|

Familie rãmasã sub cerul liber, în casã nouã în cinci ore! | FOTO | VIDEO

MINUNEA DE LA DUDA

O ZI CÂT UN DESTIN… Mama cu cinci copii din satul Duda, rãmasi pe drumuri pe 13 martie, dupã ce focul le-a mistuit tot ceea ce aveau, în urma unui incendiu imposibil de stãvilit, au vãzut cum, sub ochii lor, soarta li se schimbã în doar câteva ore, de la agonie, la fericire. O echipã a ziarului Vremea Nouã se îndrepta spre cramele de la Bunesti Averesti, pentru un reportaj, însã un telefon venit de la fostul primar al comunei Duda Epureni, Sandu Vasilache, care fãcea un apel pentru drama familiei Manea, a fãcut ca aceasta sã se abatã din drum, pornind înspre Duda. La fata locului, o casã arsã, iar în curtea proaspãt sãpatã, un pat si câteva haine, salvate din flãcãri. Un bãietel, cel mai mic dintre frati, cãuta, înfrigurat, într-o pungã, în care se aflau trei pâini si o bucatã de salam. Celelalte trei surori sunt la scoalã. Mama sa, Zâna Manea, 51 de ani, cu ochii în lacrimi, povesteste, disperarea citindu-i-se pe chip, cum i-a luat casa foc. Are pãrul aproape ars, cãci, în momentul în care a vãzut flãcãrile tâsnind pe gemuri, a vrut sã fugã în casã, sã scoatã butelia. Noroc de vecini, cã au oprit-o, altfel… nu e nicio îndoialã cã cei cinci copii minori, ar fi rãmas astãzi fãrã mamã. Butelia a explodat, zguduind din temelii cãsuta si asa mistuitã de flãcãri. Echipa ziarului Vremea Nouã i-a dat asigurãri mamei disperate cã totul va fi bine, iar dupã un apel public, în presã, cãtre oamenii cu suflet din judet, în douã, trei luni, poate se va reconstrui casa sau se vor strânge bani pentru a cumpãra o altã locuintã. Destinul însã a vrut altfel! Ziaristii de la Vremea Nouã au ajuns într-un târziu la cramele de la Bunesti-Averesti, unde i-au povestit omului de afaceri, Constantin Dulute, drama pe care tocmai o vãzuserã. Impresionat, Constantin Dulute a vrut sã vadã personal acest caz, a mers înapoi la Duda si, fãrã sã stea o clipã ce gânduri, a bãtut palma cu un consãtean, care vindea o locuintã mult mai bunã, mai trainicã, chiar peste drum de casa arsã. “Disearã veti dormi în casã nouã”, li s-a spus mamei si copiilor ei, coplesiti de faptul cã, în doar cinci ore, viata lor a luat o asemenea întorsãturã.

În urmã cu douã zile, casa familiei Manea, din localitatea Duda, a luat foc. Mama, Zâna Manea, 51 de ani, sustine cã totul s-a întâmplat în jurul orelor 9 si jumãtate dimineata. Femeia pusese la foc niste carne, ca sã le facã un bors copiilor. Mai are acasã cinci copii, cãci alti patru sunt în lume. Dintre acestia cinci, cel mai mare, major, mai pleacã dupã muncã, însã cele trei fete sunt la scoala din comunã, iar bãietelul cel mic, de 7 ani, e la clasa pregãtitoare. Pentru ei, femeia gãteste zi de zi, ce se poate, cãci trãieste din alocatiile lor si dintr-un biet ajutor social. Atunci voia sã le facã o ciorbã cu carne. Recunoaste cã dãduse aragazul la foc mare, ca sã fiarbã carnea mai repede, iar ea s-a dus în grãdinã, sã sape. Din nefericire, flacãra a cuprins repede o musama, prinsã de femeie pe peretele de lângã aragaz, iar de aici vâlvãtaia a cuprins repede camera, apoi holul si cealaltã camerã… Zadarnici a început femeia sã strige dupã ajutor, iar vecinii au sãrit cu câteva gãleti cu apã, cãci flãcãrile nu puteau fi potolite, mai ales cã energia electricã era încã în functiune. Mama Zâna spune cã a vrut sã intre dupã butelie, dar au oprit-o vecinii la timp. În clipa urmãtoare, butelia a explodat, distrugând tot ceea ce ar mai fi putut fi salvat din locuintã. “În pod au gãsit-o pompierii”, plânge femeia, uitându-se cu ochii stinsi cãtre bruma de agonisealã, fãcutã tãciune.

Zâna se temea cã vine DGASPC Vaslui sã îi ia copiii!

În curte, Alex, copilul de 7 ani, pãseste, stingher, printre mormanele de cenusã si pare a cãuta ceva. Un pat salvat de foc stã acoperit cu câteva haine, scãpate si ele de vâlvãtaie. Copilul cautã într-o pungã, în care gãseste niste pâine si o bucatã de salam. Îi e foame, dar nu cere nimic, cãci stie cã mama nu mai are decât ce e pe ea. “Nu stiu ce vom face. Trei vecini ne-au luat la ei. Ne-au gãzduit. Dar nu pot nici ei prea mult. Suntem asa necãjiti si nu stim încotro s-o luãm”, spune femeia. În curtea în care necazul a fãcut prãpãd se vede pãmântul sãpat, dar si câteva flori plantate, semn cã mama, oricât de greu i-ar fi, munceste cât poate pentru copiii ei. “Mã tem sã nu cumva sã vinã Protectia Copilului sã îmi ia copiii. Eu pentru ei muncesc”, spune Zâna, frãmântându-si mâinile. Îsi creste singurã copiii, cãci bãrbatul a cãzut în patima alcoolului si nu s-a mai putut trãi cu el.

“Auzind povestea, un strãin a sãrit sã ajute cu tot ce a avut”

Fostul primar al comunei Duda Epureni, în prezent consilier local, Sandu Vasilache, este cel care a venit primul la casa familiei nãpãstuite. S-a învãtat, spune el, de când era primar, sã ajungã repede la locul unde este o problemã si, mai ales acum, cã e vorba despre oameni din satul sãu, nu a putut sta deoparte. “Eram la Vaslui când m-a sunat sotia, ca sã îmi spunã ce s-a întâmplat. Vã spun drept cã nu mai reuseam sã ajung, sã vãd ce se întâmplã. Nu îmi venea sã cred. În masinã avea un om luat la ocazie. Auzind ce se întâmplã, când s-a dat jos, omul a zis cã e din valea Grecului si mi-a dat 100 de lei, sã o dau femeii cãreia i-a ars casa, sã ia mâncare la copii. Deci, auzind povestea, un strãin a sãrit sã ajute cu ce a avut. Asa m-a fãcut sã cred cã vom putea face ceva. De asta am si sunat la Vremea Nouã. Poate oamenii cu inimã vor pune mânã de la mânã, sã o ajutãm cumva, pentru cei cinci copilasi, rãmasi sub cerul liber. Zâna este o femeie muncitoare, curatã, nu bea. Are grijã de copii si lumea stie. E o mamã necãjitã, care meritã ajutatã”, a spus fostul primar, Sandu Vasilache.

Adriana, Paula si Sorina, surorile care nu mai îndrãznesc sã viseze!

Între timp, au venit de la scoalã si fetele Zânei. Curate, îngrijite, micutele zâmbesc timid si nu mai sperã la nimic, privind lung cãtre casa fãcutã tãciune. Adriana terminã acusi clasa a VIII-a si în sufletul ei viseazã sã se ducã la liceul sportiv, la Vaslui. “Eu sunt cea mai bunã din clasã la sport. Alerg mai repede decât bãietii si îmi place când jucãm handbal. Nu mã pot duce însã la Vaslui, la Liceul Sportiv, cã nu are mama bani sã mã tinã”, spune fetita, cu ochii tristi. Are însã o sperantã: merge la Bisericã, aproape în fiecare duminicã si se roagã. Crede în Dumnezeu si stie cã într-o zi viata ei va fi frumoasã, asa cum si-a imaginat-o. “Sâmbãtã mã duc sã mã spovedesc, iar duminicã sã mã împãrtãsesc”, spune Adriana, luminându-si fata. Paula este elevã în clasa a VI-a si învatã cel mai bine dintre toti fratii. Este si cea mai dârzã dintre toti. Pe oamenii strãini care o întreabã despre casa care a luat foc îi priveste cu suspiciune. “Am tot ce îmi trebuie, nu am nevoie de nimic”, a spus fetita, cu toatã demnitatea unui copil de 13 ani. Pânã la urmã, când întelege cã strãinii din fata sa sunt oameni buni, care vor sã o ajute, Paula spune cã si-ar dori ca Iepurasul de Paste sã îi aducã înapoi telefonul care i-a ars în flãcãrile nestãvilite.

Omul de afaceri, Constantin Dulute, a dat 31.000 de lei si le-a luat casã celor cinci fratiori nãpãstuiti!

Pânã la urmã, trebuiau cãutate solutii! Seara se apropia, iar la sugestia ziaristilor, fostul primar Vasilache, a pornit cu mama spre o bancã din Husi, pentru a-i face un cont, în care, ca urmare a apelului ce urma sã fie lansat în ziar, oamenii buni sã facã donatii. “În douã, trei luni, poate se adunã ceva”, spune Sandu Vasilache. Din fericire însã, destinul a vrut altfel. Ziairistii au plecat spre locul în care ar fi trebuit sã ajungã de la bun început, la cramele de la Bunesti Averesti, pentru un reportaj despre o investitie majorã, de 9 milioane de euro, în linia de vinificatie. Ajunsi la omul de afaceri, Constantin Dulute, nu au putut sã nu povesteascã ceea ce au vãzut si imaginile surprinse. Disperarea din ochii femeii si tristetea din ochii copiilor l-au determinat pe Constantin Dulute sã vrea chiar în acel moment sã ajungã la Duda, cu tot cu ziaristi. A venit, iar casa din vecini, care era oferitã spre vânzare initial, cu suma de 18.000 lei, avea o situatie încurcatã, din puncts de vedere al proprietãtii si nu era bine sã fie luatã, ca sã devinã ulterior o povarã pentru familie. Mâna lui Dumnezeu însã a fãcut ca cineva sã spunã cã mai este o casã oferitã spre vânzare, dar e mult mai bunã, mai arãtoasã, cu sobe de taracotã, mobilatã si mult mai trainicã decât cea de dinainte. Costa însã o sumã deloc de neglijat, 31.000 lei. Omul de afaceri, Constantin Dulute, a bãtut chiar în acel moment mâna cu proprietarul si le-a spus mamei si copiilor cã, de acum, casa este a lor. Greu de descris bucuria si uimirea din sufletele mamei si ale copiilor! Nu au îndrãznit sã spere cã în doar 5 ore, viata lor va lua o întorsãturã de-a dreptul fabuloasã, de la disperare, la fericire.