|

Facturile românilor vor sări în aer. Creşteri uriaşe de preţuri

Facturile românilor vor sări în aer pur și simplu după ce prețurile la energia electrică vândută “last-minute” au uimit pe toată lumea. S-a ajuns la 875 de lei / MWh.

Tranzacţiile de pe piaţa intraday au ajuns la 875 de lei / MWh. Mai mult, sute de tranzacţii au fost încheiate la preţuri de peste 800 de lei / MWh.

Piaţa intrazilnică (intraday) este piaţa pe care se fac tranzacţiile cu energie electrică cel mai aproape de momentul livrării. Dacă pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare-PZU) s-a atins recordul istoric de preţ, zilele trecute, despre piaţa intraday, care este “după” PZU, se vorbeşte mai puţin, mai ales că, tradiţional, este mai puţin lichidă.

Pe această piaţă producătorii care au energie necontractată anterior (prin contracte la termen sau prin tranzacţii anterioare pe PZU) o vând, pentru a fi cumpărată de furnizori (sau de alţi producători) care nu au asigurată prin contracte anterioare toată energia pentru clienţii lor imediat înainte de momentul livrării….https://www.romaniatv.net/facturile-romanilor-vor-sari-in-aer-cresteri-uriase-de-preturi_491290.html