|

Fiica primarului de Dragomiresti a descoperit o adevãratã comoarã, în Germania!

INCREDIBIL… Primarul comunei Dragomiresti, Dãnut Iacob, este un tatã fericit, un om împlinit, prin ceea ce au realizat copiii sãi. Dar, vinerea trecutã, edilul de la Dragomiresti, care se afla în vizitã la fiica sa, a a avut un soc. În pivnita casei cumpãrate de fiica sa de curând, a fost gãsitã o ladã cu vinuri, pãstrate bine sub un strat de pãmânt. “Probabil cã fostul proprietar al casei a încercat sã protejeze bine vinurile din acea ladã, în care am descoperit licori din anii ’30, ’40 sau chiar ’60 sau ’70. Dar, spre uimirea noastrã, la fundul lãzii, am descoperit o sticlã de vin cu un tablou care reprezintã 12 apostoli, din anul 1911. Probabil cã valoreazã o avere, vom verifica la casele de licitatii, în zilele urmãtoare”, a spus primarul Iacob.

Marea le-a fost surpriza celor din familia primarului Iacob sã descopere, vineri dupã-amiazã, în pivnita unei case din orasul Neumarkt, lângã Munchen, o ladã plinã de vinuri vechi. Cu uimire si încântare, din pivnita casei, au fost scoase la ivealã vinuri de dinainte de Primul Rãzboi Mondial, vinuri din perioada în care Hitler era la conducere în Germania sau vinuri vechi de 50-60 de ani. Un lucru este clar: fostul proprietar a fost un colectionar de vinuri, care si-a ascuns mica sa comoarã sub un strat de pãmânt, la subsolul locuintei. “Am rãmas socati sã vedem o sticlã de vin datând din anul 1911, care probabil valoreazã o micã avere, cu chipurile celor 12 aposoli. Probabil cã s-ar vinde, o astfel de sticlã, care are 108 ani vechime, la un pret foarte mare. Vom vedea cât valoareazã o sticlã de vin atât de veche”, a spus primarul Iacob. Printre vinurile gãsite în lada de la subsolul casei în care locuieste fiica primarului de Dragomiresti se numãrã vinuri din perioada 1930, 1940, 1950 sau chiar 1960 si 1970, inclusiv sticle de coniac, vechi de 20-30 de ani.

Iatã care este cel mai vechi vin din galeriile de la Cricova!

Beciurile de la Cricova adãpostesc o colectie remarcabilã de vinuri – Oenoteca Nationalã. Aceasta cuprinde o serie de exponate istorice unice. Cel mai vechi vin este vinul rosu “Ierusalim de Pasti”, produs într-un singur lot în anul 1902. Сolectia particularã a feldmaresalului german Hermann Göring se gãseste de asemenea, acolo. A fost adusã în Moldova de cãtre general, în timpul celui de-al II-lea Rãzboi Mondial, ca sã fie aproape de el la frontul de est. Politicieni, celebritãti, si colectionari din întreaga lume au colectii speciale aici, inclusiv, John Kerry, Vladimir Putin, si Angela Merkel. Astãzi, Colectia numãrã circa 1,3 mln. de sticle si este dificil de a aprecia pretul real al acesteia. Faimoasele beciuri de la Cricova curând ar putea fi incluse în patrimoniul mondial UNESCO.