|

Evaluare nationalã la limba românã: subiecte usoare si absenti multi

EXAMEN…Emotii pentru elevii care au absolvit clasa a VIII-a, pãrintii acestora si profesori, ieri, la prima probã a Evaluãrii Nationale, cea de limba si literatura românã. Cu toate cã nu s-au înregistrat tentative de fraudã sau alte incidente, si anul acesta au lipsit destul de multi elevi – 74. În total, 3460 de copii din judetul Vaslui au participat la probã. Subiectele au fost pe placul lor, cel putin asta ne-au declarat elevii cu care am vorbit. Acestia se asteaptã la note destul de mari, mult mai bune decât cele înregistrate la simularea examenului national, asta pentru cã subiectele de la proba realã au fost mai usoare, spun candidatii. Cadrele didactice împãrãtãsesc aceleasi gânduri cu viitorii liceeni: cu putinã atentie, elevii puteau rezolva toate cerintele. Evaluarea Nationalã, care se desfãsoarã în perioada 19 – 30 iunie 2017, este foarte importantã, deoarece nota de promovare are o pondere de 80% în media de admitere la liceu.

Startul probei s-a dat la ora 9:00, iar accesul elevilor în sãli a fost permis cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea examenului, adicã pânã la ora 8.30. Absolventii au avut la dispozitie 2 ore pentru a rezolva exercitiile, din momentul primirii subiectelor. La primul subiect, elevii au primit poezia “Ploaie”, de Magda Isanos, având de rãspuns la sase întrebãri referitoare la elemente ale textului. De asemenea, li s-a cerut sã redacteze o compunere de minimum 150 de cuvinte în care sã motiveze apartenenta poeziei la genul liric. La al doilea subiect au avut de rezolvat mai multe cerinte pe baza unui text la prima vedere, dar si de redactat o naratiune de 150-300 de cuvinte, în care sã prezinte o întâmplare, realã sau imaginarã, petrecutã în timpul unei întreceri sportive. “Exercitiile au fost usoare, accesibile, cu un nivel de dificultate mediu. Subiectele din sesiunea specialã, de acum o sãptãmânã, au fost pe acelasi tipar ca cele de astãzi, mai ales la prima parte, subiecte care au fost rezolvate cu elevii. Nu cred cã au întâmpinat dificultãti în rezolvarea cerintelor”, a declarat Raluca Ionascu, profesor de limba si literatura românã la Scoala Gimnazialã “Vasile Alecsandri” Vaslui. Nu toti elevii au fost prezenti, 74 au absentat. Acestia fie s-au speriat de examen, fie au întâmpinat alte probleme.

Ce spun elevii

Ieri, spre finalul probei, elevii au început sã iasã din sãlile de examen cu zâmbetul pe buze. Foarte siguri pe ei, acestia au declarat cã subiectele au fost mult mai usoare decât cele de le simulare, de aceea se asteaptã la note destul de bune.

“Voi lua 10”

“Subiectele au fost foarte usoare. La compunerea de argumentare ne-a dat genul liric. La prima cerintã, la subiectuI I, ne-a dat sinonime, iar la gramaticã ne-a dat sã recunoastem o propozitie subordonatã completivã directã si sã facem o frazã cu douã propozitii în care sã fie o propozitie subordonatã atributivã. La naratiune ne-a dat sã facem despre o întrecere sportivã. Eu am scris despre un concurs de biciclete. Voi lua 10”, a declarat Hogasi Silvana.

“Cred cã voi lua 9,50”

“Subiectele au fost foarte simple, cred cã voi lua 9,50. Nu stiu sigur dacã am scris corect un sinonim la primul exercitiu, la cuvântul ‘melodie’. Trebuia sã aibã legãturã cu ploaia si nu stiu ce sunet face ploaia”, a declarat Narcis Chiratcu.

“A fost usor”

“La primul subiect a cãzut genul liric, iar la al doilea am avut de fãcut o compunere narativã despre un concurs sportiv: am scris cã dirigintele meu a organizat un concurs în cadrul scolii, am alergat, am cãzut si mi-am rupt piciorul”, a spus Pintilie Tudor Stefan.