spot_imgspot_img
7.2 C
Vaslui
18-apr.-2024

Fermierii vasluieni, în schimb de experientã prin Bucovina (foto)

- Advertisement -

SPRIJIN… Fãrã îndoialã, fermierii din comuna Osesti sunt printre cei mai privilegiati crescãtori de animale din judet si asta datoritã colaborãri cu fundatia World Vision România. Dupã ce au fost ajutati sã obtinã diplome de absolvire a cursurilor de igienã alimentarã, dupã ce au fost sprijiniti financiar pentru achizitionarea unui tanc de rãcire a laptelui, fermierii din Osesti au participat, cu sprijinul aceleiasi fundatii, la cea mai mare expozitia de animale de rasã si echipamente pentru zootehnie din tarã, expozitie ce s-a desfãsurat la Vatra Dornei la sfârsitul sãptãmânii trecute. Fermierii vasluieni au putut vedea astfel încotro se îndreaptã agricultura modernã, care sunt cele mai noi tipuri de utilaje agricole, dar si care sunt cele mai frumoase exemplare de animale de curte din tarã. Ziua de duminicã a fost rezervatã vizitei la Stâna Turisticã de pe Dealu Negru, unde ciobanii locului i-au asteptat pe fermierii vasluieni cu traditionalul balmos bucovinean, dar si cu informatii pretioase despre cresterea oilor. “Pentru crescãtorii de animale din comuna nostrã, astfel de iesiri sunt extrem de pretioase. Vedem lucruri noi, dar mai presus de toate, ne schimbãm mentalitãtile. Învãtãm sã lucrãm în echipã. Expresia româneascã “ sã moarã si capra vecinului” trebuie sã disparã dacã vrem sã avem viitor în agriculturã si zootehnie.” a fost concluzia trasã de un fermier vasluian în urma vizitei la Vatra Dornei.

Atât în agriculturã cât si în zootehnie avem potential cu carul, doar cã e neexploatat sau prost gestionat, iar problema asta se agraveazã pe zi ce trece. Tot mai multi fermieri vaslueni au realizat cã munca în echipã aduce mai multe beneficii, iar în ultimii ani s-au organizat în mici asociatii. Dacã ar fi sã dãm un exemplu de succes, cu sigurantã cel mai nimerit ar fi cel al Asociatiei Crescãtorilor de Animale din Osesti. Totul a început dupã ce în comuna vasluianã a ajuns fundatia World Vision România. Practic, ideea înfiintãrii acestei asociatii a luat nastere la sugestia reprezentantilor fundatiei. Simtindu-se sprijiniti de World Vision, crescãtorii de animale din Osesti, în marea lor majoritate din satul Buda, au început sã se organizeze si chiar sã punã la cale un proiect extrem de ambitios, construirea unei mici fãbricute de produse lactate la ei în localitate. Aflati la început de drum, fermierii au luat-o cu încetul. În urmã cu douã sãptãmâni, 23 dintre ei au absolvit cu brio cursurile de igienã alimentarã astfel încât sã poatã procesa si vinde la piatã produsele lor. Pentru a-si putea valorifica laptele, fermierii au primit un ajutor de 3000 de lei din partea primãriei si de 9000 de lei din partea fundatiei World Vision pentru achizitionarea unui tanc de rãcire a laptelui. Nu s-au oprit însã aici. La sfârsitul sãptãmânii trecute fundatia World Vision le-a fãcut un cadou frumos, o excursie la Vatra Dornei, acolo unde s-a desfãsurat cea mai mare expozitie de animale de rasã si echipamente pentru zootehnie din tarã. O îmbinare a utilului cu plãcutul. Alãturi de ei au mers fermierii din Vulturesi si cei din Negresti. În total, o delegatie de aproximativ 50 de persoane, care au avut ocazia sã vadã ultimele noutãti în materie de agriculturã si zootehnie.

“Cu astfel de utilaje agricultura româneascã era pe primul loc mondial”

La expozitia de animale si echipamente pentru zootehnie au participat peste 100 de companii cu geneticã de vârf, echipamente zootehnice si solutii de nutritie si îngrijire. Potrivit organizatorilor, peste 200 de animale de rasã au fost expuse. Fermerii vasluienii au putut vedea cele mai frumoase exemplare de cabaline din rasa Ardenez, Seminegru Românesc, Lipita, Shagya Arab, Hutul, bovine din rasa Pingzau, Braunvieh, Aberdeen Angus, Charolaise, Grauvieh . Printre participantii la expozitie s-a numãrat si vasluianul Ion Agafitei din Munteni de Sus, care s-a prezentat la Vatra Dornei cu câteva exemplare de ovine din rasa Karakul Brumãriu. La finalul vizitei la expozitie, fermierii vasluienii s-au arãtat încântati de cele vãzute. “ Plecãm cu lectii importante de aici. Mi-am luat notite de la standul cu nutreturi, mi-am fãcut poze cu câtiva cai pe care, pânã azi, doar la televizor îi mai vãzusem, însã cel mai mult m-au impresionat utilajele expuse. Dacã fermierii români ar avea echipamentele astea, agricultura României ar înflori. Ar fi pe primul loc în clasamentul mondial. Ce am vãzut aici e incredibil. Utilaje de mare capacitate însã în acelasi timp si de mare finete, care fac absolut totul. Preturile sunt însã inaccesibile pentru mine. Ar trebui sã muncesc douã vieti sã-mi iau o semãnãtoare de aici.” ne-a declarat Mihai, unu dintre fermierii vasluieni.

Vasluienii au învãtat cum sã prepare traditionalul balmos bucovinean

Dacã sâmbãtã si-au delectat “papilele vizuale” cu utilajele agricole de ultimã generatie, duminicã a venit rândul celor gustative sã fie “alintate” de cãtre fermierii vasluieni. Acestia au urcat cu telescaunul pe Dealu Negru, acolo unde se aflã celebra Stânã Turisticã din Vatra Dornei. La sosire, delegatia vasluianã a fost asteptatã cu o portie de cas proaspãt cu ceapã si rosii, iar la felul doi a primit câte o portie de balmos bucovinean. Desi zeci de ani au reusit sã pãzeascã cu strãsnicie reteta balmosului, ciobanii locului n-au mai avut ce face în fata insistentelor celor din Vaslui si si-au divulgat secretul. “ Ca sã iasã asa cum trebuie, în primul rând trebuie foc de lemn. La ingrediente avem smântânã jintuit, mãlai, douã linguri de sare si cas. Aici nu se foloseste deloc zer. La stâna noastrã au venit turisti din toate colturile lumii. Nu ne batem joc de ei cu zer. Jintuitul e baza, adicã smântâna aia care se face deasupra laptelui. Dupã ce am lãsat jintuitul sã se încãlzeascã bine, punem faina de porumb. Amestecãm usor pânã începe sã se dezlipeascã putin de pe ceaun, dupã care adãugãm casul si continuãm sã amestecãm. Casul îsi lasã grãsimea, se topeste ca untul. El dã gustul balmosului. E o mâncare faimoasã aici, apreciatã de toti cei care ne trec pragul” ne-a declarat Ionel, unul dintre ciobanii stânei. Spune cã din cei 35 de ani pe care îi are, jumãtate si i-a petrecut pe munte cu mioarele. “E viatã grea aici. Nici nu stiti câti au venit sã munceascã la stânã iar dupã douã-trei zile, au fugit de nu s-au mai uitat în spate. Dupã prima ploaie renuntã toti. La patru dimineata trebuie sã fii în picioare, iar noaptea nu ai cum sã te culci mai dreveme de miezul noptii. Animalele nu stiu de sãrbãtoare, de zile libere. Trebuie sã ai grijã tot timpul de ele. Avem ursi în zona asta, lupi, tot timpul suntem în alertã. Avem noroc de câinii astia cã ne mai pãzesc. În ultimii ani, n-am mai avut probleme cu sãlbãticiunile, dar nu se stie niciodatã” ne-a mai declarat ciobanul. Desi nu are o viatã deloc usoarã, Ionel n-ar da niciodatã viata la stânã pe cea din strãinãtate. “ Am 15 ani stânã. Tata a fost cioban, fratii sunt ciobani. Îmi place ce fac. O datã pe lunã cobor de pe munte. Mã duc sã-mi vãd familia. Îmi convine. Decât sã fiu sclav în tara altuia mai bine cioban în tara mea.” a fost îndemnul pe care ciobanul Ionel din Vatra Dornei l-a dat fermierilor vasluieni.

Olandezii, linistiti cu cartofi prãjiti

Nu numai românii sunt “topiti” dupã bucatele traditionale bucovinene. Ciobanii de la Stâna Turisticã ne-au spus cã “toate natiile de oameni au plecat multumiti de festinul culinar gãsit la stânã” mai putin…olandezii. “Ne-au trecut pragul toate natiile de oameni. Francezi, americani, spanioli, germani. Cu totii au plecat multumiti de aici. În urmã cu câteva luni am avut un grup de turisti olandezi. Ca bune gazde ce suntem cu toti cei care ne viziteazã, am gãtit tot felul de mâncãruri. Ciorbe, fripturã, grãtar, am tãiat si un miel. I-am vãzut cã tot strâmbã din nas. Nu prea mâncau. L-am chemat pe traducãtorul lor sã-mi spunã ce vor. M-a întrebat dacã n-am cartofi, cã ei vor cartofi prãjiti. Pãi de ce n-ati spus fratilor asa, le zic? Am scos vreo patru saci de cartofi, i-am curãtat si i-am fãcut la ceaun, cu sos de usturoi. Sã-i fi vãzut cum mâncau olandezii cartofi prãjiti în vârful muntelui, la stânã” le-a povestit fermierilor vasluieni unul dintre ciobani.

“Fundatia World Vision a schimbat cu totul fata comunei”

Pentru crescãtorii de animale din Osesti, Vulturesti si Negresti, excursia la Vatra Dornei a fost o îmbinare a utilului cu plãcutul. Au descoperit lucruri noi, au vãzut cum alti fermieri din celãlalte zone ale tãrii îsi desfãsoarã activitatea si s-au întors acasã cu un bagaj mai bogat de informatii. Dinu Irimia, învãtãtor în satul Buda, si unul dintre pilonii Asociatiei pentru Cresterea Animalelor din Osesti ne-a dezvãluit cum viata comunei s-a schimbat în bine de când fundatia World Vision România a venit la ei în localitate. “ De când au venit la noi, pot sã spun cã au schimbat fata comunei. Reprezentantii fundatiei se implicã în mai multe domenii, nu doar cel agricol si zootehnic. În cel educational, ne-au modernizat scolile, grãdinitele. Sprijinul însã nu a fost doar financiar. Împreunã cu cadrele didactice au reusit sã schimbe metalitatea pãrintilor, sã-i convingã cã bãtaia nu este singura solutie prin care sã-ti educi copiii. La rândul lor, elevii au fost trimisi în foarte multe excursii. Nici nu vã dati seama ce înseamnã pentru un copil necãjit sã se ducã la amre sau la munte. Cât de mult se bucurã. La fel au procedat si cu noi, fermierii. Am fost prin toatã tara, ne-au ajutat sã facem schimb de experientã cu toti fermierii din tarã. Am descoperit si învãtat lucruri noi si astfel am cãpãtat mai multã experientã” ne-a declarat Dinu Irimia

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.