Deşi proiectul privind liberalizarea capitalului a stârnit o mulţime de reacţii din partea societăţii civile şi a partenerilor exerni, guvernanţii continuă încercările de a-l pune în aplicare. Asta dovedeşte că cei de la putere nu fac decât să promoveze propriile interese şi nu ţin cont de cele ale cetăţenilor. Totodată, liberalizarea capitalului ar putea tranforma Republica Moldova într-o zonă offshore unde toţi hoţii ar putea să-şi legalizeze banii obţinuţi în mod dubios. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica”, de la TV7.
„În procedura trecerii de urgenţă a acestei legi în prima lectură s-a omis avizul CNA, s-a omis avizul Comisiei Economiei Buget şi Finanţe, avizul Guvernului şi vine un aviz al Comisiei Juridice, unde juriştii din Parlament, distinşii noştri jurişti, care sunt comentatori juridici, dar nu jurişti, scriu acolo că acest proiect este pentru îmbunătăţirea indicatorilor social-economici. De când comisia juridică se ocupă de indicatori macroeconomici ? Iată de unde porneşte toată făcătura asta şi este o pată foarte suspectă toată făcătura asta”, a punctat comentatorul Victor Ciobanu.
O altă încălcare este faptul că nu s-a luat în calcul avizul Fondului Monetar, care a avut o reacţie negativă faţă de acest proiect de lege, spun experţii.
„Noi ştim că Andrian Candu a solicitat o expertiză a Fondului Monetar. Asta s-a întâmplat pe 14 decembrie, înaintea votului din Parlament. A fost dat un răspuns ad-hoc de Fondul Monetar că acest proiect este nociv, dar un aviz mai aprofundat trebuia să vină mai târziu şi cred că el a venit deja, doar că autorii proiectului de lege nu spun deocamdată ce poate fi acolo ca şi răspuns de la Fondul Monetar, ca să nu poată fi un argument convingător de a retrage acest proiect din Parlament”, a declarat fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa.