|

Fiecare elev si profesor va avea „la cerere” laptop sau tabletã pentru educatia online

OFICIAL… Legea prin care Ministerul Educatiei va asigura “la cerere” fiecãrui elev si profesor câte un laptop sau câte o tabletã pentru educatia online, a intrat în vigoare prin publicare în Monitorul Oficial. Actul normativ adaugã douã articole actualei Legi a Educatiei si astfel fiecare elev sau profesor ce va face cerere, va obtine dispozitive si acces la internet pentru a putea participa la activitãtile e-learning.

Propunerea legislativã, adoptatã în Senat, modificã Legea Educatiei Nationale 1/2011 astfel încât “procesul educational sã se poatã desfãsura si online”. Astfel, Ministerul Educatiei urmeazã sã asigure elevilor si profesorilor infrastructura necesarã (tabletã sau laptop) pentru a putea participa la activitãtile de e-learning
Legea 109/2020 modificã si completeazã douã articole din Legea nr 1/2011 si prevede urmãtoarele: “Ministerul Educatiei si Cercetãrii asigurã elevilor si profesorilor infrastructura necesarã, constând în dispozitive si acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Scolare Virtuale, Platformei scolare de e-learning si a altor platforme educationale agreate”. „Initiativa legislativã are un impact semnificativ asupra bugetului general consolidat, iar în expunerea de motive nu este indicatã nicio sumã de bani care ar intra în mod suplimentar la buget, în situatia în care noile reglementãri sunt adoptate”, scria Executivul în punctul sãu de vedere prin care respingea adoptarea unei astfel de legi. Acum acelasi Executiv este obligat sã punã legea în vigoare. Reamintim cã publicarea actului normativ vine dupã ce Ministerul Educatiei a anuntat cã va fi lansatã încã din luna mai, prin Oficiul National de Achizitii Centralizate, de la Ministerul Finantelor, lictatia de echipamente pentru scoala online. Dar nici pânã acum nu existã aceastã licitatie pe SEAP pentru tabletele care ar trebui sã ajungã la cei 250 de mii de elevi si profesori fãrã dispozitive, identificati de inspectorate. Dispozitivele vor intra în baza materialã a scolilor si vor fi predate de elevi sau profesori la terminarea perioadei de folosire.