|

Fostul Episcop pidosnic, Corneliu Bârlãdeanu, trimis în “izolare” (VIDEO)

SFÂNTA SPOVEDANIE

LA RÃCOARE… Fostul episcop al Husilor, Corneliu Bârlãdeanu, a fost retinut pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului Curtii de Apel Iasi, care-l acuzã de viol si abuz sexual împotriva unui fost elev de-al sãu de la Seminarul Teologic. În acelasi dosar, alãturi de fostul episcop a mai fost retinut si Sebastian Jitaru, fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Husi, acuzat la rândul sãu de mai multe fapte de viol si abuz sexual asupra unor minori, elevi ai Seminarului Teologic „ Sf. Ioan Gurã de Aur” din Husi. Istoricul abuzurilor sexuale sãvârsite de cãtre Corneliu Bârlãdeanu asupra elevilor seminarului se întinde pe câtiva ani, însã de fiecare datã când voci din lumea bisericeascã au avut curajul sã spunã ce se întâmplã, episcopul a avut grijã sã le discrediteze, acuzându-le de uneltire împotriva lui. Onilã a trãit tot timpul cu sentimentul cã, cu cât apasã mai tare cu bocancul pe grumazul celor supusi, cu atât vocea acestora va deveni mai neînsemnatã. Din acest motiv, poate cea mai grea luptã pe care Onilã a avut-o de dus a fost cu „Vremea Nouã”, singurul ziar care a scris despre abuzurile sexuale încã de la începutul lor. Desigur, si noi am fost fãcuti albie de porci si chiar agresati fizic la una dintre slujbe, când Corneliu nu s-a ferit sã loveascã un reporter Vremea Nouã cu toiagul episcopal. La acea vreme, toatã lumea ne acuza cã suntem împotriva bisericii si cã avem interese ascunse. Iatã cã timpul acum ne dã dreptate. Pentru abuzurile sexuale asupra minorilor, Corneliu Onilã a ajuns acolo unde trebuia sã fie de mult timp. Pãrintii copiilor care au fost nevoiti sã treacã prin acel cosmar multumesc justitiei române pentru dreptatea fãcutã. Fericiti sunt si preotii din judetul Vaslui, care acum îsi fac cruce cu douã mâini cã au scãpat de un asemenea om. Culmea tupeului, nici în al 12-lea ceas, când mãrturiile si probele video îl acuzã, Onilã nu îsi recunoaste faptele si contestã mãsura luatã de instantã. Patriarhia Românã, prin vocea purtãtorului de cuvânt, a afirmat cã în cazul în care judecãtorii îl vor condamna pe fostul episcop la închisoare, atunci Sfântul Sinod îl va caterisi din rândurile fetelor bisericesti.

Totul a pornit în anul 2019, când procurorii Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi au redeschis urmãrirea penalã în dosarul în care fostul episcop al Husilor Corneliu Bârlãdeanu, pe numele de mirean Corneliu Onilã, a fost cercetat pentru comiterea infractiunii de act sexual cu minori. Initial, dosarul fusese clasat din lipsã de probe, dupã ce un procuror omisese sã depunã ca probe mai multe filmulete compromitãtoare. Dosarul cu numãrul 697/P/2017 fost redeschis în urma unei ordonante a procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi, dupã ce au apãrut noi probe video. În filmulete, Episcopul apare întretinând relatii intime cu unul dintre elevii seminarului, pe nume Denis Turcu.

Elevul, rãsplãtit cu cozonaci

Scenele din chilia lui Corneliu au fost descrise cu lux de amãnunte de cãtre Vasile Turcu, fratele lui Denis, într-o conversatie pe care a avut-o cu un alt coleg de seminar. Dincolo de faptul cã elevii recunosc faptul cã filmuletele porno cu Onilã erau la ordinea zilei si toatã lumea stia de ele, Vasile mãrturiseste un lucru absolut revoltãtor: în seara în care Episcopul Corneliu si-a îngropat mama, în locul unui moment de reculegere si suferintã, Preasfintitul a avut o poftã nebunã de… relatii sexuale cu elevul Denis Turcu. Bãiatul nu doar cã nu l-a refuzat, dar a mai primit si cozonaci pentru fapta sa. Martori importanti spun cã sunt multe probe de pedofilie, acte sexuale cu minori sau corupere sexualã, care acum au cântãrit decisiv în luarea deciziei de a-l trimite pe Onilã dupã gratii. În rândurile de mai jos vã vom prezenta stenogramele discutiilor pe care Vasile Turcu le-a avut cu colegul de seminar, stenograme publicate în ziarul Vremea Nouã încã din anul 2017:

Vasile Turcu: Deci, ce s-aude, e adevãrat! Pe mine mã doare-n p**la de tot!

Seminarist 2: De ce?

Vasile Turcu: De tot!

Seminarist 2: De ce te doare?

Vasile Turcu: Bãi, tot ce s-a auzit pânã acuma e adevãrat!

Seminarist 2: De ce? Cã ti-o arãtat tie Sebastian?

Vasile Turcu: Bãi…

Seminarist 2: Da…

Vasile Turcu: I-a supt p**la lui Denis, uãi!!

Seminarist 2: Sã mori tu!!?

Vasile Turcu: …neinteligibil *** ** cum zic eu.

Seminarist 2: Serios!!?

Vasile Turcu: Da! Vrei, mã crezi, nu vrei, nu mã crezi!

Seminarist 2: De asta mai zic acolesa în ziar cã mai sunt 6 înregistrãri?

Vasile Turcu: Da! Eu de asta am bãgat comentariile istea. Pe mine mã doar fix în cot. Si Bãdãrãu la fel mi-o zis: uãi, nu stiu, voi nu stiti cã pânã acum m-am abtinut!

Seminarist 2: A, de asta n-ai vrut tu sã-mi zici mie atuncea?

Vasile Turcu: Da, uãi, ti-am zis, când termin, îti zic tot, dupã ce dau Bacul. Eu acum nu mai am bãterie la telefon, îs în … mai am 1%, dacã se închide sã stii cã de asta. Eu, nu stiu, am vrut sã mã duc peste el în casã, când am vãzut filmãrile.

Seminarist 2: Cu Denis?

Vasile Turcu: Da!

Seminarist 2: Dar Denis… Bãi, acum sincer, Denis n-o fost pus de Sebastian?

Vasile Turcu: A?

Seminarist 2: Denis n-o fost pus de Sebastian?

Vasile Turcu: Nu, uãi! Denis o vorbit cu SRI-ul! Si Denis o lãsat filmãrile la Sebastian, ca sã nu fie laptopul cã poate mai intra Mãdãlin pe laptop în cãmin si poate mai aflã ceva. Si de asta!

Seminarist 2: Si Denis a sunat la SRI?

Vasile Turcu: Da, uãi! Cu SRI-ul s-o fãcut toatã treaba. Nu s-o fãcut cu niciun Sebastian, cu niciun nic… Asta este… Crezi, nu mã crezi… Aista-i adevãrul!

Seminarist 2: Faza-i cã si Sebastian, dacã… Are cineva o filmare cu Sebastian când l-o f**t unul, când l-o adormit.

Vasile Turcu: Bãi, nu mã intereseazã pe mine de Sebastian, eu am vãzut ce-am vãzut cu frate-miu. Si frati-miu-i, frati-miu, stii cum îi, nu? Stii cum suntem noi, nu?

Seminarist 2: Da.

Vasile Turcu: Asta este. ***.. Dacã vrei, te sun mâine, dacã se închide în seara asta, te sun mâine. Sau mã suni tu pe la 11, 12, când încarc telefonul. Bine?

Seminarist 2: Da.

Vasile Turcu: Si mã scuzi dacã te-o deranjat pe tine, comm-urile alea!

Seminarist 2: Bãi, nu cã-i de comm-uri, dar noi totusi am fost acolo…

Vasile Turcu: Uãi, … , o fost fãtãrnicie! O fost atragere. El vara asta mi-o oferit un loc de muncã la Episcopie. Mi-o oferit loc de muncã ca…Mie mi-o oferit…o zis cã…îmi plãteste scoala de soferi de profesionisti si lui ….(neinteligibil, un nume de seminarist) îi plãteste ca sã facã s coala de bucãtari, ca sã îl aibã aproape, acolo, ca sã poatã sã se f*tã mai repede cu el. Mai mult. I-o oferit, o zis, hai sã mergem sã ne cumpãrãm o casã în afarã. Bãi, îs multe de spus…

Seminarist 2: Auzi, uãi, dar cine l-o filmat pe Corneliu când cu Denis?

Vasile Turcu: Denis! Cu ceasul!

Seminarist 2: Cu ceasul?

Vasile Turcu: Da! Stii cã vorbeam noi… Ai auzit vreodatã cã vorbeam noi prin camerã de Ometrix, de chestii-trestii. Ei, asta era! Ãsta era.. Ometrixul ãsta era, ca sã stii si tu.

Seminarist 2: Da, dar ãsta cu… îi aceala de care o zis ãstia cã l-o dat Sebastian?

Vasile Turcu: Nu l-o dat Sebastian! Aistea nu stiu nica. Asta-i vrãjealã. Stii, presa umflã, stii cum îi.

Seminarist 2: Da.

Vasile Turcu: Tu crezi acum ce vrei… Eu ti-am zis care o fost adevãrul, eu..

Seminarist 2: Cu Iorest nu ati mai vorbit?

Vasile Turcu: Nuu, ce sã vorbesc eu cu Iorest, uãi! Cã pe mine nu are tupeu sã mã sune nimeni. N-auzi cã scrie prin presã cã eu sunt pe la Mãnãstirea Bujoreni, cã p**la mea. Ce Mãnãstire, *oaie?! Eu mã distrez, cã-mi place viata.

Seminarist 2: Mmm… Uãi Vasile, na…

Vasile Turcu: Uãi, îi treaba de asta, cã altfel nu bãgam comm.-urile alea! Sincer sã fiu nu bãgam, dacã era cu…i-ote, dacã… na…uãi, eram recunoscãtor, stii! Dar asta o fost fãtãrnicie. El ne-o oferit aiestea, ca sã poatã sã ne atragã.

Seminarist 2: Dar asta cu Denis si cu PS-ul când s-a întâmplat!?

Vasile Turcu: Uãi, în ziua în care o înmormântat-o pe mã-sa, o bãgat-o pe mã-sa în sicriu, seara el se f*tea. Mai vrei ceva?

Seminarist 2: Sã mori tu?!!!

Vasile Turcu: Tu dacã tu ai o femeie, tu cu Marina, dacã Doamne fereste, sã moarã maicã-ta, tu seara te f**i cu Marina?

Seminarist 2: Nu!

Vasile Turcu: Pãi de aia îti zic, cã i-a supt p**la în locul femeii si l-a f** pe Denis.

Seminarist 2: Uãi, mamã!!!

Vasile Turcu: Când am venit noi cu cozonacii în seara aceea. Stii, am venit cu cozonacii la cãmin, cu … Ei, el în seara aceea s-a f**t cu Denis! Când am venit noi la 11 în cãmin. Da!! Mai vrei ceva?? Eu nu mai vreu nica. Un pumn în gurã sã-i f*t si gata, mã f*t în el.

Seminarist 2: Pfoaii, mamã!

Vasile Turcu: Bãi, ãsta e adevãrul!

Seminarist 2: Bãi Vasile, te mai sunt mâine, cã-s la Mãnãstire si…

Vasile Turcu: Stiu, mi-am dat seama. Hai, vorbim…. Tre sã stie toatã lumea care-i adevãrul! Nu tre sã mã ascund! Bãi, asta-i, vorbim, ne auzim! Baftã!

Seminarist 2: Pa.

Mama unui elev abuzat: “În sfârsit, mã simt rãzbunatã”

Ieri, dupã aflarea vestii cã fostul Episcop Corneliu a fost trimis dupã gratii, mama unuia dintre elevii abuzati a postat un mesaj emotionant pe facebook, declarându-se rãzbunatã de justitia românã. “În sfârsit, sunt rãzbunatã! Am fost nevoitã sã-mi iau bãiatul de la seminar din cauza acestui nenorocit. Se stia în seminar despre ce face, iar când îi plãcea un elev, îl lasa corigent si pentru a-l trece, copilul era obligat sã îl viziteze în chilie. Nenorocitul! Multumesc lui Dumnezeu cã mi-am luat bãiatul la timp. Nu doresc nimãnui sã treacã prin ce am trecut eu în momentul când am fost nevoitã sã-mi iau bãiatul de la seminar ce vorbe mi-a aruncat acest nenorocit. Poate ar fi terminat dacã trecea pe la el prin chilie. Felicitãri acestui bãiat cã a avut curajul sã-l demaste…al meu aflase ce se întâmpla si mã suna mereu sã mã duc sã-l iau. Atunci nu-i întelegeam hotãrârea, acum simt o imensã furie si sunt multumitã cã l-am luat “, a scris femeia despre cosmarurile prin care erau nevoiti sã treacã elevii seminarului teologic.

Nu recunoaste acuzatiile

Surprinzãtor, în fata acestor probe si mãrturii, fostul episcop de Husi, Corneliu Onilã, nu recunoaste acuzatiile de act sexual cu un minor în baza cãrora a fost retinut. Decizia a fost contestatã deja de avocatul acestuia. Procurorii vor solicita si arest preventiv pentru 30 de zile. “Sã sperãm cã nu o sã fie emis acest mandat de arestare, nu prezintã niciun pericol public. Preasfintitul Corneliu neagã acuzatiile vehement, este vorba doar de declaratia pãrtii vãtãmate si a fratelui acestuia”, a spus avocatul lui Corneliu Onilã, Liviu Bran.

Dacã instanta îl va condamna, Corneliu Onilã va fi caterisit

Tot ieri, Patriarhia Românã a avut o primã reactie vizavi de acest subiect. Reprezentantii BOR au precizat cã lui Onilã i-a fost retrasã functia de episcop în iulie 2017, pe baza datelor existente atunci în legãturã cu acuzatiile la adresa sa, iar când va exista o decizie definitivã de condamnare, va putea fi decisã caterisirea.

“Biserica, prin Sfântul Sinod, a transat cazul fostului episcop de Husi în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrãgându-i toate atributiile si functia de episcop. Cazul sãu a fost preluat de autoritãtile judiciare care au continuat o lungã si complexã anchetã. În noul context al retinerii la care s-a procedat astãzi, asteptãm derularea finalã a procesului. La sfârsitul acestuia, dupã epuizarea tuturor actiunilor judecãtoresti si pronuntarea finalã a instantei, în cazul în care aceasta va hotãrî condamnarea penalã definitivã, Sfântul Sinod va putea lua la rândul sãu decizia irevocabilã a caterisirii», a transmis purtãtorul de cuvânt al Patriarhiei.

Memorialul unui esec dureros: Onilã, 8 ani crânceni pentru Episcopia Husilor!

Corneliu Onilã a ajuns în Episcopia Husilor în 1996, ca profesor la Seminarul Teologic “Sf. Ioan Gurã de Aur”. Venea dupã o perioadã petrecutã în Germania, cu aura unui tânãr studios, de perspectivã, care, dacã tot era de pe meleagurile învecinate ale Corni-Albestiului, ar fi putut fi o sperantã pentru micuta si abia reînfiintata Episcopie a Husilor. Ascundea însã multe lucruri încã de pe atunci, dar a izbutit o vreme sã îsi impunã imaginea unui “intelectual cu scoli înalte, elevat si superior”. Ulterior s-a aflat cã avea multe lipsuri. De pildã, documentele oficiale aratã cã nu fusese în stare sã obtinã titlul de Doctor, desi începuse studiile doctorale, iar “cariera universitarã” pe care o invoca frecvent, însemna doar o asistentã pe lângã profesorul Hans-Martin Barth, de la Universitatea Marburg- Germania. Un an mai târziu, brusc, Corneliu Onilã îsi dã seama cã vrea sã fie cãlugãr si, într-o searã, pe 21 noiembrie 1997, “fratele Corneliu” este tuns în monahism, în Catedrala Episcopalã. Din acest moment, pentru tânãrul Onilã (care atunci avea vârsta de 31 de ani), începe o fulminantã ascensiune pe cale ierarhicã, de ca si cum de undeva se impunea o mare grabã ca acesta sã capete dregãtorii. De pildã, dupã numai douã zile este fãcut preot, în treapta de ieromonah, iar o lunã mai târziu este fãcut protosinghel. Peste numai un an de zile, în 1998, Corneliu Onilã este numit în importanta functie de Episcop Vicar. De atunci a început sã îsi exprime, chiar cu voce tare, dorinta ca Episcopul Ioachim al Husilor sã moarã mai repede, visul sãu fiind sã îi ia locul. Dorinta i s-a împlinit în 2009, când Preasfintitul Ioachim s-a stins din viatã. La momentul intronizãrii lui Onilã, fastul a fost la cote…. alarmante: însusi presedintele tãrii, Traian Bãsescu a venit cu elicopterul, ca sã participe la momentul ce avea sã se dovedeascã a fi cel mai crâncen blestem, pentru mult prea încercata Episcopie de la malul Prutului. Ca sã nu fie eclipsat, Onilã a dispus ca pãrintelui Mina Dobzeu sã îi fie legatã usa chiliei cu o sârmã. Se temea poate ca bãtrânul duhovnic sã nu iasã si… sã vorbeascã! Preotii, care îi stiau firea si metehnele, îsi fãceau cruce si spuneau cã la conducerea Episcopiei a venit “dezastrul”. Nu i-a crezut nimeni, astfel cã unii dintre ei, fie au fost goniti, fie au tãcut, ani la rând. În ciuda acestor lucruri, susotite, iatã, încã de atunci, tânãrul Episcop Corneliu a reusit o vreme sã aibã o imagine publicã deosebitã. Presa îl vedea ca pe un prelat de viitor, cu avantajul vârstei, al scolilor înalte, în occident, carismatic, gata sã punã umãrul la evolutia în cel mai bun sens al BOR. Aparentele însã aveau, încet-încet, sã se surpe.

Didina, pedagoga care l-a demascat pe abuzatorul Onilã, trimisã “la Psihiatrie” de ISJ Vaslui!

Prima persoanã care, chiar în anul în care Onilã a fost fãcut episcop, a vorbit public despre “lucrurile necurate”, pe care le face acesta, a fost pedagoga Didina Brãnici, de la Seminarul Teologic. Femeia a povestit într-o petitie trimisã la ISJ Vaslui, la Mitropolie, la Patriarhie, etc, faptul cã a vãzut elevi dezbrãcati în chilia episcopului, cã are martori si cã este nevoie de mãsuri urgente, pentru cã elevii sunt abuzati. Reactia ISJ Vaslui a fost socantã: pedagoga a fost invitatã sã se consulte la cap, insinuându-se cã ar fi nebunã. A urmat o adevãratã campanie de denigrare a Didinei Brãnici, elevii fiind instigati sã o conteste, sã o umileascã si sã se revolte împotriva ei. Neluate în seamã, sesizãrile Didinei Brãnici aveau sã mocneascã an la rând, pânã când au izbucnit.

Onilã era convins cã ziarul Vremea Nouã este dusmanul sãu: de furie, a lovit cu cârja un reporter VRN, în plinã slujbã, la o mãnãstire!

Încet, încet, presa a început sã se lãmureascã în privinta episcopului Corneliu. Arogant peste mãsurã si pretentios, pânã acolo, încât preotii puneau covoare rosii peste noroi, ca nu cumva “Preasfinttiul” sã se murdãdeascã pe pantofi, Corneliu Onilã nu si-a putut mentine pojghita aparentelor prea mult. Putini ziaristi însã au avut curajul sã-l conteste. Ziarul Vremea Nouã si-a asumat rolul de “proscris” în raport cu înfumuratul episcop, astfel cã, înainte cu mult ca Onilã sã aparã în filmele deocheate, “Vremea Nouã” a început sã-i dezvãluie meschinãriile. Despre birurile uriase impuse preotilor, despre umilirea fetelor bisericesti care nu puteau vinde la suprapret cota de lumânãri sau vin, impuse lunar; despre efectuarea de slujbe contra-cost în parohii, unde episcopul Onilã nu se ducea fãrã sã primeascã o mie, douã de euro, de la bietii preoti, exasperati si complet neputinciosi în fata unui episcop despotic, arogant si cu apucãturi ciudate. De asemenea, articole întregi din Vremea Nouã atrãgeau atentia si asupra modului batjocoritor în care episcopul Onilã se purta cu Mina Dobzeu. Invidios pe iubrea sincerã pe care Duhovnicul din “Jurnalul Fericirii”, o primea de la oameni, Onilã îi fãcea sicane. Când îl încuia în casã, când îl ameninta cã vrea sã-i ia pensia de fost detinut politic. Îl punea sã plãteascã mâncarea si cazarea în chilia din curtea Episcopiei. Uneori, avea, brusc, o schimbare de comportament. Mergea la Mina Dobzeu, îi fãcea injectii si i se confesa. În derâdere, îl întreba pe Mina Dobzeu unde sã îl îngroape, când o sã moarã. Si este consideratã o profetie a pãrintelui Mina, vorba care i-a spus-o atunci, lui Onilã si lui Jitaru, arhimandritul aflat în puscãrie, pentru santaj. “Nu vã faceti voi griji. Când voi muri eu, voi doi nu veti mai fi pe aici”! Pentru faptul cã “Vremea Nouã” nu ezita nicio clipã sã prezinte public toate aceste lucruri, în ciuda blestemelor, manevrelor de culise si a tuturor ostilitãtilor manifestate fãtis. Atât de orbit de furie era împotriva ziarului Vremea Nouã, încât acesta a îndrãznit sã loveascã (la propriu!), cu cârja episcopalã, unul dintre reporterii ziarului, aflat la o mãnãstire din zona Bârladului. Oamenii aflati la slujbã au rãmas înmãrmuriti, vãzând aceastã scenã, dar deja era de notorietate cã arogantul episcop declarase cã “Vremea Nouã” este dusmanul sãu numãrul 1.