|

Gala olimpicilor vasluieni: 77 de elevi si profesorii lor, premiati pentru rezultate remarcabile la nivel national | FOTO

EXCELENTA VASLUIANÃ… Cei mai buni elevi din municipiul Vaslui si profesorii lor coordonatori au fost premiati asearã în cadrul Galei olimpicilor vasluieni. Este vorba despre 77 de copii care au obtinut, în anul scolar 2018-2019, medalii, premii I, II, III si mentiuni la olimpiadele scolare. Acestia au fost împãrtiti pe trei grupe, în functie de aria curricularã din care fac parte disciplinele de învãtãmânt la care au luat premiul: Grupa I – aria curricularã Matematica & Stiinte, Tehnologii; Grupa Il – aria curricularã Om si societate, Limbã si comunicare, Arte; Grupa Ill – aria curricularã Educatie fizicã si sport, Învãtãmânt tehnic. Pe lângã diplome, elevii au primit si o sumã de bani, între 1.000 si 1.500 de lei, în functie de rezultatul obtinut.

În deschiderea galei, primarul Vasluiului, Vasile Pavãl, le-a vorbit celor prezenti despre datoria institutiei si a comunitãtii vasluiene de a rãsplãti munca oamenilor care cinstesc orasul: “Suntem datori sã-i apreciem si sã-i cinstim ca atare. Scoala vasluianã este performantã, se dezvoltã frumos, îsi pregãteste tânãra generatie cu multã muncã si dãruire. Consiliul Local si Primãria Vaslui are în atentie acest segment. Peste 17 milioane de lei din bugetul Consiliului Local au fost alocati cãtre învãtãmânt, în conditiile în care, asa cum stiti, salariile cadrelor didactice au fost preluate de Ministerul Educatiei Nationale. Ce am fãcut cu acesti bani, stiti foarte bine, am cofinantat programe europene, am finantat burse, am plãtit utilitãti, participarea la concursuri, într-un cuvânt, am finantat performanta. Cei 77 de elevi premiati sunt printre cei mai buni, dar sã nu-i uitãm si pe cei din linia medianã si pe cei care încearcã sã se dezvolte, avem aceastã obligatie de a crea un cadru favorabil dezvoltãrii lor”. De asemenea, primarul Pavãl le-a adresat un mesaj olimpicilor vasluieni: “ati ales un drum frumos, perseverati, fiti harnici, pentru cã veti reusi sã faceti în continuare performantã. Aveti o bazã solidã, dar, nu uitati, o parte din aceste reusite se datoreazã si cadrelor didactice care v-au îndrumat, si pãrintilor care, poate, de multe ori au fãcut sacrificii. Sunt mândru cã sunt contemporan cu voi, cu toti acesti oameni deosebiti si comunitatea pe care o reprezint”.

Inspectorul scolar general: “mai bine de jumãtate dintre premiantii judetului nostru sunt doar din municipiul Vaslui”

Inspectorul scolar general prof. Gabriela Plãcintã, i-a felicitat pe totii elevii premiati, precum si pe profesorii care le-au îndrumat pasii spre performantã: “Toti elevii prezenti în salã sunt participanti si premianti la olimpiade scolare pe discipline, adicã vârfurile. Olimpiadele scolare pe discipline sunt cele mai serioase concursuri si acesti copii minunati au reusit. Nu e simplu nici mãcar sã participi, darãmite sã obtii si premii, medalii, mentiuni. Ce se întâmplã în aceastã searã este un semn de recunostintã dupã ani de muncã ai colegilor nostri, ani de muncã în care au stat cu copiii si au fãcut pregãtire, pregãtire suplimentarã. Sunt ani în care si pãrintii au fost aproape de scoalã si acest lucru se vede. Se vede din statistici, dar si cu ochiul liber. Ce sã vã spun despre Vaslui? Cã putem sã-l numim orasul excelentei, pentru cã mai bine de jumãtate dintre premiantii judetului nostru sunt doar din municipiul Vaslui, adicã 77 elevi. Si vorbim doar de olimpiadele scolare pe discipline. Dacã mai adãugãm si concursurile nationale, precum si concursurile artistice, sportive, numãrul acestora este de ordinul sutelor. Îi felicit pe toti copiii, pe pãrinti si pe profesori pentru toate aceste rezultate, care cu sigurantã se vor înmulti”.

Tatãl lui Andrei Bordeianu: “Îi salut pe profesorii Cãtãlin Ignat si Dyana Cruceanu, doi stâlpi cãrora nu stiu cum sã le multumesc”

Marele absent de la eveniment a fost Andrei Bordeianu, olimpicul care a dus Vasluiul pe cele mai înalte culmi ale Olimpiadei Nationale de Fizicã. A fost, însã, prezent tatãl acestuia, care le-a povestit celor prezenti la eveniment cã a face performantã nu înseamnã neapãrat sã renunti la pasiuni sau micile plãceri din timpul liber: “Pentru a face performantã, trebuie sã ai un program foarte bine stabilit, dar nu unul care sã reprezinte un stres pentru copil. Andrei a avut timp pentru chitarã, pentru sport, pentru citit, pentru învãtat, pentru tot ce si-a dorit. Chiar la începutul anului universitar, cu toatã lipsa de modestie, domnul academician profesor Purcãrea a venit la noi si ne-a spus <Andrei este un bãiat minunat, i-am transmis sã o tinã tot asa în urmãtorii 70 ani>. Viata medicalã este fascinantã, îi felicit pe cei care aleg acest drum, pentru cã implicã mult studiu. Îi salut pe profesorii Cãtãlin Ignat si Dyana Cruceanu, doi stâlpi cãrora nu stiu cum sã le multumesc. La fel si domnului profesor Romascu, care i-a fost lui Andrei un adevãrat exemplu. Le transmit pãrintilor sã aibã încredere în copii, cã picãturã cu picãturã vor ajunge acolo unde îsi doresc”.