|

EPISCOPUL CORNELIU NU ARE TREABÃ CU BISERICA!

Reactia unui preot din judetul Vaslui

POZITIE Lucian Botez este unul dintre zecile de preoti din Eparhia Husilor persecutati de PS Corneliu, de când a ajuns episcop, în 2009, dupã trecerea în nefiintã a regretatului episcop Ioachim. Paroh iubit si respectat la Bozia, cu carte multã, preotul Botez a fost hãrtuit în permanentã de episcop, care l-a târât în zeci de procese. În septembrie 2011, episcopul a fost dat în judecatã de doi preoti. Acestia acuzau cã, în fiecare lunã, sunt furati la salariu de sefii Episcopiei. Preotii Dumitru Turcanu si Lucian Botez i-au reclamat pe mai-marii Episcopiei Husilor pentru abuz în serviciu dupã ce, ani la rând, li s-au oprit în mod abuziv sume mari din salarii. Acestia au cerut în instantã si daune morale în cuantum de 200.000 lei, fiecare. Preotii au fost scosi cu forta din casele parohiale, aruncati pe drumuri, cu copiii lor, la ordinul episcopului. Acum, unul dintre ei a decis sã plece din judet. “Eu mi-am pus tot timpul meu în misiunea care mi-a fost încredintatã, acolo. Nu te poti lupta cu morile de vânt. Mi-au fãcut atât de mult rãu si atâtea sicane, cei din fruntea Episcopiei, încât nimic rãu din partea lor nu mã mai poate impresiona. Nu am acceptat ca în bisericã sã se fure banii veniti de la stat, nu am acceptat sã se mai dea spãgi în Bisericã, sã se vândã antimisele, fãrã chitante si facturi”, a spus fostul paroh, trist si revoltat de mizeriile care li se fac preotilor în Episcopia Husilor. “Nu voi mai reveni niciodatã la Husi, pentru cã acest episcop Corneliu nu are nicio treabã cu biserica. Nu stiu cui slujeste acest om. Un om care te hãrtuieste atâtia ani, pe mine, familia mea, copiii… Episcopul acesta este un om care nu tine cont de ceea ce ai fãcut în parohie, nu stie decât sã te batjocoreascã si sã te umileascã”, a spus preotul, înlãcrimat. Ieri, episcopul a mai pierdut un proces cu parohul Botez, fiind obligat sã plãteascã mii de lei cheltuieli de judecatã, din banii preotilor!

“În 2013, Episcopia Husilor ne-a intentat proces de evacuare, mie, de la Bozia, si pãrintelui Turcanu, de la parohia Sãrãteni. În prag de primãvarã, ne-au scos din biserici si din casele parohiale. Procesul s-a tinut la Judecãtoria Bârlad, a fost un simulacru de proces, pentru cã au fost adusi enoriasi care nici nu au fost ascultati. Episcopia a câstigat si pe cale de ordonantã presedintialã au adus jandarmi si politisti si ne-au scos din case. Când au venit la mine cu executarea, epitropul a fost bãtut, alt consilier a fost bãgat în dubã, am poze cu hainele rupte de pe ei. Dupã aceste evenimente, la douã sãptãmâni, noi am câstigat acest proces la Tribunalul Vaslui, pe ordonantã presedintialã, definitiv. Deci, totul a fost gratuit, bãtaie din partea episcopului pentru credinciosi. Chestia aceea nu a avut nicio logicã, pentru cã ei au venit sã mã scoatã pe mine din bisericã si din casa parohialã, dar nu înteleg ce treabã au avut cu credinciosii. Trebuiau sã discute cu mine, dar aici au fost implicati credinciosii, si totul la porunca lui Corneliu. Pe urmã, cei de la Episcopie au fãcut un proces pe fond, tot cu evacuare. Pãrintele Turcanu locuia în casa parohialã, eu stãteam într-o casã donatã de cineva, din 2005 încoace, dar au venit sã mã evacueze de acolo, desi le-am spus cã nu locuiesc în casa parohialã. S-au mirat si la instantã, cum de au venit sã mã evacueze dintr-o casã care nu era casã parohialã, sã formuleze o astfel de actiune la Episcopie”, spune pãrintele Botez, alungat de cel care este în fruntea Episcopiei.

“Episcop… e mult spus pentru acest om”

“Pãrintele Turcanu atunci a fost scos în drum, cu coana preoteascã, numai cu hainele pe el, asa doreau sã facã si pentru mine, cu cei doi copii, m-ar fi scos si pe mine în drum. Nu a avut niciun resentiment acest… episcop e prea mult spus. Ei au fãcut o actiune pe fond si pentru evacuare. Cum s-a desfãsurat actiunea? La Bârlad, anul trecut, am câstigat. Mai mult, au avut de plãtit 2.500 lei cheltuieli de judecatã, Episcopia si Protopopiatul Husi. Este dosarul 6527/189/2012, în care spune cã sentinta din 21.05.2013 “respinge cererea”, adicã au formulat ei împotriva mea. Ei au fost executati, la Episcopie, cheltuielile de judecatã au fost plãtite cãtre avocatul meu. Au fãcut apel la evacuare, sã mã evacueze din bisericã de la Bozia, la Vaslui, dupã ce au pierdut la Bârlad. Pe 17.09.2013, a fost anulatã cererea lor de apel la Vaslui, adicã au pierdut. Au avut iar cheltuieli de judecatã, au fost executati. Au fãcut recurs la Curtea de Apel Iasi si acolo judecãtorii au decis, vãzând douã hotãrâri în favoarea mea, sã trimitã dosarul la Vaslui, spre rejudecare. Cei de la Episcopie, ca o parantezã, l-au avut pe avocatul Liviu Bran, de la Baroul Iasi, care are relatii la Curtea de Apel, se spune. Pe 9 decembrie 2013, s-a dispus rejudecarea. Normal, ar fi trebuit ca acest dosar sã ajungã la Tribunalul Vaslui. De pe 9 decembrie 2013, au trimis dosarul abia dupã un an, este înregistrat pe 18 noiembrie 2014. Curtea de Apel a tinut un an blocat acest dosar”, mai explicã preotul.

Sentintã, ieri, la Vaslui: episcopul a mai pierdut un proces la tribunal

Ieri, la Tribunalul Vaslui s-a dat o sentintã într-unul dintre dosarele pe civil. Magistratii au respins cererea Episcopiei, iar PS Corneliu a pierdut încã un proces cu preotul Botez. “Respinge apelul declarat de Episcopia Husi, Protopopiatul Husi si Parohia Bozia împotriva sentintei civile nr. 1247 din 21.05.2013 pronuntatã de Judecãtoria Bârlad pe care o pãstreazã. Definitivã. Obligã apelantele la plata cãtre intimat a sumei de 1.000 de lei cheltuieli de judecatã în apel”, este dispozitivul sentintei. Adicã, Episcopul Corneliu plãteste mii de lei pe bandã rulantã în instante, din banii amãrâtilor de preoti, pe care îi “usureazã” de mii de euro, cadouri de la parohi. “Episcopia trebuie sã-mi plãteascã mie 1.000 de lei. Eu de pe data de 8 noiembrie 2014 am plecat din parohie. De ce? Am stat si m-am gândit. Am fost alãturi de credinciosi, în tot timpul acesta. În momentul în care au venit mascatii si mi-au bãtut credinciosii, am avut biserica închisã, timp de douã sãptãmâni. Dupã ce am câstigat procesul, am putut redeschide biserica. În timpul acesta, noi am stat afarã si am fãcut slujba într-un cort, în fata bisericii, au participat toti credinciosii. Ne-am rugat în fata bisericii, pentru cã oamenii au spus cã nu primesc pe alt preot si pe cei de la Episcopie. Ei, de la Episcopie, ce-au gândit: atunci i-a fost primãvarã preotului, au stat în cort, dar acum tinând dosarul la Iasi aproape un an si venind frigul se vor mai duce oamenii în cort? Ne-au caterisit, dar ei nu au respectat propriul for de judecatã, pentru cã doi din cei trei membri ai Consistoriului nu trebuiau sã fie acolo, nu aveau studiile necesare. Deci, hotãrârea luatã împotriva noastrã este nulã! Sfântul Sinod a trimis circularã, pânã ce nu se terminã procesele civile si penale împotriva noastrã, nu pot sã ia nicio decizie. Dupã evacuare, desi am câstigat procesul, m-am trezit cu cheltuieli de 20 milioane lei, cu termen într-o zi, altfel mã vor executa. Au vrut sã mã intimideze, ce puteau sã-mi ia? Sufletul? Ei bine, au fãcut niste lucruri nejudecate, în frunte cu un executor judecãtoresc, Gutu Adrian, pe care l-au luat ei, de la Episcopie. Acest executor ar fi trebuit sã le spunã cã au pierdut procesul, cine a pierdut plãteste si cheltuielile cu mascatii. Atunci, le-am deschis proces sã vedem cine are de platã aceste sume si am câstigat peste tot, si la Bârlad, si la Vaslui. Tot asa, cheltuielile au fost executate din conturile Episcopiei”, explicã Botez.

Credinciosii din Bozia, cu ochii în lacrimi. Preotul: “Nu stiu cui slujeste acest episcop. Un om care te hãrtuieste atâtia ani, pe mine, familia mea, copiii…”

“Pe 8 noiembrie, le-am spus credinciosilor aflati la slujbã în bisericã – a fost ca un soc pentru ei, am vãzut cum au fost bãtuti bãtrâni si femei de cãtre mascati si vãzând cã Episcopia tot deschide dosare, nu existã nicio cale de mediere si am vrut sã-mi protejez credinciosii! – deci, le-am spus credinciosilor cã plec eu, împreunã cu familia mea. Nu am vrut sã mai vãd acele violente care s-au petrecut la Bozia. Oamenii au plâns, nu au vrut sã mã lase sã plec, eu le-am fost alãturi, le-am reparat biserica, i-am dus pe la spitale… În fine. Am plecat de rãul episcopului! Am vrut sã fie liniste si sã fiu si eu linistit, sã-si cârmuiascã el biserica cum crede de cuviintã. Eu mi-am pus tot timpul meu în misiunea care mi-a fost încredintatã, acolo. Nu te poti lupta cu morile de vânt. Mi-au fãcut atât de mult rãu si atâtea sicane, încât nimic rãu din partea lor nu mã mai poate impresiona. Nu am acceptat ca în bisericã sã se fure banii veniti de la stat, nu am acceptat sã se mai dea spãgi în Bisericã, sã se vândã antimisele, fãrã chitante si facturi. În cercurile lor preotesti, episcopul le spune preotilor cã preotul Botez a pierdut procesele cu Episcopia si de asta am plecat. Nu voi mai reveni niciodatã la Husi, pentru cã acest episcop Corneliu nu are nicio treabã cu biserica. Nu stiu cui slujeste acest om. Un om care te hãrtuieste atâtia ani, pe mine, familia mea, copiii… Episcopul acesta este un om care nu tine cont de ceea ce ai fãcut în parohie, nu stie decât sã te batjocoreascã si sã te umileascã. Nu vreau sã mai am de-a face cu el, rãmân la judecata lui Dumnezeu si la cântarul lui Dumnezeu, cu toate lucrurile acestea. El nu are nicio putere, menirea preotilor si a unei biserici, a unui episcop, nu este de a blestema. Gânditi-vã cât rãu face el! Credeti cã Dumnezeu ascultã de rugãciunile lui?”, ne-a mai spus Botez.