spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Evenimente astronomice în august. Perseidele si observatii astronomice în stradã, la Bârlad

- Advertisement -

LUNA PERSEIDELOR În luna august, avem cel mai cunoscut si popular curent de meteori: Perseidele, cu maximul de activitate în fiecare an în jurul datei de 12 – 13 august. Perseidele au perioada de activitate în intervalul 17 iulie – 24 august si momentul maxim din anul acesta va fi în dimineata zilei de 13 august, între orele 9.30 si 12.00. În fiecare an, luna august este cunoscutã ca fiind cea mai potrivitã pentru iubitorii cerului nocturn. Este momentul când se organizeazã foarte multe iesiri la observatii astronomice în afara orasului, în star party-uri si tabere de astronomie. În august durata noptilor începe sã creascã, ceea ce oferã un avantaj la observatiile astronomice. În aceastã lunã putem sã admirãm cel mai bine cerul de varã, cu constelatiile sale specifice, brãzdate de Calea Lactee. Bârlãdenii au iesit deja la observatii astronomice în stradã de asearã.

În luna august, triunghiul de varã, compus din stelele Altair, Vega si Deneb, se aflã sus pe cer, conform informatiilor oferite de muzeograful Ciprian Vântdevarã de la Observatorul Astronomic din cadrul muzeului bârlãdean. “Cele trei stele strãlucitoare se aflã la 16, 25 si 3000 de ani luminã de noi, iar luminozitãtile lor sunt de 12, 61 si 300.000 de ori mai mari decât a Soarelui. Aproape de centrul triunghiului se aflã steaua Albireo care reprezintã capul lebedei (Cygnus). Gâtul lung al acesteia se continuã înspre nord – est, coada fiind steaua Deneb. Aripile lebedei pornesc de la steaua gamma înspre est si nord-vest. Spre vest întâlnim steaua Arcturus, care se aflã din ce în ce mai aproape de orizont. Înspre nord-vest, nu foarte departe de orizont, gãsim stelele Carului Mare, o parte din constelatia Ursa Major (Ursa Mare). Stelele care formeazã un patrulater reprezintã <<carul>>, iar cele trei aproape aliniate compun <<oistea>> carului. Înspre sud-vest gãsim steaua Antares care reprezintã <<inima>> scorpionului (Scorpius). Clestii scorpionului sunt formati de trei stele aflate la vest de Antares, iar coada, sub forma literei S, se vede înspre sud numai din locurile unde orizontul sudic este liber. La sud-est, aproape de orizont, întâlnim o stea singuraticã. Este Fomalhaut („gura pestelui”) din constelatia Pisces Austrinus (Pestele Austral). La est se vede marele pãtrat al constelatiei Pegasus, urmat de Andromeda, semn cã toamna este aproape”, precizeazã Ciprian Vântdevarã.

Perseidele

Tot în luna august, avem cel mai cunoscut si popular curent de meteori: Perseidele, cu maximul de activitate în fiecare an, în jurul datei de 12 – 13 august. Perseidele au perioada de activitate în intervalul 17 iulie – 24 august si momentul maxim din anul acesta va fi în dimineata zilei de 13 august, între orele 9.30 si 12.00. Perseidele au la origine trecerea la periheliu a cometei 109 P – Swift-Tuttle. Perioada orbitalã a acestei comete este de 130 de ani. Ultima trecere la periheliu a cometei 109 P – Swift-Tuttle, a fost în anul 1992. Originea curentilor meteorici este de naturã cometarã. Primul care a precizat legãtura dintre comete si curentii meteorici a fost astronomul italian G. Schiaparelli, care a demonstrat prin calcul cã Perseidele au aceeasi orbitã ca si cometa Swift – Tuttle. Este posibil ca si ciocnirile dintre asteroizi sau unele eruptii puternice de pe planetele gigante sã fie surse ale curentilor de meteori. Curentii meteorici, mai poartã denumirea popularã si de „ploaie de stele cãzãtoare”. Denumirea are ca sursã de inspiratie, un punct luminos, ca o stea, ce pare cã se desprinde de pe bolta cereascã deplasându-se cu mare vitezã, timp de câteva clipe, dupã care se stinge. În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pãtrund în atmosfera Pãmântului si ard în întregime prin frecarea cu aerul. Corpul respectiv, dacã este suficient de mare, lasã o dârã luminoasã si chiar o explozie, ce poartã denumirea de bolid.

Observatii astronomice în stradã, la Bârlad

Cu ocazia Perseidelor, în noaptea de 12 spre 13 august, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, va avea un program special de observatii astronomice cu publicul. Activitatea va debuta pe 12 august, la ora 20.30, cu o conferintã despre curentii meteorici si de la ora 21.00 pânã spre dimineatã, ora 4.00, Observatorul Astronomic va fi deschis pentru public. Pretul biletului va fi 2 lei de persoanã. “Se vor realiza observatii astronomice prin instrumentele optice din dotare, la diferite corpuri ceresti, cum ar fi planeta Saturn, dar si la principalele stele si obiecte <<deep sky>>, vizibile pe cerul de varã. În acelasi timp, se vor difuza filme documentare de astronomie în sala Astroclubului <<Perseus>>, din incinta Observatorului Astronomic”, a mai precizat Ciprian Vântdevarã. Bârlãdenii au avut si asearã o primã sedintã de observatii astronomice în stradã. De la orele 21.30, în fata Parcului de la Teatrul “V.I.Popa”, cu ajutorul lui Ciprian Vântdevarã, au putut observa luna, planetele si stele, primind si explicatiile stiintifice de rigoare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.