spot_imgspot_img
5.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

Eveniment de Centenar: „Marea Unire de la 1918″

- Advertisement -

CONFERINTÃ… Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita plãcere de a vã invita la conferinta intitulatã „Marea Unire de la 1918″ ce va avea loc duminicã 29 aprilie, ora 11.00, la sediul central al muzeului din strada Vasile Pârvan, nr. 1. Invitatul special al acestei conferinte este profesorul universitar dr. Ion Agrigoroaiei din Iasi.

Anul 2018 marcheazã 100 de ani de la Marea Unire din 1918, în ziua de 1 decembrie, „ziua cea mai mare a neamului românesc”, asa cum o numea Eugen Lovinescu. Marea Unire are ca rod nu doar credinta neamului romanesc ci si perseverenta, dorinta, tãria si sacrificiul fãcut pentru acest vis, visul neamului românesc de a avea propriul stat în care sã munceascã si sã îsi ducã pânã la capãt aspiratiile. Unirea avea sã vinã la finele Primului Rãzboi Mondial, început cu 4 ani în urmã, în iulie 1914, perioadã în care România, dupã doi ani de neutralitate, semneazã douã conventii, una politicã si una militarã cu Antanta (4/17 august 1916) în urma cãrora marile puteri recunosteau dreptul tãrii de a-si anexa Transilvania, Banatul, Crisana, Maramuresul si Bucovina. La a doua conventie primeau si sprijin militar împotriva inamicului comun. În acest context Consiliul de Coroanã hotãrãste, la 14/27 august 1916, intrarea României în rãzboi alãturi de Antanta.

Presedintele consiliului de Ministri, Ion I. C. Brãtianu avea sã precizeze faptul cã „Noi nu am intrat în rãzboi ca niste solicitatori nepoftiti. Noi am intrat în rãzboi ca niste aliati ceruti”. La rândul sãu, Nicolae Iorga scria „Am intrat în acest rãzboi cu hotãrârea de a da tot ce avem în acest moment pentru a cãpãta dreptul nostru întreg. Pentru atât si pentru mai mult, nu.” Marile bãtãlii de la Mãrãsti, Mãrãsesti si Oituz, din vara anului 1917 dovedesc contributia fortelor armate române la mãcinarea fortelor militare ale Puterilor Centrale. Anul 1918 urma a fi anul Marii Uniri în urma unor actiuni reprezentative, cele mai largi si democratice din Europa a acelor vremuri. La 27 martie, la Chisinãu se adopta declaratia prin care „Republica Democraticã Moldoveneascã (Basarabia) de azi înainte si pentru totdeauna se uneste cu mama ei România”, la Cernãuti în ziua de 28 noiembrie iar douã zile mai târziu era adoptatã Rezolutia care începea astfel:

„Adunarea Nationalã a tuturor românilor din Transilvania, Banat si tara Ungureascã, adunati prin reprezentantii lor îndreptãtiti la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918 decreteazã unirea acelor români si a teritoriilor locuite de dânsii, cu România. Generatia de astãzi si-a fãcut datoria, ducând la îndeplinire visul lui Mihai Viteazul, a cãrui idee a trãit vie trei sute de ani în toate piepturile românesti”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.