|

Formularele online pentru vasluieni fãrã calculator!

SCHIMBÃRI…Ministerul Finantelor Publice doreste o trecere treptatã de la depunerea declaratiilor de venit la ghisee, la depunerea lor pe platforme online. Din luna aprilie a acestui an toti vasluienii vor primi o parolã cu care vor putea accesa platforma online si vor depune formularul în care îsi declarã veniturile. Desi planul sunã bine pe hârtie trebuie luat în considerare cã foarte multi vasluieni din mediul rural care obtin venituri din agriculturã, pisciculturã si silviculturã nu au si nici nu stiu sã foloseascã un computer. Cu toate astea, multi spun cã vor apela la ajutorul copiilor si functionarilor din primãrii, încântati fiind de reducerile oferite de stat.

Debirocratizarea finantelor publice continuã si în perioada urmãtoare. Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a fãcut un anunt cu privire la schimbãrile importante ce se vor face în cadrul ANAF. Conform acestuia, pe lângã termenul limitã de depunere a formularului unic, pânã în luna aprilie, toti vasluienii vor primi parole pentru a depune online formularele la ANAF. Ministrul Finantelor a anuntat cã va exista si un sistem de bonus.”Vrem sã stimulãm trecerea în online si dãm 5% reducere la sumã dacã se depune online. Dacã vrem sã plãtim anticipat, aici vorbind de impozit pe venit, contributie pensie si sanatate, atunci pana la 15 decembrie mai primeste încã 5%. O sã disparã decizia de impunere ANAF, românii nu o sã mai primeascã plicuri. De sãptãmâna urmãtoare sistemul de la Fisc va începe sã genereze parole. Pânã în luna aprilie toti contribuabilii vor primi acasã parolele pentru a putea depune online formularele la ANAF” a declarat Ministrul Finantelor Publice.

Vasluienii, în special cei din mediul rural, încã sunt debusolati!

Planul Ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici sunã bine pe hârtie, dar în practicã, în special în judetul Vaslui, lucrurile nu vor merge atât de bine. Implementarea unui astfel de sistem ar aduce beneficii multor oameni din mediul urban, dar când vorbim despre judetul nostru trebuie sã fim constienti de faptul cã mai bine de 50 % din vasluieni nu au acces la internet, decât, poate, prin retelele de telefonie mobilã. Am discutat cu mai multi vasluieni din mediul rural care ne-au spus cã nu stiu cum sã deschidã un calculator, darãmite sã completeze un formular online. ” Nu stiu sã umblu pe tigãile alea. Nepotii stiu. Când mã duc la Iasi, la fata mea, toatã ziua îi vãd cum butoneazã. Era mai bine înainte, cã îmi spuneau fetele de la ghiseu cum sã completez” ne-a povestit Aneta, 59 de ani. Sunt si oameni din mediul rural, mai iesiti în lume, care spun cã ar încerca noul sistem chiar dacã nu e la îndemânã lor. “Eu toatã viata am lucrat pãmântul, pânã sã plec în Spania. Acum mi-am facut o gospodãrie si cresc oi. Am înteles cã acum trebuie sã depun nu stiu ce formular pe la finante dar nu stiam cã putem trimite si de pe calculator. Sincer nu prea stiu sã îl folosesc dar dacã e nevoie învat. O sã îmi cumpãr unul si o sã îl rog pe bãiatu’ de la primãrie sã ma învete cum sã îl folosesc. Atâta timp cât îmi dau reducere la impozit mie îmi convine” ne-a povestit Alin, 38 de ani. (Andrei Manolachi)