|

Evazionistii judecati!

SENTINTA Doi arestati, dintre care unul la domiciliu si altul în arest preventiv si patru sub control judiciar, aceasta este sentinta datã asearã de judecãtorii vasluieni în cazul evazionistilor adusi la DIICOT cu surle si trâmbite. La Tribunalul Vaslui s-a judecat ieri procesul privind cei sase retinuti de DIICOT pentru cercetãri privind evaziunea fiscalã de peste 85 de miliarde de lei vechi. Afaceristul Tudor Baidac, din Bucuresti, Vasile Bogdan (Focsani), Radu Dan Vasilescu (Bucuresti) si Ioan Mihai (Bacãu), au fost pusi sub control judiciar pentru 30 de zile. Cel mai serios au fost pedepsiti vasluienii Viorel Blaga (Bârlad) – arest la domiciliu 30 de zile si Emanoil Petrut Boca (Bãcani) – mandat de arestare pentru 30 de zile.

Evazionistii au ajuns care sub control judiciar, care în arest la domiciliu. Dintre cei sase retinuti, dupã aproape o zi întreagã de audieri la DIICOT Vaslui, doar unul singur a ajuns în închisoare cu mandat de arestare preventivã. Si acela este afaceristul de la Bãcani, Emanoil Petrut Boca. Bârlãdeanul Viorel Blaga, un cunoscut contabil, a fost plasat în arest la domiciliu, iar ceilalti patru au fost pusi sub control judiciar. Vã reamintim cã DIICOT, Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitãtii Organizate (SCCO) Vaslui, cu sprijinul politistilor specializati în combaterea criminalitãtii organizate din Iasi, Bacãu, Galati, Bucuresti, Brasov si Covasna si împreunã cu procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crimã Organizatã si terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Vaslui, au efectuat joi, 12 martie, 54 de perchezitii la membrii unei grupãri specializate în evaziune fiscalã. La Bârlad s-au efectuat perchezitii, la familia bulibasei de Bârlad, Radian Brãtianu. Alte sase dintre perchezitii au fost efectuate în judetul Vrancea, douã fiind efectuate la Hotelul Unirea. Conform presei vrâncene, în urma descinderilor, afaceristii Bogdan Vasile, patronul hotelului Unirea din Focsani si Ion Dinitã, patronul Cazino Golesti, au fost si ei ridicati de mascati si adusi cu mandat la Biroul Teritorial Vaslui al DIICOT, pentru audieri. Vasile Bogdan se numãrã printer cei retinuti si prezentati în fata judecãtorilor vasluieni cu propunerea de arestare preventivã.

Acuzatiile procurorilor

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 2012-2015, liderii grupãrii infractionale au înfiintat societãti comerciale pe numele lor ori ale unor persoane sãrace care, în schimbul unor sume modice, au constituit sau preluat firme. Ulterior, membrii grupãrii au identificat clienti, respectiv administratori de societãti comerciale, care, pentru a plãti cãtre bugetul de stat contributii cu mult reduse fatã de cele reale, doreau sã intre în posesia facturilor fiscale fictive emise de societãtile de tip fantomã, pentru a le introduce în situatia financiar-contabilã. În urma perchezitiilor, au fost ridicate documente financiar-contabile si bancare, acte privind operatiunile comerciale derulate, contracte comerciale si 27 de hard-diskuri. Prejudiciul este evaluat la 8 500 000 de lei, aproape douã milioane de euro.

Cine este patronul celui mai mare hotel din Focsani? Protejatul lui Silvian Ionescu!

Din presa vrânceanã aflãm cã Vasile Bogdan a obtinut pachetul majoritar de actiuni la fostul OJT Vrancea, în care era inclus si hotelul Unirea, în anul 1995 prin celebra metodã MEBO. Primele certificate de proprietate emise de Guvernul Vãcãroiu, în numãr de 8848, au fost depuse la privatizare în primele luni ale anului 1995; dupã ce acelasi numãr de certificate dispãruse din seifurile fostului joc GERALD la mijlocul anului 1994. A fost în arest de unde a iesit în 1997 si atunci patronul de la hotel Unirea cautã si gãseste în Bucuresti un protector în persoana unui fost general DIE acum decedat si al lui Silvian Ionescu, fost ofiter DIE, fost prefect pentru douã zile al Bucurestiului si fost sef al Gãrzii de Mediu. Împreunã cu cei doi va cumpãra în urmãtorii ani tot patrimoniul ICRAL Bucuresti care este în posesia lor si în ziua de astãzi. În campania electoralã din anul 2004 Silvian Ionescu a folosit hotelul Unirea din Focsani ca si cartier general al candidatilor Aliantei DA. Acum Bogdan este sub control judiciar în dosarul DIICOT de la Vaslui iar colegul sãu de afaceri, anchetat si el în acelasi dosar, este Ion Dinitã vãr primar si coleg de afaceri cu Nelu Panturu, nasul de cununie a lui Marian Oprisan, baron pesedist de Vrancea. Numai lume “boiereascã” pe la Tribunalul Vaslui ieri!