spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

Farmacistii fac apel la populatie: „nu mai cumpãrati medicamente din cauza panicii”

- Advertisement -

CUMPÃTARE…Farmacistii vasluieni fac apel la populatia judetului sã dea dovadã de responsabilitate si solidaritate si sã nu îsi facã stocuri de paracetamol sau de alte medicamente, dacã nu are nevoie de ele. De altfel, aceastã problemã se întâlneste în toate orasele din tarã. „Putem fabrica sau importa suficiente cantitãti care sã ajungã la toatã lumea, dar nu putem face fatã solicitãrilor dacã din panicã se cumpãrã zeci de cutii”, avertizeazã Patronatul Producãtorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

Patronatul Producãtorilor Industriali de Medicamente din România a transmis cã are o capacitate însumatã instalatã de productie anualã de peste 10 miliarde de unitãti terapeutice, în toate formele de prezentare uzuale: orale, lichide sterile si nesterile, perfuzabile, topice si multe altele. „Numai pe parcursul anului 2019, fabricile din România au produs si pus în circulatie o cantitate de peste 300 de milioane de cutii de medicamente”, a spus dr. Dragos Damian, directorul executiv al PRIMER. De exemplu, anul trecut companiile membre PRIMER au fabricat circa 10 milioane de cutii de paracetamol (200 de milioane de comprimate) si 1 milion de cutii de ibuprofen (10 milioane de comprimate), principalele douã medicamente utilizate si în tratamentul simptomelor cauzate de COVID-19. Aceste volume pot fi dublate la solicitarea autoritãtilor, iar capacitãtile de productie pot creste cu circa 10% dacã se suspendã temporar faza de serializare. „Companiile membre PRIMER pot fabrica pânã la 1,5 milioane de cutii de Paracetamol pe lunã, dacã îsi extind capacitãtile de productie”, a declarat Damian.

Majoritatea medicamentelor fabricate, pentru consumul intern

În acest moment, PRIMER a refuzat marea majoritate a contractelor la export pentru a se concentra pe livrarea de medicamente cãtre români. „În acest context, rugãm populatia sã renunte la obiceiul de a stoca medicamente, oricare ar fi acestea, pentru cã o cutie în plus, care poate nu va fi utilizatã niciodatã, priveazã un alt pacient de un medicament vital fãrã de care ar putea muri”, a completat Damian. PRIMER sprijinã demersurile Colegiului Farmacistilor de a recomanda procurarea unui numãr redus de cutii de medicamente, terapia pentru maximum o lunã pentru pacientii cronici sau o cantitate de maximum una-douã cutii pentru bolile acute, gen rãcealã si gripã. „În felul acesta, medicamentele vor ajunge pentru mai multi pacienti care au nevoie de ele, fãrã a exista un risc de discontinuitate a tratamentului”, a mai spus reprezentantul PRIMER.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.