spot_imgspot_img
11.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Fata de zece de la Procopiu: „Zarurile au fost aruncate”

- Advertisement -

TENACE Laura Mitrache este singura absolventã de clasa a XII-a cu media 10 din municipiul Vaslui. A învãtat la Liceul „Stefan Procopiu” si a obtinut aceastã performantã rarã desi la început chimia i-a cam dat putin de furcã, materie care a ajuns în cele din urmã sã îi placã. Sefã de promotie în 2015, Laura a urmat profilul real, specializarea matematicã-informaticã si va sustine bacalaureatul la matematicã, limba românã si informaticã. „Maxima latina, fraza rostitã de Iulius Cezar: „Alea iacta est”, care se traduce prin „Zarurile au fost aruncate”, este cea care m-a animat de-a lungul timpului si m-a fãcut sã nu dau înapoi deoarece odatã ce ai decis sã faci un pas într-o directie specificã, orice ezitare este un pas înapoi în evolutia ta ca om”, a declarat Laura.

Reporter: La ce concursuri/olimpiade/competitii sportive ai participat în cei patru ani de liceu?

Laura Mitrache „În ceea ce priveste participãrile mele la diverse concursuri si olimpiade pot spune cã lista este una destul de lungã asa cã voi încerca sã le punctez pe cele principale. Am participat la olimpiade de matematicã, unde am obtinut o calificare la etapa nationalã si alte premii la nivel de judet, de informaticã, unde am obtinut premii la nivel de judet, de TIC (Tehnologia informatiei si a comunicatiilor), unde am obtinut douã calificãri la etapa nationalã, douã medalii de bronz la nivel de tarã si alte premii la nivel de judet. De asemenea, am participat la mai multe concursuri cum ar fi cele organizate la nivel local, în orasul Vaslui: <<Cel mai bun câstigã>>, <<Primar pentru o zi>> (unde am reusit sã obtin titlul de <<Primar pentru o zi>>) dar si concursuri de matematicã (<<Cangurul>>, <<Euclid>>, unde am obtinut douã medalii de aur la douã etape), biologie, chimie (concursul interjudetean <<High School Science Projects>>, unde am obtinut douã premii I, Simpozionul <<Chimia prieten sau dusman>>, unde am obtinut o califiare la etapa nationalã si mentiune specialã la nivel de tarã), istorie (<<Istorie si societate în dimensiune virtualã>>, unde am obtinut o calificare la etapa nationalã).”

R. Ce facultate vrei sã urmezi si de ce?

L.M. „Doresc sã urmez Facultatea de Informaticã din cadrul Universitãtii din Bucuresti deoarece informatica este un domeniu complex care se împleteste cu matematica. Este de asemenea un domeniu care te obligã sã studiezi în permanentã pentru a fi la curent cu noutãtile si astfel acest domeniu nu îti dã ocazia de a te plafona. Desi informatica cere multã muncã, oferã la fel de multe beneficii. În acest sens, se observã cã programatorii sunt foarte cãutati de cãtre un numãr semnificativ de firme, iar salariile sunt pe mãsurã.”

R. Cine te-a îndrumat pe acest drum?

L.M. „Am luat decizia de a merge pe ramura informaticii încã din clasa a saptea în urma unei discutii cu pãrintii mei. Desi pe atunci era doar o idee fantezistã alãturi de ideea de a merge la Academia Militarã, odatã ajunsã la liceu dorinta de a merge în aceastã directie a prins un contur bine definit multumitã domnilor profesori de informaticã Cristina Leustean si Dan Pracsiu, care m-au îndrumat.”

R. Care este cheia succesului?

L.M. „Metaforic vorbind as putea spune cã o cheie a succesului sãlãsluieste latent în fiecare dintre noi. Toti cei patru ani de liceu m-au învãtat ca în ceea ce priveste dezvoltarea culturalã a individului nu existã limite însã efortul si perseverenta sunt imperioase.”

R. Fã-le câte un scurt portret cadrelor didactice de care te simti mai apropiatã!

L.M. „Cadrele didactice de care m-am simtit mai apropiatã de-a lungul liceului sunt: doamna profesoarã Cristina Leustean (alãturi de care am avut plãcerea de a studia informatica doar pentru un an), doamnele profesoare de chimie, Nicoleta Drãgoi si de istorie, Gina Cucos si domnul profesor de matematicã, Cristian Alistar. Despre doamna profesoarã Cristina Leustean pot spune cã este o persoanã deosebitã, un profesor care dã dovadã de multa rãbdare si care predã cu atât de multã plãcere obiectul sãu încât reuseste sã insufle elevilor aceeasi pasiune pentru informaticã, un profesor care m-a impresionat plãcut aducându-mi suveniruri din cadrul unei excursii, fapt care mi-a dovedit implicarea sa aparte. De asemenea, pe doamnele profesoare Nicoleta Drãgoi si Gina Cucos le pot descrie ca fiind profesori capabili sã ofere un suport deosebit elevilor lor, profesori implicati care se bucurã împreunã cu elevul de orice reusitã a sa. Domnul profesor Cristian Alistar m-a fãcut sã iubesc matematica datoritã modului sãu de predare care îmbinã munca cu plãcutul, prin micile glume sub forma cãrora explicã unele informatii, datoritã rãbdãrii sale fatã de toti elevii si m-a ajutat sã am rezultate deosebite la aceastã materie datoritã cunostiintelor sale matematice pe care mi le-a împãrtãsit si explicat, fãcându-mã sã nu pot considera matematica un obiect complicat.”

R. Ai un sfat sau mesaj pentru cadrele didactice?

L.M. „Singurul sfat pe care îl pot da cadrelor didactice este acela de a avea mai multã rãbdare fatã de elevii care se strãduiesc.”

R.Vrei sã multumesti cuiva în mod deosebit?

L.M. „Consider cã toti profesorii mei meritã multumiri deoarece datoritã lor am reusit sã am rezultatele actuale. În mod deosebit doresc sã le multumesc domnului profesor de matematicã Cristian Alistar si domnului profesor de informaticã Dan Pracsiu care m-au ajutat sã mã pregãtesc pentru concursuri, olimpiade si examenele care vor urma pe aceste domenii. Doresc sã-i multumesc si domnului profesor de limba românã Florin Munteanu care m-a ajutat sã privesc realitatea cu alti ochi, sã extrag esenta sa.”

R.Ce le transmiti colegilor tãi?

L.M. „Acum când bacalaureatul si admiterea bat la usã, tot ceea ce le pot transmite colegilor mei este o scurtã urare: <<Mult succes!>>. Sper ca fiecare dintre noi sã obtinã nota doritã la ambele examene si sã ne putem întâlni cu totii peste 10 ani, mândri de realizãrile nostre.”

R.Care este cea mai frumoasã amintire din anii de liceu?

L.M. „Liceul mi-a oferit multe momente frumoase si astfel am rãmas cu multe amintiri deosebite. Îmi este greu sã aleg o <<cea mai frumoasã>> amintire, dar ceea ce îmi trece acum prin minte este banchetul care s-a desfãsurat în orasul Bran. Pe lângã o searã frumoasã alãturi de colegi si profesori, am avut parte de o zi minunatã în care am vizitat divese puncte turistice din zonã si am avut ocazia sã încerc tiroliana.”

R. Ai vreun regret la finalul celor patru ani de liceu?

L.M. „Regretele nu îsi au locul în drumul evolutiei deoarece ele nu fac decât sã te tragã în jos. Mã bucur de tot ce am realizat în acesti patru ani, de colegii si profesorii pe care i-am avut, si consider cã orice fapt negativ si orice insucces au avut un efect pozitiv mai târziu.” (Andreea Atasiei)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.