|

Francisc Cristea a debutat în Liga 1

La doar 18 ani

TALENTAT… În lipsa unei echipe de fotbal în ligile superioare ale fotbalului românesc, ne putem lãuda din când în când cu jucãtori care fac pasul spre Liga 1. Ultimul jucãtor vasluian care a debutat în Liga 1 este Francisc Cristea, în vârstã de 18 ani, trimis în teren de Flavius Stoican în repriza secundã a meciului Politehnica Iasi – Concordia Chiajna (1-1).

Duelul dintre Politehnica Iasi si Concordia Chiajna (1-1), din etapa a VI-a a play-out-ului Ligii 1, a fost unul extrem de important pentru vasluianul Francisc Cristea. Pustiul de 18 ani si-a fãcut debutul în Liga 1, fiind introdus în teren în repriza secundã. Mijlocasul Francisc Cristea ne-a povestit cum a trãit primul meci în Liga 1. “Debutul a fost unul frumos, deoarece chiar nu mã asteptam sã debutez, mai ales cã scorul era în defavoarea noastrã. Însã, când preparatorul fizic al echipei, domnul Denis Zmeu, m-a chemat la el, pentru a mã încãlzi, mi-am dat seama cã va veni si debutul. Am avut emotii, însã cu ajutorul colegilor, care m-au încurajat, mi-am dat seama cã nu trebuie sã intru cu presiune si sã fiu cât mai calm. Mister (n.r Flavius Stoican) mi-a transmis sã fiu dezinvolt, sã nu intru cu emotii si sã nu-mi fie fricã dacã gresesc. Imediat dupã meci am primit multe mesaje de la prietenii apropiati, cât si de la suporterii acestei echipe, iar cu familia m-am întâlnit imediat dupã meci”, a declarat Francisc Cristea. Pe viitor, Cristea vrea sã ajungã un om de bazã în echipa lui Stoican, iar ulterior sã facã pasul cãtre o echipã de top din Liga 1 sau din strãinãtate. “Obiectivul meu pe viitor este sã fiu mai bun pe zi ce trece, iar dacã evolutiile mele vor fi apreciate sã fac pasul la o echipã cu traditie din România sau din strãinãtate”, a adãugat mijlocasul.

Campion cu Sporting Juniorul Vaslui la categoria U14

Francisc Cristea a începutul fotbalul la 6 ani, la grupa 2001 a defunctei FC Vaslui. Primii sãi antrenori au fost Cãtãlin Grigore si Eusebiu Pãun, iar cel mai important rezultat a fost câstigarea Campionatului National de fotbal U14, împreunã cu echipa Sporting Juniorul Vaslui, echipã pe care a pãrãsit-o în urma unui scandal. Francisc Cristea a câstigat procesul cu Sporting Vaslui la TAS si a devenit jucãtor liber. “Am început fotbalul la vârsta de 6 ani. Tatãl meu m-a vãzut cã toata ziua stau si bat mingea în peretii casei si a hotãrât sã mã ducã la fotbal la FC Vaslui. Primii mei antrenori au fost Cãtãlin Grigore si Eusebiu Pãun. La 15 ani, împreunã cu familia mea am hotãrât cã este mult mai bine pentru viitorul meu sã plec de la Sporting Juniorul Vaslui. Însã, odatã cu aceastã decizie ne-am lovit de refuzului clubului, care pentru plecarea mea cerea o sumã foarte mare de bani pe care niciun club nu era dispus sã o plãteascã”, ne-a povestit Cristea.

Cãtãlin Grigore: “Un pasator foarte bun si un copil sufletist”

Primul antrenor al lui Francisc Cristea a fost Cãtãlin Grigore, cel care ne-a spus ce calitãti are noua stea a fotbalului vasluian. “Mã bucur foarte mult pentru el cã a debutat în Liga 1. L-a adus tatãl sãu la stadion. Era mic! Încã de atunci era un copil talentat, lovea foarte bine mingea cu piciorul, dar si cu capul. Un pasator foarte bun si un copil sufletist”, a declarat antrenorul Cãtãlin Grigore.