|

Forfotã în Vaslui! Stranierii s-au întors acasã: 40 de minute de la BCR la ICIL

CONCEDIU… Nicãieri nu-i mai bine ca acasã. Acesta pare sã fie motto-ul vasluienilor plecati sã munceascã peste hotare pentru un trai mai bun. Desi o bunã parte dintre acestia si-ar permite sã îsi facã concediul la munte sau la mare, multi preferã sã se întoarcã plaiurile mioritice ale Vasluiului. ”Sentimentele pe care le trãim când ne întoarcem acasã, în locurile unde am crescut, nu pot fi descrise în cuvinte. În plus, ne place sã o ducem pe fiica noastrã la tarã, sã se joace cu pãsãrile, sã se catãre în copaci, sã trãiascã mãcar o parte din copilãria noastrã, pentru cã în Spania nu are parte de asa ceva”, a declarat Vasile Toma, unul din multii vasluieni întorsi acasã în vacantã. Revenirea acestora în tarã înseamnã un boom financiar dat de firmele vasluiene, care în ultimele zile au avut încasãri peste medie. Cel mai bine au mers vânzãrile în domeniul materialelor de constructii, al electrocasnicelor si al produselor alimentare, iar cea mai bunã dovadã sunt cozile de câtiva metri, formate de clienti la marile magazine din oras.

Existã, însã, si un aspect mai putin plãcut al reîntoarcerii stranierilor acasã, iar acesta îl reprezintã traficul aglomerat în oras, îngreunat ce-i drept, ieri, de mãsurile luate de autoritãti pentru Zilele Vasluiului – blocarea unui sens de mers pe str. Stefan cel Mare. “Am fãcut ieri, de la BCR pânã la ICIL, circa 40 de minute cu masina. Nu mi-a venit sã cred. Era blocat sensul giratoriu din garã, nu era niciun politist care sã dirijeze circulatia. Cred cã si pe jos ajungeam mai repede”, a declarat un sofer din Vaslui.

Au lãsat canicula din marile orase europene pentru rãcoarea din satele vasluiene

Cei mai multi dintre cei care s-au întors acasã au venit sã-si viziteze rudele, sã-si rezolve o parte dintre probleme sau sã le ofere copiilor o experientã ineditã. Este si cazul unei familii care locuieste de 14 ani în Spania si care, desi are un apartament în oras, a preferat sã stea pe timpul concediului, în comuna Rebricea, la pãrintii femeii. “Puteam sã stãm si în oras, dar nu am mai vrut. În primul rând pentru copil. Avem o fetitã în vârstã de 9 ani, care s-a nãscut si a crescut în Spania. E a treia oarã când o aducem în România si îi place foarte mult, mai ales cã are curtea plinã de pãsãri, la tarã. În Spania n-a vãzut asa ceva, nu stie ce înseamnã sã alerge dupã o gãinã, sã se catere într-un copac, sã dea de mâncare la vacã. Îi place foarte mult, toatã ziua se joacã cu copiii vecinilor. Se murdãreste, se mai si loveste, dar ce conteazã, mai presus de orice este cã are o libertate pe care acolo, în Spania, nu o are. Un alt motiv pentru care am ales sã stãm la tarã este rãcoarea din casã, care nu se comparã nici cu 10 aparate de aer conditionat. Sentimentele pe care le trãim când ne întoarcem acasã, în locurile unde am crescut, nu pot fi descrise în cuvinte”, a afirmat Vasile Toma, un vasluian stabilit de 14 ani în orasul Santa Eugenia din Spania.

“O pizza Quattro Stagioni per me…” si “fã, tu ce vrei?”

Evident, revenirea vasluienilor acasã nu este lipsitã si de gafe. Unii dintre ei se mai dau în stambã. “Au venit acum câteva zile, la terasã douã persoane, cred cã reveniserã din Italia, pentru cã vorbeau cu un accent specific. Una dintre persoane a cerut “o pizza Quattro Stagioni per me…”, iar apoi a întrebat-o pe cealaltã “fã, tu ce vrei?”. Fãrã niciun comentariu.