|

#euprimar | Galaţi, oraşul cu garaje supraetajate şi balcoane extinse ilegal / Arhitect: „Totul e pe principiul muşchii mei pot face asta”

Sute de balcoane supraetajate, unele mai mari decât apartamentele, au fost construite, în Galaţi, după Revoluţie, fără autorizaţie. Extinderile improvizate au apărut în special în cartierele de la periferie şi au transformat zone întregi în ghetouri. Alte construcţii ilegale şi de prost gust sunt garajele supraetajate sau garajele tip garsonieră. Urmează un material din campania #euprimar.

Construcţiile ilegale au forme ciudate, dimensiuni diferite, culori ţipătoare şi sunt construite din materiale ieftine, de multe ori reciclate. Pe lista cu ciudăţenii inestetice sunt garajele cu etaj, garajele transformate în garsonieră şi balcoanele uriaşe cu picioare de metal. Specialiştii spun că astfel de construcţii nu sunt doar urâte, dar şi periculoase pentru oameni.

„Balcoanele au fost construite în diferite perioade, pe principiul muşchii mei pot face asta. În mod paradoxal, multe dintre ele au şi primit autorizaţii de la foştii primari de tristă amintire a Galaţiului. Unii au primit amenzi şi au intrat în legalitate, fiecare cum s-a descurcat. Tot Galaţiul este plin de astfel de bazaconii şi dacă nu-i întreabă nimeni nimic…  Sunt situaţii în care balconul e mai mare decât camera, sunt situaţii în care balconul e supraetajat, este periculos. Viaţa bate filmul, din păcate”, a declarant arhitectul Sergiu Porumboiu.

Primăria Galaţi a solicitat Poliţiei Locale să inventarieze balcoanele construite la blocurile din oraş şi anunţă că emite dispoziţii de desfiinţare în cazul construcţiilor ilegale.

„Primăria municipiului Galaţi nu emite, în prezent, autorizaţii pentru construcţia de garaje şi balcoane. De asemenea, Primăria emite dispoziţii de desfiinţare pentru garajele şi balcoanele care nu sunt în legalitate, iar deţinătorii acestora au obligaţia să aducă terenul la starea iniţială”, a explicat, Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Poliţiştii locali au făcut inventarierea solicitată de Primărie, dar nu-i pot pedepsi pe proprietarii balcoanelor fără autorizaţie. Totuşi, Poliţia Locală poate amenda asociaţiile de locatari în care există astfel de construcţii ilegale deoarece pun în pericol siguranţa cetăţenilor. ….https://www.gandul.info/eu-primar/euprimar-galati-orasul-cu-garaje-supraetajate-si-balcoane-extinse-ilegal-arhitect-totul-e-pe-principiul-muschii-mei-pot-face-asta-18463302