|

Femeie electrocutatã din cauza unei instalatii de pe vremea comunistilor. Cercetãrile bat pasul pe loc, de doi ani

TERGIVERSÃRI… Caz revoltãtor în satul Draxeni, comuna Rebricea, unde instalatia învechitã a furnizorului de energie era cât pe ce sã omoare o femeie. În noiembrie 2018, Gabriela Hârlescu era în curtea locuintei sale, cu treburi casnice, când un cablu s-a desprins de la stâlp si a electrocutat-o. Imediat, la fata locului a fost chematã o ambulantã, care a preluat si a transportat victima la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, iar de acolo la Sf. Spiridon din Iasi. Dupã o sãptãmânã, femeia a fost externatã si trimisã acasã, prilej numai bun pentru politistii din comunã sã deschidã o anchetã pentru a stabili împrejurãrile în care s-a produs incidentul. La aproape doi ani de la acel incident, dosarul stã si acum în sertarele politiei Negresti, cercetãrile împotmolindu-se înainte de a începe. “Zilele trecute am mers din nou la sectia de politie pentru a întreba care mai e stadiul dosarului. Ni s-a comunicat cã declaratia pe care mama a dat-o dupã ce a fost curentatã este incompletã si cã trebuie sã scrie din nou ce s-a întâmplat în acea zi. Asta dupã doi ani de la incident si dupã ce am fost noi la politie sã ne interesãm. Dacã nu ne duceam, probabil dosarul ar fi stat si acum în sertarele lor, pentru cã asa înteleg unii politisti sã-si facã treaba” ne-a declarat, revoltat, fiul femeii.

În majoritatea satelor din judetul Vaslui, reteaua de electricitate a fost pusã pe vremea comunistilor. Bãtuti de ploi si soare timp de 50-60 de ani, stâlpii de lemn au putrezit, iar cablurile electrice abia mai fac fatã solicitãrilor. Atunci când sunt suprasolicitati, cablurile cedeazã si pun în pericol vietile oamenilor. Un astfel de incident a avut loc în noiembrie 2018, în satul Draxeni, unde doar întâmplarea a fãcut ca o femeie sã nu-si piardã viata din cauza nepãsãrii celor resposabili cu întretinerea acestor retele. Gabriela Hârlescu spune cã înainte sã fie electrocutatã, a fãcut numeroase cereri la furnizorul de energie sã înlocuiascã stâlpii si cablurile. “Am fãcut aceste solicitãri pentru cã permanent trãiam cu frica în sân cã mi s-ar putea întâmpla ceva rãu. De fiecare datã când ploua, fulgera sau bãtea vântul mai tare, la stâlpi se fãcea o flamã. Bãtrânii din sat spun cã instalatia electricã din sat are 80 de ani vechime. Pe 2 noiembrie 2018, eram în curte, puneam porumbul în niste gãleti, moment în care de la stâlpi s-a rupt un fir de înaltã tensiune. A cãzut pe mine si m-a electrocutat. Mi-am pierdut cunostinta pentru câteva minute. Vecinii au dat imediat telefon la ambulantã. Tin minte cã în acel moment era si domnul primar în zonã si s-a implicat cât a putut sã ajung cât mai repede la spital. Prima datã am fost dusã la spitalul din Vaslui, iar de acolo la Sf. Spiridon Iasi, unde am stat internatã o sãptãmânã. Câtã vreme am stat acolo m-a sunat un sef de la E-On, pe nume Virgil, sã mã întrebe dacã am cu ce sã-mi cumpãr tratamentul, ba chiar mi-a popus sã-mi dea niste bani ca sã ne împãcãm fãrã a mai ajunge în instantã. Pe mine m-au ajutat copiii, asa cã nu am avut nevoie sã-mi cumpere ei medicamentele. De atunci mã simt rãu, am avut probleme cu spatele. Acum îmi face probleme un picior pentru cã în momentul când firul a cãzut pe mine, flama aia a iesit prin picior. Mi-a fãcut o gaurã în talpã de câtiva centimetri” ne declarã Gabriela Hârlescu.

Stâlpii schimbati doar în zona unde a avut loc incidentul

Femeia spune cã la câteva zile dupã ce a a fost curentatã, în sat au venit mai multi angajati ai E-On, care au înlocuit stâlpii si cablurile vechi. Însã nu în tot satul, ci doar acolo unde s-a produs incidentul. “Dupã ce s-a întâmplat necazul, au venit si au luat acele fire, dar si acum sunt foarte multe familii, chiar si vecini de-ai nostri, care au instalatia veche traversându-le curtile. Problema e cã stâlpii si cablurile sunt foarte vechi si oricând se mai poate întâmpla o tragedie. Noi am scãpat de pericol, dar nu mã pot bucura când stiu cã altii stau cu cablul putred deaspura capului”, ne-a mai declarat victima nefericitei întâmplãri.

De doi ani dosarul stã la sertar

Obligati de cele întâmplate, politistii comunei Rebricea au deschis un dosar penal pentru sãvârsirea infractiunii de vãtãmare corporalã din culpã. Fiul victimei spune cã de aproape doi ani cercetãrile bat pasul pe loc, pentru ca cei vinovati sã nu fie trasi la rãspundere. ” Nu s-a fãcut nicio expertizã la fata locului, nu s-au luat declaratii de la martori, mama a fost pusã sã dea o nouã declaratie dupã foarte mult timp. Politistii si cei de la E-ON s-au interesat de incident atunci, pe moment, si douã-trei zile dupã. Dupã aia, toatã ancheta parcã a intrat în pãmânt. Când am mers zilele trecute la politie în Negresti, pentru a vedea în ce stadiu mai este dosarul, ni s-a spus cã declaratia mamei nu e completã si i s-a cerut sã dea mai multe detalii despre ce s-a întâmplat. Abia anul ãsta, dupã doi ani de la întâmplare, ni s-a comunicat cã declaratia nu este completã si asta dupã ce noi am fost la politie si am întrebat de dosar. Dupã doi ani nici nu mai tii minte ce s-a întâmplat. Se amânã finalizarea cercetãrilor, în speranta cã poate nu se va mai ajunge în instantã. Asa sunt protejati cetãtenii acestei tãri de cãtre autoritãti, prin tinerea dosarelor la sertar, ca nu cumva cei vinovati sã fie trasi la rãspundere”, ne-a spus fiul femeii. Contactat telefonic, purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui ne-a confirmat cã la politia Negresti se aflã în lucru un dosar pe aceastã spetã, însã a refuzat sã spunã si de ce cercetãrile treneazã atât de mult. “Într-adevãr, la Sectia 6 Negresti existã în lucru un dosar penal privind infractiunea de vãtãmare corporalã din culpã. Cercetãrile sunt desfãsurate in rem, urmând ca la finalizarea acestora sã fie propusã solutia legalã, prin Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui.”