|

Episcopul Ignatie, adulat de multime la sfintirea capelei de la DGASPC, preotul Damian înaintat la rangul de iconom-stavrofor! | FOTO

S-A PETRECUT MINUNEA… Judetul Vaslui a trãit ieri, pentru câteva ore, minunea de a fi sub protectia duhovniceascã a patru episcopi din tarã si Europa, nume importante din Biserica Ortodoxã. Înalti prelati din BOR, ca ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, PS Macarie, Episcopul Europei de Nord si PS Ignatie, Episcopul Husilor, au sfintit, ieri, micuta si cocheta catedralã din curtea Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului. Aproape 1.000 de credinciosi veniti din toate colturile judetului au înfruntat ploaia rece si vremea mohorâtã, dorind sã fie alãturi de episcopii veniti din diverse colturi ale României si lumii. Timp de o zi, de miercuri la prânz si pãnã joi seara, înaltii prelati ai Bisericii s-au simtit “ca în copilãrie” (expresia unui oficial din Bisericã. n.r.) la Vaslui, fiind cazati la pensiunea La Conac, în apropierea DGASPC. Acolo, preotul Petru Damian, cel care a creat aceastã capelã de la zero, amfitrionul sfintirii de ieri, a avut grijã ca oaspetii Vasluiului sã se simtã cât mai bine, pregãtiti pentru sfânta Liturghie, lucru care s-a si întâmplat. “Multumesc bunului Dumnezeu, Maicii Domnului si Sfintilor care ocrotesc capela noastrã, cât si angajatilor de la Directie, cei care ne-au fost alãturi în ultimii ani, când am ridicat acest locas de la zero. Multumesc si înaltilor ierarhi care ne-au fost alãturi la acest moment special, dar si pãrintelui dirijor Iulian Dumitru, conducãtorul coralei Armonia din Constanta, pentru cã au fãcut din sfintirea capelei un moment unic pentru credinciosii din judet”, a spus preotul Petru Damian, cel care a fãcut posibil miracolul sfintirii de ieri.

Pe o ploaie rece si persistentã, ieri, aproape 1.000 de credinciosi din tot judetul Vaslui au asistat la slujba de sfintire a capelei din curtea Directiei Generale de AsistentãSocialã si Protectia Copilului Vaslui. Slujba de sfintire, oficiatã de cei patru înalti prelati ai Bisericii Ortodoxe – de remarcat este cã pentru prima datã din 1989 când la o slujbã de sfintire din judetul Vaslui participã patru episcopi – a început în jurul orei 8:30, în capela micã si cochetã din curtea DGASPC. “Nãdãjduim cã rugãciunile noastre vor aduce bucurie si credintã în sufletele tuturor celor care vor trece pragul acestui locas. Este construit lângã o institutie care se ocupã de destinele unor persoane care au nevoie de sprijinul societãtii, inclusiv cei care au în grijã copii cu nevoi reale si ajutor”, a spus PS Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, dupã slujba din capelã, la care au participat mai mult de 20 de preoti din tot judetul Vaslui. Slujba propriu-zisã, oficiatã în curtea Directiei de Protectia Copilului, i-a fãcut pe credinciosii din judet sã asculte în liniste, cu evlavie, rugãciunile celor patru episcopi si a zecilor de preoti care au participat la eveniment. Corala Armonia din Constanta a cântat mai multe piese religioase de o frumusete aparte, care i-au vrãjit, la propriu, pe credinciosi. “Gãzduim, astãzi, un eveniment important, sfintirea capelei din curtea institutiei. Un locas de cult menit sã acorde asistentã religioasã tuturor angajatilor de la DGASPC, persoanelor care vin la noi cu diverse probleme sau copiilor aflati în structurile noastre de protectie. Este o onoare sã avem în mijlocul nostru atâtea personalitãti ale Bisericii Ortodoxe, alãturi de reprezentanti ai autoritãtilor locale si judetene, plus colegii care au contribuit la ridicarea capelei. Ne-am bucurat de prezenta moastelor aduse de la Catedrala Arhiepiscopalã de la Constanta, mai ales cã locasul de cult va avea doi sfinti, pe Sfântul Mare Mucenic Tãmãduitor Pantelimon si pe Sfântul Apostol Andrei”, a spus Ionel Armeanu Stefãnicã, directorul executiv al DGASPC Vaslui.

Episcopul Husilor: “Înalt-Prea Sfintia Sa Teodosie este legat sufleteste de pãrintele paroh Petru Damian, cel care a studiat la Constanta”

“Ne bucurãm sã fim astãzi în mijlocul atâtor credinciosi din judetul Vaslui, la un eveniment înãltãtor. Sfintirea unei biserici este un prilej unic, de curãtenie sufleteascã. Pentru noi toti, este o mare bucurie cã aceastã capelã s-a construit într-un loc cu mare însemnãtate pentru multi oameni în nevoie din judetul Vaslui, pentru cã aici se vor putea închina atât oamenii care vin cu diverse nevoi la Directia de Protectia Copilului, cât si copiii sãrmani, de care statul român se îngrijeste, copii care au nevoie de dragostea lui Dumnezeu. Îmi revine plãcuta sarcinã sã le multumesc pãrintilor ierarhi care au venit la acest eveniment, Înalt-Prea Sfintitului Pãrinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care ne-a adus duhul Sfântului Andrei si moastele Sfântului Pantelimon, cei doi sfinti care ocrotesc aceastã capelã. Înalt-Prea Sfintia Sa Teodosie este legat sufleteste de pãrintele paroh Petru Damian, cel care a studiat la Constanta si i-a fost aproape timp de câtiva ani de zile. Prea-Sfintitul Pãrinte Galaction a fost, pentru o vreme, duhovnicul pãrintelui Damian si nu a pregetat sã vinã la Vaslui, sã participe la aceastã sfintire. Nu în ultimul rând, Prea-Sfintitul Pãrinte Episcop Macarie a venit din Europa de Nord, acolo unde sunt multi vasluieni, tocmai pentru a duce mesajul de credintã, la mii de kilometri distantã de casã. Nu în ultimul rând, as dori sã multumesc dlui Ionel Armeanu Stefãnicã, directorul DGASPC, cel care a fãcut posibilã constructia acestui locas, alãturi de colegi si de pãrintele Damian”, a spus, emotionat, Prea-Sfintitul Ignatie. De altfel, la rugãmintea Episcopului Husilor, de acum înainte, în zilele de sãrbãtori si în zilele de duminicã, preotul paroh Damian va oficia slujbe atât pentru angajatii Directiei, cât si pentru cei care au case în apropiere si nu au un locas de cult mai apropiat. PS Ignatie a rãsplãtit implicarea pãrintelui Damian în constructia capelei, oferindu-i acestuia titulatura de “iconom stavrofor”, o distinctie menitã sã arate aprecierea de care se bucurã pãrintele paroh din partea conducãtorilor Eparhiei Husilor. Din partea Episcopiei, au fost oferite mai multe diplome de vrednicie oficialitãtilor locale si judetene, printre care Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, Eduard Popica, prefectul judetului, Vasile Pavãl, primarul Vasluiului, parlamentari.

La final, pãrintele Damian a multumit tuturor credinciosilor si înaltilor prelati

“Am scris, astãzi, o paginã de istorie, cu sprijinul si ajutorul tuturor celor care lucreazã la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului, al autoritãtilor locale si judetene, al multor credinciosi care au dorit sã rãmânã anonimi. Îi multumesc Înalt-Prea Sfintitului Pãrinte Teodosie, care a venit de la malul mãrii pentru a fi alãturi de noi la acest moment, mai ales cã o perioadã îndelungatã am slujit la Sfântul Altar, sub îndrumarea Înalt-Prea Sfintiei Sale. Îi multumesc si Prea-Sfintitului Pãrinte Episcop Galaction, pentru dragostea si bunãvointa arãtatã familiei mele, dar si Prea-Sfintitului Pãrinte Episcop Macarie, care a vrut sã fie alãturi de noi, desi vine de la mare distantã. În mod special, as dori sã-i multumesc Prea-Sfintitului Pãrinte Episcop Ignatie, care a venit mereu în mijlocul nostru, ne-a binecuvântat si ne-a dat putere sã ducem la bun sfârsit aceastã lucrare. Multumesc bunului Dumnezeu si Maicii Domnului pentru toate binecuvântãrile primite de noi, astãzi”, a spus, la final, pãrintele paroh Petru Damian. La final, credinciosii au putut trece prin altarul noului locas de cult.