spot_imgspot_img
10.2 C
Vaslui
19-apr.-2024

Festivalul Super dedicat adolescentilor care fac filme, vine si la Vaslui

- Advertisement -

NOUTATE…O tânãrã din Vaslui va organiza anul acesta, pentru prima datã în oras, Festivalul Super, eveniment dedicat adolescentilor care fac scurt-metraje. Aceasta se numeste Diana Török, are 17 ani si este elevã a Liceului „Emil Racovitã” Vaslui. Argumentele cu care i-a convins pe organizatori sã-i ofere posibilitate si totodatã responsabilitatea desfãsurãrii festivalului si în Vaslui ar trebui sã dea de gândit autoritãtilor locale:  oras monoton care are parte „doar de reclamã proastã” si care apare la stiri mai mult pentru crime sau violuri; evenimentele culturale locale sunt prea rare pentru secolul XXI.

Povestea Dianei a fost si subiectul unui articol de pe platforma educationalã „Scoala 9”, creatã de DoR (n.r. Decât o Revistã) si BRD Groupe Société Générale. Prezentatã ca o tânãrã talentatã, care îsi doreste sã devinã actritã, articolul relevã trãirile unei adolescente care încearcã sã iasã din zona sa de confort. Pentru asta, a participat la workshop-urile Interact, a luat contact cu scena prin intermediul teatrului-forum si toamna trecutã, a fãcut parte din echipa vasluianului Sorin Poamã, în cadrul atelierului „Scrie despre tine”, punând în scenã un spectacol despre viata elevilor din Vaslui. „A fost sãptãmâna în care Diana a lipsit de la scoalã si a fost stresatã ca niciodatã în viata ei. <<A fost horror : repetitii, ateliere cu exercitii si piesa si nu stiam, nu mai jucasem>>. Desi e atrasã de partea comicã a artei si ar fi vrut sã fie unul dintre copiii care fac misto si comenteazã, i s-a spus sã fie mama profului malefic, adicã tristã si pierdutã”, se aratã în materialul de pe platforma „Scoala 9″.

Ce presupune Festivalul Super?

Super a început în 2013, datoritã dorintei unor adolescenti de a avea un spatiu numai al lor unde sã îsi proiecteze filmele si sã cunoascã alti oameni cãrora sã le placã si lor filmele. Ceea ce e specific pentru Super, fatã de alte festivaluri, e cã doar liceenii îsi pot proiecta filmele aici, deci e vorba de talent înnãscut, de pasiune si nu de scoli sofisticate de film sau de vreo tehnicã artificialã. „Nu avem bugete mari sau aparate de cea mai înaltã calitate, dar scurt-metrajele noastre, ale adolescentilor, sunt reactii imediate pentru lumea în care trãim, sunt experimente de viatã în care alti tineri se pot regãsi. Festivalul încurajazã tinerii care au fãcut deja film, dar si pe cei care vor sã înceapã acum, prin multe ateliere si cursuri. „Super” trebuie sã existe în primul rând pentru cã, în scoli, rareori ni se vorbeste serios despre film, rareori suntem încurajati sã facem asa ceva. Multi „ca noi” au nevoie de un astfel de impuls pentru a se apuca si ei sã facã ceea ce le place. Cei care au deja „preocuparea cinematograficã” trebuie sã stie cã, dupã multele „lupte” prin care trec încercând sã-si regizeze filmele, au un loc unde sã le proiecteze”, explicã organizatorii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.