spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

Festivalul Umorului “Constantin Tãnase”, în perioada 30 septembrie-7 octombrie

- Advertisement -

EVENIMENTUL ANULUI

ARTÃ… Au început pregãtirile pentru cea de-a 25-a editie a Festivalului de Umor “Constantin Tãnase”. Acesta va avea loc mai devreme decât acum doi ani, adicã se va desfãsura în perioada 30 septembrie -7 octombrie, si va readuce o sectiune la care se renuntase în ultimii ani: expozitia de fotografie satirico-umoristicã. Evident, nu vor lipsi spctacolele de teatru ce vor avea loc în Piata Civicã si în Casa de Culturã, Salonul de caricaturã de la Muzeul Judetean “Stefan cel Mare” si nici concursul de literaturã satirico-umoristicã. Mai multe informatii despre acestea vor apãrea, în urmãtoarele luni, când programul va prinde contur.

Organizat o datã la doi ani, încã din anul 1970, la initiativa teatrologului si dramaturgului Valentin Silvestru, Festivalul Umorului “Constantin Tãnase” atrage comedianti din toatã tara, dar si oameni de culturã, caricaturisti sau simpli amatori din rândul elevilor sau al studentilor. “Evenimentul important al anului este deja în atentia noastrã. Pregãtim cea de-a 25-a editie a Festivalului de Umor “Constantin Tãnase”, am fãcut public afisul evenimentului si, în perioada urmãtoare, vom face deplasãri la cele mai importante centre din România, pentru selectia de spectacole de teatru. Ne propunem sã facem alegeri pertinente, care sã atragã din partea publicului acelasi interes ca la ultimele douã editii. Vom încerca sã evitãm situatia pe care am întâlnit-o acum doi ani, când au existat nemultumiri pentru cã biletele si abonamentele s-au vândut foarte repede. Capacitatea sãlii din Casa de Culturã este limitatã, însã vom încerca sã gãsim o solutie ca toatã lumea sã fie multumitã”, a declarat Lucian Onciu, managerul Centrului Judetean pentru Promovarea si Conservarea Traditiilor Populare Vaslui (CJCTP).

Repere biografice: Constantin Tãnase, actorul care si-a jucat viata pe scenã

Constantin Tãnase a fost unul dintre cei mai valorosi si talentati artisti ai României: actor de scenã si de vodevil, precum si cupletist. S-a nãscut pe 5 iulie 1880 în Vaslui, într-o familie modestã. În 1896 a terminat gimnaziul si, în ciuda dorintei sale de a deveni actor, s-a înscris la Liceul Militar din Iasi. Însã a fost respins la proba medicalã, drept urmare a plecat în Brãila, acolo unde a frecventat o perioadã Liceul “Nicolae Bãlcescu”. În 1899 s-a înrolat voluntar în Regimentul 1 Geniu Bucuresti, iar dupã efectuarea stagiului militar s-a înscris la cursurile de Artã Dramaticã, pe care a reusit sã le termine în 1905. A început sã lucreze în teatru, iar în 1917 s-a cãsãtorit cu Virginia Niculescu. În 1919 a pus bazele trupei de teatru “Cãrãbus”, trupã cu care va participa la numeroase turnee din tarã si din strãinãtate. A intrat în atentia cenzurii prin prisma satirei la adresa birocratiei aparatului de stat, precum si la adresa soldatilor rusi. A murit în 1945 la Bucuresti. În ciuda zvonurilor potrivit cãrora ar fi fost ucis de cãtre Armata Rosie, în trecut fiind arestat si amenintat cu moartea pentru piesa “Davai ceas” (n.r. satirã la adresa obiceiului de a “rechizitiona” toate bunurile personale purtate la vedere, mai ales ceasurile), nepotul actorului a oferit opiniei publice o variantã mai plauzibilã: blocaj renal în urma unui tratament cu 20 aspirine pe zi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.