anul acesta la Timisoara. În continuare vreau sã fac facultatea de informaticã si consider cã acest liceu mã va ajuta si sprijini sã-mi îndeplinesc visul.

Rep. Ai primit un premiu/cadou din partea familiei pentru munca depusã si rezultatele foarte bune obtinute?

D.M.A.T. Pãrintii mei mi-au promis cã îmi vor cumpãra telefonul pe care mi-l doresc de mult, dacã notele de la examen vor depãsi 9,50; astfel cã în zilele urmãtoare îl voi primi.

Consursuri si olimpiade la care a participat:

Olimpiada Judeteanã de matematicã 2012, 2015 – Mentiune

Concursul de matematicã “Istetii De Arbore” 2013, 2014, 2015 – Mentinune

Concursul National de Evaluare în Educatie la fizicã 2013 -Locul I

Concursul interjudetean de logicã si perspicacitate “Iorgu Radu” 2012- Mentiune

Concursul Interjudetean de Matematicã “Dimitrie Pompeiu” 2012, 2014-Mentiune , 2013 – Premiu Special

Concursul judetean Meridian Matematic Vasluian 2013 – locul III.

Isabela-Andreea a confirmat

Isabela-Andreea Mazga este sefa de promotie de la Scoala Gimnazialã ‘’Elena Cuza’’ si în acelasi timp eleva cu cea mai mare media înregistratã la Evaluarea Nationalã din unitatea de învãtãmânt amintitã. Isabela-Andreea a terminat cei patru ani de gimnaziu cu 9,97, dupã ce i-au fost încheiate douã medii de 9 la Educatie Tehnologicã. La Evaluarea Nationalã a fost notatã cu 10 la matematicã si 9,65 la Limba Românã, media finalã a acesteia fiind 9,82. Pe parcursul anilor de gimnaziu s-a antrenat pentru examenul de la finalul clasei a VIII-a prin participarea la concursurile si olimpiadele scolare. “Am participat la numeroase concursuri si olimpiade judetene, remarcându-mã la Olimpiada de Limba Francezã cu Premiul I pe judet si la Olimpiada de Limba si Literatura Românã obtinând Mentiune în clasa a VIII-a, iar în clasa a VI-a m-am calificat la faza Nationalã a Concursului <<Ionel Teodoreanu>>. De asemenea, unul dintre concursurile care mi-au deschis portile spre cunoastere a fost Olimpiada <<Lectura ca abilitate de viatã>> în cadrul cãruia am primit locul III. Un alt concurs care m-a ajutat sã descopãr tainele limbii materne, cât si ale religiei a fost Concursul Interdisciplinar «Culturã si Spiritualitate Româneascã>> unde m-am clasat pe locul al II-lea’’, a declarat Isabela-Andreea. Cu toate cã se aflã la începutul unui nou drum, eleva sustine cã nu va uita niciodatã cei patru ani de gimnaziu si nici pe colegii de clasã. ‘’Toate momentele petrecute alãturi de colegii mei au fost minunate. Am sãrbãtorit împreunã zile de nastere, am fost la picnic sau în excursii. Cu fiecare zi care trecea, cu fiecare glumã, farsã sau iesire plinã de spirit al copilãriei, ne cunosteam mai bine si legam prietenii care, acum, sunt indestructibile. Le multumesc cã i-am întâlnit si cã am format un colectiv frumos’’, a mai declarat Isabela-Andreea.

Reporter: Care este cheia succesului?

Isabela-Andreea Mazga: Cheia succesului înseamnã în primul rând sã faci ceea ce-ti place si bineînteles muncã, perseverentã si implicare. Cheia succesului stã în mâinile noastre.

Rep. Ce hobby-uri si pasiuni ai?

I.A.M. Una dintre pasiunile mele este fotografia. Cred cã acesta este modul în care îmi pot exprima trãirile. Pentru mine fotografia reflectã sentimente si de asemenea îmi dezvoltã imaginatia si inventivitatea. Totodatã ador sã vizionez filme deoarece ele mã proiecteazã într-o lume paralelã în care totul este posibil. Îmi place mult sportul, sã alerg, sã merg cu rolele, sã înot.

Rep. Fã-le câte un scurt portret cadrelor didactice care ti-au fost mai apropiate!

I.A.M. Profesorii au fost îndrumãtorii mei la scoalã. Ei au contribuit la educatia mea. Cu aceastã ocazie doresc sã le multumesc enorm pentru drumul atent construit pe care m-au îndrumat si ajutat sã devin mai ambitioasã. De la fiecare am învãtat câte ceva: sã mã exprim corect si liber, sã iubesc limbile strãine, sã descopãr arta si frumosul, sã învãt ce este respectul si toleranta, cum se îmbinã perfect eleganta cu profesionalismul.

Rep. Ce le transmiti colegilor tãi?

I.A.M. Am multe sã le transmit colegilor mei. Ei sunt cei care m-au impulsionat mereu si care au fost ca o familie pentru mine. Cu unii mã voi întâlni la liceu, cât despre ceilalti, le sunt recunoscãtoare cã au fãcut parte din cartea vietii mele. Succes mult si sã vã urmati visele!

Rep. La ce liceu vrei sã mergi?

I.A.M. Îmi doresc sã merg la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”, la profilul Stiinte ale Naturii, deoarece oscilez între douã ramuri: medicinã si drept.

Elevii din mediul rural au dat clasã

BRAVO Rezultatele de la Evaluarea Nationalã din acest an scolar demonstreazã faptul cã elevii din mediul rural sunt la fel de determinati si inteligenti ca elevii din mediul urban. Chiar dacã de multe ori acestia trebuie sã îsi împartã timpul între scoalã si treburile gospodãresti, de la îngrijirea animalelor la activitãtile agricole, reusesc sã facã fatã tuturor provocãrilor. Printre acesti copii “de la tarã” cu rezultate foarte bune se regãsesc si Raluca Andreea Adam, o vutcãneancã ambitioasã care a absolvit Scoala Gimnazialã “Elena Cuza” Vaslui si Cristina Oana Popa din Lunca-Banului, absolventã a scolii gimnaziale din sat.

Raluca Andreea, un exemplu demn de urmat

Rezultatele bune ale Ralucãi Andreea Adam din Vutcani – la Evaluarea Nationalã a obtinut media 9,65, dupã ce la Matematicã a fost notatã cu 9,80 si la Limba si literatura românã cu 9,50 – se datoreazã ambitiei, consecventei si inteligentei elevei, dar si familiei care o sustine si care a încercat mereu sã o menajeze. Adolescenta dã câte o mânã de ajutor în gospodãrie doar în weekend-uri si în vacante, atunci când merge acasã, întrucât în ultimii patru ani a locuit la gazdã în Vaslui, naveta fiind prea dificilã pe o distantã atât de mare. Sfatul pe care aceasta îl dã copiilor care vor un rezultat de exceptie la Evaluarea Nationalã este urmãtorul: “Ideal este sã-si învete zilnic lectiile fãrã a uita de micile detalii extrem de importante.” În ceea ce priveste provenienta din mediul rural, acest aspect nu are nicio legãturã cu reusitele. “Consider cã sansele unui elev din mediul rural sunt egale cu cele ale unui elev din mediul urban”, a declarat Raluca-Andreea.

Reporter: Ce trebuie sã facã un elev pentru a obtine un rezultat atât de bun?

Raluca- Andreea Adam: Pentru a obtine un rezultat bun un elev trebuie sã învete zilnic, sã fie mereu atent si sã aibã bunãvointa de a întelege ceea ce profesorul încearcã sã-l învete.

Rep. Cât de important a fost rolul cadrelor didactice în pregãtirea ta?

R.A.A. Cadrele didactice în pregãtirea mea au avut un rol destul de important, dar dorinta mea de a reusi a contat mult mai mult.

Rep. La ce liceu vrei sã mergi?

R.A.A. Mi-as dori sã intru la Liceul Teoretic ‘’Mihail Kogãlniceanu’’ , la profilul Stiinte ale Naturii, deoarece sunt atrasã de chimie, fizicã si biologie. De asemenea, consider cã este un profil care m-ar ajuta sã reusesc în domeniul medicinei.

Rep. Ce hobby-uri si pasiuni ai?

R.A.A. Îmi place mult sã citesc, sã cãlãtoresc.

Cristina Oana, olimpica din mediul rural

Cristina Oana Popa este unul dintre cei mai bine pregãtiti elevi din judet si cel mai silitor copil de la Scoala Gimnazialã nr.1, sat Lunca-Banului. Media cu care a încheiat anii de gimnaziu este 9,93 si media de la Evaluarea Nationalã este 9,62, dupã ce a fost notatã la Matematicã cu 9,60 si cu 9,65 la Limba românã. Printre reusitele acesteia din anii de gimnaziu amintim calificarea la etapa nationalã a Olimpiadei rurale si ocuparea primului loc la etapa judeteanã a olimpiadei de Educatie tehnologicã. Începând din primii ani de scolarizare a abordat cu interes deosebit toate disciplinele de studiu deoarece a înteles rolul fiecãreia în formarea si desãvârsirea culturii sale generale. Cu toate cã a pus mereu studiul si lectura pe primul loc, eleva nu a fugit de muncã. “Îmi fac timp si pentru a-i ajuta pe pãrinti. În special îmi place sa îmi ajut tatãl irigând gazonul”, a declarat adolescenta. Sfatul pe care îl are pentru elevii din seriile care vin din urmã este urmãtorul: “Îi sfãtuiesc sã nu aibã emotii si sã fie încrezãtori în propriile capacitãti.” Eleva recunoaste cã a fãcut multã pregãtire suplimentarã, venind chiar la Husi, pentru a-si spori cunostintele la limba si literatura românã, sub îndrumarea profesoarei Mirela Marin. Dar au ajutat-o, în egalã mãsurã spune ea, si dascãlii pe care i-a avut la Scoala Gimnazialã Lunca Banului, cãrora le multumeste. “Le multumesc foarte mult cadrelor didactice pentru tot ajutorul dat. Este vorba despre doamnele profesoare de limba și literatura romanã Condrea Ana și Marin Mirela, dar și doamnele profesoare de matematicã Patras Carmen și Balan Aurora. Evident, am reusit totul prin multã muncã si perseverentã si, de asemenea, cu ajutorul pãrintilor mei”, a spus Cristina Oana Popa. Eleva îsi doreste ca, peste ani, sã ajungã un agent de vânzãri de succes sau un contabil foarte bun.

Reporter: Ce presupune un rezultat bun la Evaluarea Nationalã?

Cristina Oana Popa: Obtinerea unor rezultate semnificative presupune multã muncã, studiu asiduu si pregãtire suplimentarã.

Rep. La ce liceu vrei sã mergi?

C.O.P. As dori sã intru la Colegiul National “Cuza Vodã”, urmând profilul Matematicã-Informaticã, deoarece absolvirea acestui liceu mã va ajuta în clãdirea unui viitor bun.

Rep. Consideri cã sansele unui elev din mediul rural sunt egale cu cele ale unui elev din mediul urban?

C.O.P. Consider cã elevii din mediul rural au sanse egale fatã de cei din mediul urban, deoarece nu conteazã locul de provenientã, ci ceea ce reusesti sã realizezi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.