spot_imgspot_img
6.3 C
Vaslui
19-mart.-2024

Femeile din Vaslui, testate gratuit pentru depistarea cancerului la sân

- Advertisement -

CAMPANIE… Mai multe femei din Vaslui, dar si din alte judete din Moldova, au beneficiat în ultimele douã luni de testãri gratuite pentru depistarea cancerului de sân. Acestea au fost incluse în campania „Nu am fãcut destul”, derulatã de Federatia Asociatiilor Bolanvilor de Cancer, informate cu privire la importanta autoexaminãrii sânilor, precum si cea a controalelor regulate. Pe lângã informatiile primite de la medici, pacientele au beneficiat de un EKG, un control oftalmologic, dar si de testãri ale glicemiei si tensiunii.

„Numãrul femeilor depistate cu probleme la sâni în cadrul campaniei „Nu am fãcut destul” este, de la an la an, în continuã crestere. Examinãrile gratuite din octombrie si noiembrie, fãcute de medici rezidenti si studenti medicinisti din Iasi, au scos la ivealã faptul cã peste 15% dintre femeile testate prezentau anormalitãti la sâni si aveau nevoie de un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formatiuni de naturã canceroasã. Caravana campaniei „Nu am fãcut destul”, initiatã de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, ajunsã la cea de-a IV-a editie, a acoperit în aceastã toamnã 5 judete din zona Moldovei si, cu totul, jumãtate din judetele tãrii. Este primul an în care femeile descoperite cu noduli sau alte afectiuni la sân au putut beneficia pe loc de o ecografie mamarã, gratie donatiei fãcutã de Avon. Din totalul femeilor examinate în editia din acest an, 80% nu au fãcut niciodatã un control la sâni (o medie care se pãstreazã de-a lungul anilor). 5% au un istoric de cancer de sân în familie. Mai mult decât atât, dintre femeile depistate cu probleme, aproape jumãtate prezentau suspiciuni de cancer de sân, motiv pentru care au fost îndrumate cãtre un medic specialist pentru investigatii suplimentare. Mai mult decât în anii trecuti, voluntarii au întâlnit la aceastã editie foarte multe femei reticente, care au refuzat pur si simplu sã vinã sã facã o examinare gratuitã. Chiar si atunci când erau informate despre riscurile bolii, tot nu se lãsau convinse. Multe dintre ele considerã cã sunt deja bãtrâne, iar un control la o vârstã mai înaintatã nu-si mai are rostul. ”Eu sunt bãtrânã, mamã, de ce sã mai vin la control” sau ”Vai, dar cum sã mã dezbrac eu asa, în fata oamenilor”, sunt doar douã dintre replicile pe care le-au auzit voluntarii de la femeile din zona Moldovei. Au fost si câteva cazuri, în care, dupã îndelungi rugãminti de a veni totusi sã facã o examinare, unele femei au spus cã fie, vin, dar cã în niciun caz ele nu se dezbracã. Totodatã, foarte multe dintre femeile din zonele rurale spun cã se tem sã meargã la un control de specialitate, iar acest lucru nu face decât sã agraveze situatia. Multora dintre acestea le este fricã sã afle cã suferã de vreo boalã gravã, altora le este jenã sã se dezbrace în fata medicului si mai este si categoria femeilor care nu au bani si nu pot plãti un consult la medicul specialist”, se aratã într-un comunicat de presã transmis de reprezentantii Federatia Asociatiilor Bolanvilor de Cancer.

“Ne bucurãm totusi cã am reusit sã le facem pe câteva dintre femeile pe care le-am întâlnit în cadrul acestei campanii sã constientizeze cã nu au de ce sã se teamã si, mai mult, cã îsi fac lor însesi un bine dacã apeleazã la medicul specialist atunci când simt cã ceva nu este în regulã”, spune Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). În urmã cu aproximativ o lunã, chiar în timpul desfãsurãrii celei de-a IV-a editii a campaniei „Nu am fãcut destul”, autoritãtile au anuntat cã, de la începutul anului 2018, în România, va începe Programul pilot de prevenire, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de sân care ar urma sã se desfãsoare pe o perioadã de 5 ani. Acesta ar presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumãtate apartinând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, somere, grupuri entice vulnerabile. “Este un început! Însã ceea ce ne dorim este ca tara noastrã sã se poatã alinia celorlalte tãri civilizate unde existã programe nationale de screening, aceasta fiind si recomandarea UE. Este nevoie ca si în România sã se implementeze rapid un program de screening pentru toate femeile cu vârsta peste 50 de ani, si chiar mai repede pentru cele din grupele de risc, în concordantã cu recomandãrile europene. Vom urmãri îndeaproape dacã fondurile europene destinate acestui Program pilot de depistare a cancerului de sân vor fi cheltuite în acest sens. Noi ne-am dori ca de anul viitor, sloganul campaniei noastre, “Nu am fãcut destul”, sã poatã fi schimbat în “Am fãcut ceva!”. Însã acest lucru se va întâmpla numai în cazul în care va fi implementat un program national de screening”, adaugã Cezar Irimia. De foarte mare ajutor în campania de anul acesta au fost voluntarii de la Societatea Studentilor Medicinisti din Iasi (SSMI), dar si medici rezidenti imagisti din Iasi care au fãcut ecografiile mamare. În ceilalti ani, examinãrile au fost fãcute de medici rezidenti din Bucuresti si de voluntari de la Societatea Studentilor Medicinisti Bucuresti (SSMB). Odatã cu editia de anul acesta (a patra campaniei), caravana a acoperit 50% din judetele României. FABC îsi propune sã meargã mai departe, sã ofere examinãri medicale gratuite unui numãr cât mai mare de femei si sã le învete pe acestea despre importanta autopalpãrii sânilor, metodã prin care pot descoperi singure o eventualã problemã si pot merge cãtre un control de specialitate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.