|

Explozie de viroze respiratorii în judetul Vaslui

CÃZUTI LA PAT…Cabinetele medicilor de familie si camerele de gardã ale spitalelor vasluiene sunt pline în aceastã perioadã, de bolnavi cu afectiuni respiratorii. Pânã în prezent, peste o mie de persoane au fost diagnosticate cu pneumonie si alte infectii respiratorii, dintre care 140 au rãmas internate în spitale.

Dupã cum reiese din datele statistice transmise de Directia de Sãnãtate Publicã Suceava, în ultima sãptãmânã din 2018, nu a fost confirmat niciun caz de gripã, însã numãrul vasluienilor care au avut nevoie de asistentã medicalã din cauza rãcelilor a fost unul destul de mare. Mai precis, numãrul pacientilor care au ajuns la medic din cauza rãcelilor în ultimele sapte zile din 2018 a fost de 238. Dintre acestia, la nivelul judetului Vaslui s-au înregistrat 172 de cazuri de îmbolnãviri prin infectii acute ale cãilor respiratorii superioare (IACRS). Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la copiii cu vârste între cinci si 14 ani, respectiv 48 de cazuri, iar în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsã între 15 si 49 de ani au fost diagnosticati 31 de vasluieni. La copiii cu vârsta cuprinsã între doi si patru ani au fost 40 de cazuri de îmbolnãviri, iar în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 50 si 64 de ani au fost 16 cazuri. În rândul nou-nãscutilor cu vârsta de pânã într-un an, au fost 27 de cazuri, pentru ca cele mai putine sã fie înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. Dintre pacientii diagnosticati cu infectii acute ale cãilor respiratorii superioare, 41 au fost internati pentru tratament de specialitate. În aceeasi perioadã, la nivelul judetului Vaslui s-au mai înregistrat si 66 de cazuri de pneumonii, iar 55 de pacienti au necesitat spitalizare. Cele mai multe îmbolnãviri s-au înregistrat în rândul vasluienilor cu vârsta cuprinsã între 15 si 49 de ani (15 cazuri), categorie urmatã de copii cu vârsta cuprinsã între 2 si 4 ani. Tot în ultimele zile din anul 2018, 8 nou-nãscuti au fost diagnosticati cu pneumonie, precum si 12 persoane cu vârsta peste 65 de ani.

De cinci ori mai multe cazuri în prima sãptãmânã din 2019

Potrivit acelorasi surse, în prima sãptãmânã din 2019, numãrul vasluienilor cu pneumonii si infectii acute ale cãilor respiratorii superioare a fost de 1193, de cinci ori mai mare decât în ultima sãptãmânã din 2018. Temperaturile scãzute din ultimele zile au dus la aparitia a 953 de cazuri de infectii acute ale cãilor respiratorii superioare si 230 de cazuri de pneumonii. Cei mai afectati de IACRS au fost copiii cu vârsta cuprinsã între 5 si 14 ani (264 cazuri ) si copiii cu vârsta cuprinsã între 2 si 4 ani (178 de cazuri). În ceea ce priveste pneumoniile, cele mai multe cazuri au fost depistate la persoanele cu vârsta cuprinsã între 50 si 64 de ani (72), la persoane cu vârsta cuprinsã între 15 si 49 ani (52) si la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani (42). Din fericire, pânã la aceastã orã, în judetul Vaslui nu a fost raportat niciun caz de gripã. Mai trebuie precizat cã actiunea de vaccinare a populatiei din grupele considerate de risc se aflã în plinã desfãsurare, din totalul de 41.930 de doze fiind administrate, pânã în prezent, 37.879 de doze.

Virozele au restrictionat programul de vizite la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui

Odatã cu înmultirea cazurilor de pneumonii si infectii acute ale cãilor respiratorii superioare, conducerea celei mai mari unitãti sanitare din judet a luat decizia sã restrictioneze programul de vizite. “Având în vedere cresterea numãrului de infectii respiratorii acute, începand cu data de 05.01.2019, se instituie mãsuri de restrictionare al accesului vizitatorilor în incinta Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, dupã cum urmeazã: program de vizitã zilnic între orele 16:00- 17:00. La sectiile Anestezie si Terapie Intensivã si Neonatologie accesul vizitatorilor este interzis. Fiecare pacient poate fi vizitat de 1-2 apartinãtori cu limitarea duratei de vizitã la 15 minute. Mãsura se instituie la recomandarea Directiei de Sãnãtate Publica Vaslui”, au precizat reprezentantii SJU Vaslui.