spot_imgspot_img
5.3 C
Vaslui
19-apr.-2024

Fostul senator Verginia Vedinaș, lansare de carte la Vaslui

- Advertisement -

O carte deosebită, cu titlul „Identitate națională și iubire de țară”, semnată de prof. univ. dr. Verginia Vedinaș, o personalitate a dreptului din România, fost senator al Parlamentului României, consilier al Curții de Conturi, a fost lansată ieri la Vaslui, în fața unui auditoriu bine ancorat în problemele actuale, în special cele ale administrației publice. Publicată la editura Universul Juridic, cartea este un unicat în acest domeniu, atestă preocuparea autoarei pentru valorile tradiționale românești, în contextul în care globalizarea pare să fie cuvântul de ordine în Europa, în acest moment. Nu au lipsit surprizele plăcute pentru autoarea cărții, pentru că gazdele acțiunii, conducerea primăriei și a Consiliului Județean, au dorit să fie o lansare reușită. Un cunoscut cântăreț folk din Vaslui, Romică Brunchi, a susținut un mini-concert de piese la chitară, piese primite bine de public.

Lansarea cărții, în beciurile răcoroase de la Curțile Domnești, a fost deschisă de Vasile Popa, directorul Camerei de Conturi a județului, coleg de mulți ani cu autoarei cărții „Identitate națională și iubire de țară”. „Viața îmi oferă șansa de a prezenta, astăzi, cartea distinsei noastre colege, d-na Verginia Vedinaș, o personalitate a României care a ales Vasluiul pentru a face lansarea cărții domniei-sale. D-na Vedinaș a fost parlamentar (senator PRM de Bihor, până în 2008, alături de fostul senator PRM de Vaslui, Corneliu Bichineț, n.r.), președinte al Comisiei Juridice din Senatul României, după care a ales Curtea de Conturi a României. Ce o leagă de Vaslui? Relația creată în perioada în care a fost parlamentar cu fostul senator de Vaslui, dl. Corneliu Bichineț, acum vicepreședinte al Consiliului Județean, și cu fostul deputat Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui. Mă bucur că lansarea acestei cărți se face la Curțile Domnești, locul în care, cu sute de ani în urmă, domnitorul Ștefan cel Mare se întâlnea cu sfetnicii săi, pentru a pune la cale binele țării. Cei care vor citi cartea, vor descoperi că d-na Vedinaș este un om care își iubește țara și că pune iubirea de neam mai presus de orice”, a spus Vasile Popa. Un patriot, în adevăratul sens al cuvântului, pentru că, la un moment dat, în carte apare o declarație de credință a profesorului universitar față de România: „Sunt îndrăgostită de-a pururi de țara mea”. Autoarea, vizibil emoționată, a mulțumit celor care au venit la lansare. „Mă aflu, la Vaslui, într-un loc încărcat de istorie. Prin tot ceea ce am făcut până acum, m-am străduit să nu-i dezamăgesc pe alții, iar această trăsătură a mea am moștenit-o de la părinți. Măicuța mea nu știe carte, dar fata ei a făcut două doctorate, a publicat multe lucrări, iar prin ceea ce am făcut am încercat să nu-i dezamăgesc pe părinți, care mi-au insuflat dorința de muncă. Dacă vorbesc de Vaslui, trebuie să recunosc că am fost alături de colegul meu, dl. Bichineț, pe când eram în Senatul României și slujeam interesele legate de țara mea”, a spus Verginia Vedinaș.

Războiul gazelor de șist de la Pungești, subiect în cartea Verginiei Vedinaș

Unul dintre cei mai importanți consilieri de conturi din România, un apropiat al președintelui Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a vorbit și despre cartea lansată la Vaslui. „Cartea mea nu are un caracter declarativ, deși, ca om politic, mi-am exprimat de atâtea ori părerea despre una sau alta din problemele țării. Informațiile cuprinse în această carte sunt o simbioză, pornind de la momente de viață și cele din activitatea mea de zi cu zi și până la problemele reale din administrația publică actuală. Intr-un capitol, de exemplu, am tratat o situație din județul Vaslui, acolo unde un consiliu local s-a împotrivit exploatării gazelor de șist (este vorba de CL Pungești, n.r.), iar Instituția Prefectului a cerut anularea hotărârii în Contencios administrativ, pe motiv că exploatarea bogățiilor subsolului nu este apanajul administrațiilor locale. Ori, în acest caz, un judecător curajos a avut curajul să spună adevărul despre autonomia locală și a respins acțiunea Prefecturii. Eu sper din tot sufletul să asist la o normalizare a vieții din România”, a completat profesorul universitar. Fost coleg de partid cu Verginia Vedinaș, vicepreședintele CJ Vaslui, Corneliu Bichineț, a început discursul său în notă politică, spunând că, cităm, „tocmai ce am fost dat afară din conducerea județeană a PNL, ceea ce mi-a produs o mare bucurie în suflet”. „Cartea aceasta este o culegere de texte, care au legătură unele cu altele. Am avut privilegiul de a sta în aceeași sală cu doamna Vedinaș și să-i ascultăm pe Adrian Păunescu, pe Antonie Iorgovan sau pe Gheorghe Buzatu. Am mai avut prilejul să fac o dizertație la cartea Alinei Gorghiu, în urmă cu patru ani, când nu știam că va ajunge acolo unde este acum. Doamnă, să nu vă supărați, dar Alina Gorghiu este mai bună”, a spus, glumind, Bichineț.

Casetă:

Pavăl a primit-o cu mare respect pe această personalitate a Dreptului din România

Primarul Vasluiului, Vasile Pavăl: „Mă bucur că sunteți la Vaslui, la o lansare atât de specială pentru noi, cei care lucrăm în administrația publică. Se vorbește în cartea dvs. de autonomie, un subiect despre care eu am mari nemulțumiri, cred că de multe ori este mai mult pe hârtie, decât să se manifeste și în realitate. După 35 de ani de muncă în primăria Vaslui, cred că m-am lămurit cum vine treaba cu acest subiect. Noi, la Vaslui, trăim drama tinerilor care pleacă la muncă în Europa, dar am un sentiment aparte, că se vor întoarce la locurile natale, aici, unde îi așteaptă părinții, frații, prietenii”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.