spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
18-mai-2024

Elevii vasluieni, îndrumati în carierã

- Advertisement -

CONFERINTÃ…. 480 de elevi din Vaslui sunt, astãzi, mai bine pregãtiti si informati pentru a se orienta în cariera profesionalã. Asta datoritã participãrii la proiectul DINFO – “Decizii informate prin instrumente adecvate de orientare în carierã”. Rezultatele întregului proiect au fost prezentate ieri, în cadrul unei conferinte organizate de Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, la Centrul Judetean de Resurse si Asistentã Educationalã din Vaslui. Inspectorul general, Gabriela Plãcintã, a moderat discutiile la care au luat parte primarul Vasile Pavãl, subprefectul Mircea Gologan, directorul Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”, Cãtãlin Ignat, administratorul judetean Valeriu Garagatã, precum si multi profesori si elevi implicati în proiect. “Acest proiect este pentru mine o gurã de aer proaspãt. Simt cã pot vorbi cu cineva care mã ascultã si vrea sã mã ajute fãrã sã mã judece. Vreau sã aleg o carierã care sã-mi aducã atât împliniri personale, dar si admiratia pãrintilor”, a fost opinia lui Petronel Morariu, elev al Liceului Tehnologic “Nicolae Iorga” din Negresti.

Proiectul DINFO – “Decizii informate prin instrumente adecvate de orientare în carierã”, implementat de Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, a ajuns la final. Ieri, la Centrul Judetean de Resurse si Asistentã Educationalã din Vaslui, a avut loc conferinta de închidere a proiectului, prilej cu care s-au prezentat rezultatele obtinute pe parcursul celor 19 luni de implementare.

Rezultate obtinute

Elevii participanti la proiect provin din sapte licee vasluiene: Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”, Colegiul Economic “Anghel Ruginã”, Liceul “Stefan Procopiu”, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad, Liceul Tehnologic “Petru Rares“ Bârlad, Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negresti si Colegiul Tehnic “Marcel Guguianu” Zorleni. În total, 480 de elevi de clasa a XI-a au beneficiat de consiliere profesionalã. Dintre acestia, 420 de elevi au beneficiat si de stagii de practicã traditionalã la agentii economici locali, iar 60 de elevi au avut sansa sã exerseze o formã de practicã modernã prin metoda inovativã de învãtare “firmã de exercitiu”. La sfârsitul stagiilor de practicã, 70 de elevi au fost premiati astfel: 14 locul I – 500 RON, 14 locul II – 300 RON, 14 locul III – 200 RON, 28 mentiuni – 100 RON. În cazul firmei de exercitiu, s-a constituit târgul interregional al firmelor de exercitiu, la sfârsitul cãruia au fost premiati 60 elevi astfel: 15 elevi – premiul I (500 RON), 15 elevi – premiul II (300 RON), 15 elevi – premiul III (200 RON), 15 elevi – mentiune (100 RON). De asemenea, elevii au primit si subventii în valoare de 281 RON pentru fiecare.

Impresii despre proiect

“A fost un proiect de succes. Nu am întâmpinat mari probleme în implementarea lui pentru cã am avut alãturi o echipã exceptionalã, iar elevii au fost extrem de receptivi. Au participat poate cum nu ne asteptam. Cred cã acest proiect a contat pentru orientarea lor profesionalã. Sper sã ajungã cu totii acolo unde îsi doresc, sã îsi împlineascã visul profesional si, de ce nu, sã îsi facã pãrintii mândri de ei”, a spus inspectorul general, Gabriela Plãcintã. Primarul Pavãl, prezent la conferintã, a tinut sã transmitã si el câteva cuvinte: “Primãria Vaslui vrea, nu vrea, e partener în astfel de proiecte. De fapt, trebuie sã fie partener, sã ajute în limita posibilitãtilor financiare, programele care dezvoltã atitudini sociale. Acest proiect aduce speranta cã tânãra generatie se orienteazã spre mediul de afaceri. Mã bucur sã vãd cã tinerii îsi petrec timpul asa, aducându-si aportul în realizarea unor astfel de proiecte”. “Proiectul mi-a deschis ochii asupra unei lumi în care nu credeam cã o sã mã aventurez vreodatã. Am învãtat pasii înfiintãrii unei firme adevãrate si cât de complicat este sã încerci sã o faci sã fie de succes. Lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât par din exterior, dar avându-i si pe ceilalti colegi de grupã care lucreazã cot la cot, e destul de greu sã nu fii cât de putin motivat sã îti faci treaba. Cred cã firma de exercitiu mi-a arãtat cã pot sã mã bazez pe coechipieri, cã nu trebuie sã fac ceva de una singurã. Mi-a lãrgit orizontul asupra unui alt posibil domeniu de activitate. Cel mai important, totusi, mi-a arãtat cât de importantã este o echipã atunci când vine vorba de o activitate de acest gen”, e opinia Ralucãi Strut, de la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”, despre modul în care proiectul DINFO i-a influentat viata. Si Petronel Morariu, elev al Liceului Tehnologic “Nicolae Iorga”, Negresti, are doar cuvinte de laudã despre proiectul DINFO: “acest proiect este pentru mine o gurã de aer proaspãt. Simt cã pot vorbi cu cineva care mã ascultã si vrea sã mã ajute fãrã sã mã judece. Vreau sã aleg o carierã care sã-mi aducã atât împliniri personale, dar si admiratia pãrintilor”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.