|

Extinderea retelei de gaz metan din Deal 2, blocatã de locatarii care s-au extins ilegal pe domeniul public! (FOTO, VIDEO)

UPS! Extinderea retelei de gaz metan în Cartierul Deal 2, începutã pe 11 februarie, este în pericol de a nu putea fi realizatã, din cauza locatarilor „boieri” care si-au extins curtile si casele pe domeniul public, chiar pânã pe trotuar! Circa 30 de asemenea locatari care au încãlcat legea, ocupând domeniul public, au fost somati de cãtre Politia Localã si Primãria Bârlad, sã-si mute curtile si în unele locuri chiar constructile (peretii casei), pentru a putea fi realizatã aductiunea de gaz metan. „Este inadmisibil sã faci asa ceva. Nu s-au limitat doar la terenul pe care sunt proprietari, ci s-au extins pe domeniul public. Facem încã odatã apel cãtre locatarii în cauzã de pe strãzile Anghel Saligny si Henry Coandã sã îsi repunã gardul la limita proprietãtii lor, altfel în scurt timp vom trece la demolarea constructiilor de pe domeniul public”, a precizat primarul Dumitru Boros.

Firma care a câstigat licitatia pentru executarea lucrãrii de extindere a retelei de gaz metan în cartierul nou, numit Deal 2, a început sãpãturile încã din 11 februarie. Dar spre marea nemultumire a edilului sef al Bârladului, lucrãrile sunt executate doar partial, deoarece sunt locatari ai strãzilor incluse în proiect care s-au întins, vorba românului, „mai mult decât plapuma”. Adicã au intrat serios în domeniul public, în loc sã-si facã gardul sau chiar casa doar pe terenul unde sunt proprietari. Astfel, pentru a fi executatã reteaua de aductiune a gazului metan, lucrarea trebuie executatã pe partea de trotuar, care este prevãzutã ca spatiu verde (domeniul public – lãtimea prevãzutã în proiect de 80 cm). Mai precis, între trotuar si gardul proprietarului trebuie sã existe aceastã fâsie de teren, care este domeniul public. „Este simplu! Strãzile din Deal 2, ca si în toate cartierele noi, au fost modernizate si asfaltate cu bani europeni, si nu poate fi spartã niciuna, timp de cinci ani! Asa cã lucrarea de extindere a retelei de gaz metan se face pe acea fâsie de teren public. Numai cã locuitorii de pe strãzile din proiect – unii, nu toti- si-au extins <<proprietatea>> si pe terenul respectiv, care este public. Dupã cum puteti constata si dumneavoastrã, gardurile, si chiar casele, sunt pânã în marginea trootuarului, cu încãlcarea domeniului public”, a precizat primarul Dumitru Boros.

„Vom demola gardurile, chiar si casa, dacã este pe domeniul public”

Primãria Bârlad a sesizat Politia Localã chiar imediat dupã ce proiectul de extindere a retelei de gaz metan a fost aprobat de CLM Bârlad. Din vara trecutã au fost emise peste 30 de notificãri la locuitorii care au încãlcat limita proprietãtii lor si s-au extins ilegal pe domeniul public. „Sunt emise aceste notificãri încã de astã-varã. Unii locatari au înteles, si au început sã-si mute gardurile, dar mai sunt încã vreo cinci care trebuie sã gãseascã solutii, deoarece au chiar si casele extinse pe domeniul public. Vom proceda asa cum prevede legea”, a precizat col. (r) Vasile Chelaru, directorul Politiei Locale Bârlad. „Sperãm cã o sã se rezolve problema. Sunt somati de primãrie sã se mute la limita lor de proprietate, acum depinde numai de populatie dacã se rezolvã sau nu”, au spus cei care executã lucrarea. „Fac un apel serios la acesti bârlãdeni, de pe strãzile Anghel Saligny si Henry Coandã si nu numai, pentru cã mai sunt si pe alte strãzi, dar aici este urgent, pentru cã a început lucrarea. Sã-si rezolve problema, pentru cã lucrarea va fi executatã oricum si vom fi nevoiti sã le demolãm gardurile sau peretii caselor. Nu este corect, dacã acolo este domeniul public, sã-ti extinzi proprietatea ilegal, sã betonezi fâsia de teren a municipalitãtiii ca sã-ti parchezi masina… Trebuie intrat în legaliate”, a spus primarul Dumitru Boros.

Lucrare complexã: opt kilometri de retea de gaz metan

Vã reamintim cã firma care a câstigat licitatia pentru executarea lucrãrii este SC Instal Con SRL Botosani, iar termenul de finalizare al lucrãrii este 11.12. 2020. Sunt peste opt kilometri de retea de gaz metan, o lucrare complexã care va aduce gaz metan pe urmãtoarele strãzi: Henry Coandã, Ciprian Porumbescu, Anghel Saligny, Victor Babes, Dosoftei, Arhimede, C.I.Parhon, Aleea Crângului si pe toate aleile de legãturã dintre aceste strãzi. “De mai bine de 15 ani o parte din Cartierul Deal II asteptã sã fie racordat la reteaua de gaze naturale. Au mai fost douã încercãri pânã acum, dar fãrã succes. Din fericire, de pe 11 februarie au început lucrãrile, iar finalizarea proiectului este un cîstig pentru mai bine de 600 de familii. Sperãm ca pânã la finele anului 2020, asa cum este prevãzut în contract, lucrãrile sã meargã bine si sã nu mai întâmpinãm alte dificultãti, iar oamenii sã înteleagã sã nu mai intre pe domeniul public cu garduri, curti, case, garaje etc”, a declarat primarul Dumitru Boros.