spot_imgspot_img
4.8 C
Vaslui
19-apr.-2024

FINAL DE FESTIVAL: Open Camp, evenimentul care schimbã perceptiile românilor despre judet

- Advertisement -

SUCCES…Cea de-a IX-a editie a Festivalului Open Camp a depãsit toate asteptãrile. Peste 3000 de persoane din Vaslui, dar si din celelalte judete ale Moldovei, s-au adunat, searã de searã, în Poligonul de Tir din Pãdurea Paiu, pentru a se bucura de un eveniment underground, cu artisti si trupe de renume ale muzicii rock, hip-hop si jazz: Subcarpati, Specii, Silent Strike, Vita de Vie, Timpuri Noi si Maria Rãducanu. Atmosfera neconventionalã, “explozia” de energie si distractie, dar si muzica, oamenii sociabili si deschisi, i-a determinat pe cei zece câstigãtori ai aventurii «Experientei Vaslui» sã-si schimbe pãrerea despre judet, ba mai mult, sã-si doreascã sã revinã si la anul. “Voi scrie pe blog un text despre aceastã aventurã si îi voi îndemna si pe altii sã vinã, pentru cã aici am avut parte de momente faine”, ne-a spus İskender Serdar Goygoyoğlu, din Sibiu. Dar nu doar concertele au avut parte de un public numeros, si Serile Filmului Românesc au strâns în Teatrul de Varã peste 600 de vasluieni dornici de a viziona peliculele românesti incluse în program. Invitatul special al evenimentului, Ali Amir, cel care joacã în filmul “Un pas în urma serafimilor” rolul lui Aid Akid, a stat de vorbã cu vasluienii, le-a rãspuns la întrebãri si le-a povestit detalii nestiute din culise.

“Vã multumesc cã ati avut rãbdare sã vizionati aceastã peliculã. 80% din ce ati vãzut este real. Este experienta regizorului Daniel Sandu, trãitã în adolescentã, atunci când s-a înscris la Liceul Teologic. Restul de 20% este fictiune. Actiunea realã s-a întâmplat în 1996, la Seminarul “Sfântul Gheorghe” din Roman, dar noi am filmat în Focsani, pentru cã am încercat sã gãsim o locatie cât de cât asemãnãtoare cu realitatea. Filmãrile au durat nouã luni de zile, pentru cã a trebuit sã ilustrãm toate anotimpurile. Dar în fiecare anotimp am avut cam zece zile de filmare. A fost primul meu lungmetraj. Când am citit prima datã scenariul, mi-a plãcut foarte mult pentru cã este o idee inovativã, cu tineri, o poveste frumoasã si realã. Care a fost partea cea mai interesantã din film? Lectia de sex. Filmul nu mi-a schimbat perceptia despre viatã sau religie. Eu sunt musulman. Nu cred în bisericã, pentru cã ceea ce este creat de om nu este o divinitate. Cred cã fiecare are o legãturã cu Dumnezeu si asta este cel mai important. Ce s-a întâmplat atunci, mai e valabil si acum. Da, mai mult sau mai putin. În anumite seminare încã se mai întâmplã situatii asemãnãtoare. Cel mai rãu, din câte am auzit, este la Husi, pentru cã acolo toti elevii exmatriculati din alte seminare. Daniel regizorul, a vrut sã le arate tinerilor cã nu trebuie sã se lase manipulati si cã Dumnezeu existã în deciziile pe care noi le luãm în viata de zi cu zi. Nu trebuie sã mergi la bisericã, dacã vrei sã crezi în Dumnezeu, trebuie doar sã crezi în ceea ce vrei tu sã faci”, a spus Ali Amir, în cadrul finalul Serilor Filmului Românesc.

“Experienta Vaslui”: “un oras drãgut, totul verde, curat, oameni faini, sociabili”

Un proiect inedit pe care organizatorii Festivalului Open Camp l-au implementat anul acesta este “Experienta Vaslui”, un proiect prin intermediul cãruia zece tineri din tarã, care cunosteau, în mare parte, doar lucruri negative despre judet, au avut ocazia de a vizita orasul si de a interactionat cu oamenii acestuia. Ce pãrere si-au fãcut? „E un oras drãgut, totul verde, curat, oameni faini, sociabili, mi-am fãcut o grãmadã de prieteni noi. Festivalul a fost foarte tare: atmosferã fainã, mâncare, muzicã, la fel. Eu, când am auzit prima datã de eveniment, am zis „ãsta îi festival cu violuri si topoare?”. As mai veni si la anul, dar nu stiu dacã voi putea, pentru cã eu m-am mutat din tarã. Însã recomand tuturor sã vinã la Vaslui, mai ales la acest festival – Open Camp!”, spune İskender Serdar Goygoyoğlu, din Sibiu, despre „Experienta Vaslui”. Si pentru George Munteanu din Galati, experienta a fost de bun augur: „Am vãzut cã nu e orasul „celor sapte pitici”, asa cum circula zvonul. Nu e nici pe departe asa cum se scrie în presa nationalã. Eu nu spun cã aici nu sunt si lucruri rele, ca peste tot, dar ce pot sã spun e cã Vaslui e un oras ok. Open Camp a însemnat multã distractie, bere rece, muzicã bunã. Sunt multe momente frumoase, dar îmi va rãmâne în minte, cu sigurantã, plimbarea cu roaba. Timpul a trecut foarte repede, cred cã voi reveni si la anul, pentru a repeta experienta”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.