spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
19-apr.-2024

Finantistii de la Vaslui au strâns în jur de 150 de milioane de euro la buget, anul trecut

- Advertisement -

RAPORT… În 2016, Fiscul de la Vaslui a colectat, de la firme si persoane fizice, în jur de 150 de milioane de euro, depãsind prevederile prognozate la începutul anului, se aratã în raportul oficial prezentat de sefii institutiei, ieri, la Colegiul Prefectural. Administratia Judeteanã a Finantelor Publice Vaslui, în subordinea cãreia functioneazã si serviciile fiscale din municipiul Bârlad, municipiul Husi si orasul Negresti, a colectat pentru bugetul general consolidat, la cele patru bugete administrate, venituri în sumã totalã de 670.069 mii lei. Gradul de realizare pe anul 2016 a planului de încasãri la bugetul general consolidat, stabilit si transmis de cãtre conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscalã, a fost de 108%, în cifre absolute înregistrându-se o depãsire cu 49,8 milioane lei a programului de încasãri la bugetul general consolidat.

Conducerea AJFP Vaslui a actionat, pe lângã colectarea obligatiilor curente ale contribuabililor, pentru prevenirea formãrii de noi datorii la firme si persoane fizice, cât si reducerea arieratelor existente în evidentele fiscale. Pentru recuperarea obligatiilor bugetare restante s-a instituit ca regulã importantã detectarea sistematicã si imediatã a rãu platnicilor, pentru a începe fãrã întârziere mãsurile de executare silitã împotriva acestora. În analizele de lucru zilnice si operative cu sefii unitãtilor fiscale teritoriale, anuntã Nelu Sava, seful Finantelor Publice de la Vaslui, s-au dispus urmãtoarele mãsuri: monitorizarea zilnicã a contribuabililor cu risc ridicat de generare a arieratelor în vederea diminuãrii acestora; aplicarea succesivã sau concomitentã a tuturor formelor de executare silitã conform prevederilor Codului de Procedurã Fiscalã; instituirea imediatã a mãsurilor asigurãtorii; demararea procedurii de declarare a stãrii de insolvabilitate si insolventã în cazul în care mãsurile de executare silitã nu dau rezultatele scontate. Mentionãm cã, pe parcursul anului 2016, pentru un numãr de 42 debitori, a fost deschisã procedura insolventei pentru suma de 57,2 mil. lei, în conformitate cu Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventã; monitorizarea atentã a dosarelor de insolventã; intensificarea mediatizãrii legislatiei fiscale în scopul informãrii contribuabililor asupra drepturilor si obligatiilor lor în relatia cu administratia fiscalã. „În vederea prevenirii constituirii de arierate pe parcursul anului 2016, au fost aprobate esalonãri la plata obligatiilor fiscale pentru 235 de contribuabili, cu o valoare a creantelor fiscale de 6,2 milioane lei. De asemenea, pentru recuperarea creantelor datorate bugetului general consolidat au fost aplicate mãsuri de executare silitã. Astfel, au fost comunicate un numãr de 28.305 somatii cãtre operatorii economici cu datorii la bugetul general consolidat, în valoare totalã de 127,8 milioane lei, fiind înfiintate 15.054 popriri asupra disponibilitãtilor din conturile bancare, pentru suma de 36,6 milioane lei. Am aplicat, anul trecut, si 91 de sechestre pe bunuri mobile si imobile, în valoare de 16,4 milioane lei, fiind organizate 39 licitatii pentru valorificarea bunurilor mobile si imobile sechestrate, suma încasatã fiind de 700 mii lei”, a declarat seful AJFP Vaslui, în Colegiul Prefectural de ieri. Din valorificarea mãsurilor de executare silitã aplicate anul trecut, au rezultat încasãri în sumã de 64,1 milioane lei. Încasãrile realizate ca urmare a aplicãrii mãsurilor de executare silitã, au reprezentat 9,79% din totalul încasãrilor realizate la bugetul general consolidat.

Mari probleme pentru finantisti, în conditiile în care economia nu merge cum ar trebui în judetul Vaslui

Sunt si o serie de probleme de care se lovesc salariatii Fiscului de la Vaslui. Astfel, sunt multe situatii în care plata obligatiilor curente se realizeazã cu o întârziere de pânã la 60-90 zile dupã termenele scadente de platã, dar si multe situatii în care firmele mari cu profil agricol sau din constructii au activitate sezonierã si au întârzieri mari la platã în aceastã perioadã, alocând resurse financiare importante la înfiintarea culturilor si alte lucrãri de sezon, fiind dependente de subventiile acordate de stat. Cum era de asteptat, sunt si multe restrângeri de activitate în economia localã, judetul Vaslui situându-se printre primele judete din tarã din punct de vedere al somajului. „Alte probleme: sectorul constructii civile si industriale se confruntã cu restrângerea cererii pietii, motivatã de lipsa lichiditãtilor si acces dificil la creditele bancare sau întârzieri la decontarea facturilor emise pentru autoritãtile publice locale; industria usoarã – confectii si tricotaje: lipsa de comenzi, atât la export, cât si la intern, întârzieri mari la decontarea facturilor externe, rezilierea contractelor încheiate cu parteneri traditionali din statele membre UE, sau diminuãri severe a cantitãtilor de produselor contractate; agentii economici pentru care au fost demarate mãsuri de executare silitã ulterioare comunicãrii somatiei au avut un comportament de repliere pe esalonare la platã, iar dupã aprobarea esalonãrii la platã toate încasãrile aferente unor obligatii fiscale curente, nu au putut fi înscrise ca si încasãri din executare silitã, deoarece la acest gen de contribuabili odatã cu aprobarea esalonãrii la platã nu se mai emit somatii si titluri executorii. Pentru obligatiile curente agentii economici care beneficiazã de esalonare la plata se preleveazã de termenul de 30 de zile de la data scadenta pentru achitarea acestora (pe parcursul esalonãrii executarea silita este suspendatã)”, mai explicã Sava.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.