spot_imgspot_img
12.5 C
Vaslui
04-mai-2024

Femeile de ispravã ale comunei Tãcuta

- Advertisement -

MODELE… Valeria Tiplic-Ofileanu, Ana Bobu-Vãipan si Iuliana Cozma sunt trei dintre femeile ale cãror nume stau scrise în istoria comunei Tãcuta, desi poate prea putini au auzit de ele. Si nu ne referim la istoria propriu-zisã, care a stat la baza creãrii comunei, ci la cea a oamenilor care s-au nãscut pe acest meleag pentru a-i îndruma pe copii pe drumul educatiei, pentru a scrie cãrti si a face sã rãsune numele comunei oriunde ei s-ar duce. Valeria Tiplic-Ofileanu a fost profesoara prin strãdania cãreia s-a construit, în 1964, scoala din Propopesti. Ana Bobu-Vãipan a fost, la rândul ei, profesoarã în Protopopesti, pentru o perioadã de timp, însã studiile universitare, iar mai apoi activitate stiintificã, i-au îndreptat pasii spre Iasi, respectiv Roman. Este membru fondator al Asociatiei de Filologie si Hermeneuticã Biblicã din România din cadrul Universitãtii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi si participã în fiecare an la Simpozionul International „Explorãri în traditia biblicã româneascã si europeanã”. Iuliana Cozma este poetã, autoare a patru volume de poezii si câstigãtoare a mai multor premii.

Comuna Tãcuta este atestatã documentar de pe vremea lui Stefan cel Mare. În 1503, aceasta apãrea într-un document sub denumirea Tãcutesti, în timpul domniei lui Petru Rares, a fost redenumitã Bumbãtesti, iar din 1846 i se spune Tãcuta. Legenda spune cã denumirea comunei se trage de la o hangitã frumoasã, dar scumpã la vorbã. Astãzi, comuna este formatã din satele Cujba, Dumasca, Focseasca, Mircesti, Protopopesti, Sofieni si Tãcuta (resedinta). Toate sunt prezentate într-o monografie amplã, de 608 pagini, la care au lucrat cercetãtori legati într-un fel sau altul de aceastã comunã: Gelu Corneanu (coordonator), Sergiu – Constantin Enea, Vasile Ofileanu, Cornel Horghidan, Florin Buraga, autori, Dumitru Boghian, Marius Chercu, Constantin Crãescu, Ciprian-Cãtãlin Lazanu, Elena Rotaru, Costel Rotaru, Ionel Tifrea, Sorin Vânã, colaboratori. „Initiativa a fost întru totul binevenitã deoarece atunci când existã un singur autor, cu voia sau fãrã voia acestuia, specializarea sa se resimte în structura lucrãrii. Am scris si eu monografii si stiu cât este de greu ca în structura lucrãrii sã se regãseascã echilibrat toate domeniile abordate”, scrie profesorul Dan Ravaru în recenzia facutã monografiei la scurt timp de la lansare.

Valeria Tiplic-Ofileanu, profesoara care a contribuit la construirea localului nou de scoalã (1964)

În paginile monografiei sunt prezentate, totodatã, si valorile comunei, personalitãti locale, care s-au remarcat în mod deosebit: pictorul Dan Balan, învãtãtorii Dumitru Anitei si Stefan Ciudin, prof. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici, col. Comandor Vasile Poenaru, generalii Florin si Octavian Mancu, col. Constantin Ofileanu, col. Ing. Vasile Pruteanu, coms. sef Vasile Mosneagu etc. Printre ei, se numãrã si profesoara Valeria Tiplic-Ofileanu. Nãscutã în Protopopesti, aceasta a urmat scoala primarã în sat, studii primare în Drobrovãt (Iasi), apoi Liceul Clasic „Oltea Doamna” din Iasi, Facultatea de Limba rusã si francezã si Facultatea de Filologie, sectia Limba si literatura românã si istorie – secundar. Si-a început cariera de cadru didactic la Osoi, apoi a continuat sã predea la scolile din Victoria si Tibãnesti (Iasi). De asemenea, Valeria Tiplic-Ofileanu a predat si la Scoala elementarã de sapte ani din satul Protopopesti, unde timp de zece ani (1959-1969) a fost si director. „În aceastã perioadã, prin tenacitatea si strãdania neostenitã, reuseste sã obtinã aprobãrile de rigoare, fondurile si finalizeazã construirea localului nou de scoalã (1964), o scoalã modernã, din cãrãmidã, cu patru sãli de clasã, laborator si douã cabinete. Reuseste sã doteze noua scoalã cu mobilier, inventar de laborator, mijloace didactice atât de necesare unui învãtãmânt de calitate. Dupã o grea si nemiloasã suferintã, se stinge din viatã la data de 29 martie 1999. Este îngropatã la cimitirul „Eternitate” din Iasi.”, scriu prof. dr. Vasile Ofileanu si prof. Cornel Horghidan în capitolul XII al monografiei comunei Tãcuta.

Prof. dr. Ana Bobu-Vãipan, Cetãtean de Onoare al comunei Tãcuta

Prof. dr. Ana Bobu-Vãipan s-a nãscut în Protopopesti, unde a absolvit si scoala generalã. Liceul l-a urmat în Roman, iar facultatea si masterul în Iasi. Este vorba despre Facultatea de Teologie – Specialitatea Teologie -Litere la Univ. „Al. I. Cuza” si (masterat) Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei. Apoi, a urmat doctoratul în cadrul Facultãtii de Litere. A predat doi ani de zile (1980-1981 si 1990-1991) în satul natal, iar din 1996 va preda la Scoala Gimnazialã „Al. I. Cuza” din Roman. Este membrã fondatoare al Asociatiei de Filologie si Hermeneuticã Biblicã din România din cadrul Universitãtii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi si a Asociatiei ISOCRATES – Roman si participã în fiecare an la Simpozionul International „Explorãri în traditia biblicã româneascã si europeanã”. A realizat si publicat numeroase articole de specialitate si a participat la nenumãrate simpozioane si actiuni culturale. În 2013, a publicat volumul „Liturghierul 1713” (Editura Miron Costin Roman). De asemenea, a editat si coordonat volumul dedicat mitropolitului Antim Ivireanul (Editura Filocalia Roman). În 2009, Prof. dr. Ana Bobu-Vãipan a primit titlul Cetãtean de Onoare al comunei Tãcuta.

Iuliana Cozma, câstigãtoarea Diplomei de Merit „World Literature Academy”

PERFORMANTÃ…Iuliana Cozma s-a nãscut în Tãcuta, pe 13 martie 1982 si, încã de micã, si-a arãtat înclinatia cãtre poezii. Caracterizatã de autorii monografiei drept „un talent nativ, încãrcat de lumina trãirilor interioare la modul cel mai intens”, Iuliana a publicat pânã acum patru volume de poezii: „Viata ca o carte” (Editura Alpha, 2015), „Din viatã” (Editura Alpha, 2016), „Mamã, te iubesc” (Editura Alpha, 2016), „Vis si umbrã de luminã” (Editura Alpha, 2016). Anul trecut a câstigat Diploma de Merit „World Literature Academy”, pentru activitatea literarã. Iatã câteva versuri dintr-o poezie reprezentativã pentru Iuliana: „Trãim închisi în libertatea noastrã, / Încãtusati în gânduri care plâng, / Doar marea cu întindere albastrã / Si cerul stie, câte-n ochi se sting”. „Profunzimea creatiei literare pe care Iuliana Cozma o produce aratã maturitatea deplinã a poeziei, cãutãrile ei pline de înteles si culoare, care rãscolesc intimitatea gândurilor care ar fi trebuit sã fie realitate, asezând înfãptuirile individuale sensibile în centrul atentiei, într-o analizã pertinentã si plinã de sclipire, într-un joc perpetuu al destinului, într-o mare sinceritate a confesiunii”, mai scriu prof. dr. Vasile Ofileanu si prof. Cornel Horghidan în monografie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Multumesc mult,am aflat putin, probabil este Dumitru Anitei care a transmis o scrisoare semnata de Domnia sa la 14.05. 1974
    cu un manuscris al sau pentru locuitorii din s. Zberoaia, r-nul Nisporeni, RM, Cale de 50 de ani. Vreau sa-i implinesc dorinta. Manuscisul e adaptat la tehnica noua de tipar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.