spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Experţi: UE trebuie să susţină presa independentă din RM şi să supravegheze strict asistenţa oferită RM; Fără o investigaţie internaţională jaful miliardului s-ar putea repeta

- Advertisement -

Corupţia este cauza principală a crizelor politice şi socio-economice din Moldova, iar pentru a preveni un nou „scandal de un miliard de dolari”, sunt absolut necesare o supraveghere mai strictă, o investigaţie internaţională credibilă şi sancţiuni eficiente pentru fraudă şi malpraxis în sectorul bancar. Totodată, rolul mass-media este îndeosebi important şi, ţinând cont de creşterea incertitudinii de reglementare şi continua consolidare a presei afiliate politic, presa independentă din Republica Moldova are nevoie de o susţinere suplimentară din partea Uniunii Europene.

Concluziile aparţin mai multor experţi din ţară, care au realizat o serie de studii privind implementarea Acordului de Asociere. Cele şase analize de politici, elaborate de experţi naţionali, explică starea de lucruri în cadrul câtorva domenii cheie, precum anticorupţia, finanţarea partidelor politice, responsabilitatea sistemului judiciar, sectorul bancar şi mass-media. Problemele identificate de experţi şi recomandările acestora nu trebuie doar să contribuie la dezbaterile publice, ci şi să ajute decidenţii din Moldova şi Europa să avanseze obiectivele Agendei de Asociere în domeniile respective.

Astfel, potrivit experţilor, corupţia este cauza principală a crizelor politice şi socio-economice din Moldova, împiedică redresarea economică şi paralizează potenţialul de dezvoltare a ţării. „Corupţia politică la nivel înalt nu doar subminează încrederea populaţiei în instituţiile naţionale, dar pune sub semnul întrebării şi calea europeană a Moldovei. O abordare comprehensivă pentru combaterea corupţiei la nivel înalt trebuie să pună în discuţie lipsa de transparenţă a finanţării partidelor, îmbunătăţirea mecanismului de reglementare şi supraveghere a integrităţii funcţionarilor publici, precum şi sporirea independenţei şi responsabilităţii actorilor din justiţie. Este importantă organizarea concursurilor transparente şi asigurarea desemnării pe bază de merit a conducătorilor/conducerii instituţiilor care implementează politici anti-corupţie şi de integritate, precum şi în cazul alegerii judecătorilor şi procurorilor”, susţin experţii.

O altă prioritate reprezintă asigurarea transparenţei în procesul de luare a deciziilor în cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii, precum şi implementarea completă a reformei procuraturii.

Totuşi, experţii atenţionează că e dificilă realizarea acestor recomandări atât timp cât partidele politice rămân dependente de câţiva donatori, interesaţi în perpetuarea status-quo-ului.

sursa: http://jurnal.md/ro/politic/2017/3/1/experti-ue-trebuie-sa-sustina-presa-independenta-din-rm-si-sa-supravegheze-strict-asistenta-oferita-rm-fara-o-investigatie-internationala-jaful-miliardului-s-ar-putea-repeta/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.