spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Festivalul “Hora din strãbuni”, un regal folcloric de la jarabe, pânã la polka si gopak!

- Advertisement -

INVITATIE LA JOC…Start la cel mai mare eveniment al Vasluiului, “Hora din srãbuni”. Vasluiul va fi invadat de 300 de concurenti din afara judetului, care vin din opt tãri sã dea culoare acestui festival. La parada vor defila pe stãzile orasului 33 de trupe care îsi vor expune constumele traditionale. Va fi un adevãrat spectacol de culoare si sunet, un carnaval în varianta balcanicã. Fãrã care alegorice, dar în pas de dans, alaiul va pleca în jurul orei 18.00 din Parcul Copou spre Centrul Civic, unde vor încinge cu totii o horã. Tinându-se de mâini în continuare, vor traversa Piata Civicã spre Teatrul de Vara. Si cum de anul acesta “Hora din Strãbuni” a devenit un festival cu pretentii, organizatorii au întâmpinat mici probleme cu artistii veniti din America sau Asia privind meniul. Bucãtarii vasluieni vor trebui sã facã fatã cerintelor exotice ale celor din Algeria, Thailanda sau Mexic. Suntem curiosi dacã vor aprecia tuica sau bucatele moldovenesti.

Vasluiul nu este o gazdã prea primitoare, când vine vorba de un eveniment la care participã câteva sute de persoane. Fiind deficitar la spatiile de cazare, de fiecare datã organizatorii au întâmpinat probleme privind repartitia în unitãtile hoteliere a invitatilor. De data aceasta s-a ales ca musafirii din strãinãtate sã stea la cele mai bune hoteluri si pensiuni, iar artistii din România pe la Directia de Tabere sau la motelul de la Petrom. Iatã cum au fost repartizati cei 300 de concurenti. Trupele din Sri Lanka, Thailanda, Mexic si Polonia au fost cazate la hotelul Racova, iar Rusia, culmea ironiei, la Europa. Algeria la Still în Copou, grecii au prins un sejur la cocheta pensiune Tosca, iar cei din Republica Moldova au fost repartizati la Husi, la hotelul Cantemir. Pentru artistii din România, camerele luxoase s-au terminat asa cã cei din Lugoj a ajuns la Motelul Petrom “Ambis”, unde vor trebuie sã suporte zgomotul masinilor de mare tonaj care tranziteazã Vasluiul. Reprezentantii judetului Mures au ales sã fie cazati la Directia Taberelor, unde au bãile la comun, iar cei de la Buzãu la misteriosul motel Enigma, amplasat la cealaltã iesire din oras, gard în gard cu cimitirul evreiesc.

Ce bucate le-au pregãtit bucãtarii vasluieni oaspetilor

Organizatorii au fost surprinsi si de gusturile culinare ale oaspetilor nostri. Dacã în urmã cu doi turcii au strâmbat din nas si nu s-au linistit pânã când nu li s-a fãcut supã de linte, anul acesta “problemele” privind meniul au venit din partea algerienilor, care nu vor carne în meniu si au cerut peste, legume si brânzeturi. Mai putini mofturosi au fost cei din Sri Lanka, care au în grupul lor doar sase vegetarieni. Thailandezii nu fac pretentii, au venit doar cu o singurã rugãminte la organizatori, vor cât mai mult orez. Doar “fratii” nostri mexicanii nu au zis nimic. Vor sã guste din sarmale, tochiturã si vor sã testeze dacã rachiul din prune e mai tare decât tequila lor din cactusi. Probabil cã vor ajunge si în beciul lui Bichinet, unde vor cunoaste vinul lui Iohannis, Gorghiu sau Ponta. Si cum pretentiile costã si bugetul va fi pe mãsurã. Surprizã însã! Organizatorii nu vor sã dezvãluie mãrimea acestuia si pãstreazã, cu sfintenie, secretul. Ce am reusit sã aflãm e cã asearã toti oaspetii din afarã tãrii au fost invitati la o cinã festivã la restaurantul Clasic, unde bucãtarii au avut misiunea sã respecte toate indicatiile venite din partea reprezentantilor artistilor.

Programul de mâine al festivalului

Vremea Nouã v-a prezentat în editia de ieri programul de astãzi al festivalului. Iatã ce se va întâmpla sâmbatã, 1 august. Începând cu ora 18.00, în Parcul “Copou” va avea loc Atelierul de dans popular, pânã la ora 19:00. Începând cu ora 20:00, în Teatrul de Varã va începe spectacolul sustinut de ansambluri folclorice din Ivesti, Osesti, Pogonesti, Tg. Mures, Polonia si Algeria. În continuare vã vom prezenta fiecare trupã în parte.

“Rapsozii Ivestilor” din Ivesti

Înfiintat în 1996 de Georgeta Ioan, cunoscut rapsod popular si director de Cãmin Cultural, ansamblul de cântece si dansuri populare de la Ivesti a avut activitate deosebit de intensã. Cele trei generatii de dansatori sunt instruite de Mihai Micu si Iordache Praschiva, sub coregrafia maestrului George Ilascu. Ansamblul a participat la diferite concursuri si festivaluri atât în tarã, cât si în strãinãtate.

“Pãduretul” din Osesti

Înfiintat în anul 2006 în cadrul Cãminului Cultural al comunei Osesti, ansamblul de dansuri populare “Pãduretul” este format din copii si tineri cu vârste cuprinse între 9 si 24 de ani. A participat la festivaluri si concursuri unde a obtinut premii pe mãsura muncii depuse. De curând timp a beneficiat de bani europeni pe care i-au folosit pentru dotarea cu instrumente si costume a ansamblului

“Rãzesii” din Pogonesti

Grupul folcloric “Rãzesii” se poate mândri cu o bogatã prezentã scenicã internationalã. Periodic, membrii grupului participã la manifestãri artistice din tarã, dar si din judetul Vaslui. Probabil e cea mai exoticã trupã, din micuta comunã din sudul judetului, proaspãt înfiintatã si care-si cautã încã identitãtile culturale.

“Izvorul” din Târgu Mures

Înfiintat în anul 1954, în Târgu Mures, ca ansamblu de dansuri populare maghiare sub numele “Forras” (Izvorul), astãzi repertoriul sãu cuprinde si dansuri românesti din diferite zone etnofolclorice din Transilvania. Ansamblul însumeazã în jur de 100 de membri si participã anual la spectacole folclorice si festivaluri din tarã si de peste hotare.

“Bychlewianka” din Polonia

Este un ansamblu cu traditie, care participã la festivaluri internationale din Europa. Organizeazã manifestãri în domeniul traditiei folclorice si activitati educationale în domeniul artei populare. Ansamblul prezintã un caracter multigenerational. În acest grup activeaza si a doua generatie de instructori si dansatori.

“Fen Bladi” din Algeria

Ansamblul a fost creat acum patru ani ti este specializat în dansuri populare din diferite regiuni ale Algeriei, repertoriul sãu incluzând dansuri complexe. Ansamblul a participat la multe festivaluri organizate în tari din întreaga lume. Participarea la festivalul de la Vaslui reprezintã o parte a unui schimb cultural, întrucât acestia intentioneazã sã invite un grup din Vaslui sã participe la festivalul organizat în aceastã varã în Algeria. (Flavia Caldare)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.