spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Galaţiul, CAPITALA TRAFICANŢILOR DE DROGURI/ Tot mai mulţi TINERI ajung la URGENŢE

- Advertisement -

Oamenii legii au descoperit o mare cantitate de etnobotanice „made in Galaţi”

O amplă acţiune în căutarea traficanţilor de droguri a fost pusă la cale, ieri dimineaţă, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi şi ofiţerii de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi. Oamenii legii au făcut 28 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Galaţi, Brăila şi Tulcea, 90 de persoane fiind duse la audieri. Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări infracţionale specializate în traficul cu droguri de mare risc, droguri de risc şi produse cu efect psihoactiv (cunoscute sub denumirea generică de „substanţe etnobotanice”).
Din informaţiile oferite de anchetatori a reieşit faptul că, începând cu luna martie 2014, membrii grupării infracţionale au procurat, deţinut, oferit şi valorificat către alte persoane droguri de mare risc (comprimate ecstasy) şi droguri de risc (produse cannabice sub formă de marijuana). Printre consumatori se numără şi persoane aflate în penitenciarele din cele trei judeţe, dar şi foarte mulţi tineri.

Tinerii, victime sigure ale consumului de stupefiante

Într-un comunicat al DIICOT se arată că „există suspiciuni că membrii grupării au produs importante cantităţi de „produse etnobotanice”, prin impregnarea unor substanţe cu efect psihoactiv în produse ce pot fi consumate prin inhalare ori prizare, ulterior acestea fiind  oferite spre vânzare către diferiţi consumatori (în special tineri)”. O mare parte a persoanelor care au consumat astfel de substanţe, în ultima perioadă de timp, au avut nevoie de îngrijiri medicale în regim de urgenţă.
În urma descinderilor, anchetatorii au ridicat, în vederea confiscării, mari cantităţi de produse cu efect psihoactiv, dar şi importante sume de bani şi telefoane mobile. De asemenea, 90 de persoane au fost duse la audieri, urmând ca procurorii DIICOT să dispună măsurile care se impun.
La acţiune au participat cadre din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, Gărzii de Coastă – Sectorul Poliţiei de Frontieră Isaccea şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Galaţi, iar suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Explozie de internări din cauza etnobotanicelor

Fenomenul consumului de substanţe psihoactive ia amploare la Galaţi, fapt ce îi îngrijorează pe medici. Aceştia susţin că, de la începutul anului, la Secţie de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, au fost înregistrate 63 de cazuri, în condiţiile în care anul trecut media era de 12-14 pe lună. Este vorba în general de tineri, care prezintă simptome variate, unii dintre ei ajungând la spital în comă. „La Secţia de Primiri Urgenţe s-a prezentat un număr record de astfel de pacienţi. Adresabilitatea este din ce în ce mai mare. Pot să vă spun doar că în doar cinci zile am avut 16 astfel de cazuri”, ne-a declarat medicul Lucica Grigorică, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi.
„Numai la sfârşitul săptămânii, la UPU s-au înregistrat opt persoane cu consum de substanţe necunoscute şi o persoană cu consum de cannabis”, ne-a spus Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Tendinţe de automutilare

Cadrele medicale sunt îngrijorate şi pentru faptul că tinerii prezintă simptome din ce în ce mai grave. „Pacienţii vin cu manifestări în primul rând de tip neurologic, începând cu agitaţie psihomotorie şi tendinţe de automutilare şi până la cazuri de comă. Pe lângă stările de agitaţie, înregistrăm simptome digestive şi cardiovasculare. Vorbim în primul rând de adolescenţi, fără boli cardiovasculare, dar, din cauza consumului acestor substanţe, au variaţii de puls, de tensiune, ceea ce înseamnă şi o presiune asupra cordului”, ne-a explicat medicul Lucica Grigorică.
Majoritatea pacienţilor neagă consumul, însă sunt daţi de gol de comportament. Părinţii lor le povestesc medicilor că tinerii consumă astfel de substanţe în general la petreceri, combinate cu alcool. „Majoritatea neagă consumul, iar dacă ne referim strict la etnobotanice, testele toxicologice ies negative. Este greu de spus şi dacă creează sau nu dependenţă. În acest moment, sunt şase pacienţi, dintre care unul în comă, internaţi în Spitalul Judeţean. Mulţi dintre ei au fost direcţionaţi către Spitalul de Psihiatrie. Aceşti pacienţi au nevoie de consiliere psihologică ulterior, sau cel puţin aşa ar fi corect”, recomandă purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă.

Mărturia unui consumator…

Citeste mai mult: http://www.viata-libera.ro/eveniment/63366-galatiul-capitala-traficantilor-de-drogurilor

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.