|

GISC contra Chevron la Bãcesti (foto)

Ing. Ioan Igiescu, unul din membrii Grupului de Initiativã al Societãtii Civile Bârlad (GISC) a postat pe un site de socializare un comunicat GISC, prin care informeazã pe larg ce s-a întâmplat concret vineri, 5 aprilie, în comuna Bãcesti. Vã reamintim cã reprezentantii Chevron au fost acolo pentru a discuta cu edilul localitãtii si consilierii locali despre viitoarea sondã de explorare ce va fi amenajatã la Bãcesti, sat Pãltinis, peste cinci luni de zile! la sedinta de la Bãcesti a fost prezent si lobystul numãrul 1 al Chevronului – Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, care a fost “întâmpinat” de aproape 100 de protestatari, cãrora le-a dat cu flit în stilul caracteristic: “vã informãm si pe voi dupã ce ne facem noi treaba”. Mai mult decât clar!

Vineri, 5 aprilie, la Bãcesti, în sala amenajatã ad-hoc a Centrului de Asistentã Medico-Socialã, a avut loc repriza a treia din meciul GISC Bârlad – Chevron. Conform informãrii GISCB, din partea “oaspetilor” (Chevron) a participat Cosmin Ghitã însotit de patru specialisti în foraje si geologie, iar din partea “gazdelor” (Societatea Civilã din Bãcesti) o parte din membrii Grupului de Initiativã al Societãtii Civile Bârlãdene. “Nu, nu am gresit, noi reprezentãm “gazdele” pentru cã localnicii, gazdele evenimentului, au jucat rolul spectatorilor, la fel ca si în reprizele anterioare de la Vaslui. Au fost prezenti si locuitori din Pãltinis, sat al comunei Bãcesti, unul din cele trei vizate pentru amplasarea sondelor de explorare, dar acestia au manifestat la poartã întrucât nu li s-a permis accesul în salã.

În timp ce în salã se prezenta proiectul Chevron iar GISCB prezenta cealaltã fatetã a proiectului, afarã era adevãratul protest, al oamenilor locului, cei mai importanti în aceastã derulare, cei care vor avea de suferit când sonda va fi în <<ograda>> lor. Prezentarea, deschisã de Gheorghe Orbu, angajat Chevron, a fost asemãnãtoare cu cele anterioare în care ni s-au prezentat <<binefacerile>> aduse de industria gazelor de sist în judetul nostru. S-a pus accentul pe tehnologie, pe faptul cã este nevoie de gaze pentru a resuscita piata muncii, în mare suferintã în zona noastrã, pe siguranta si modul curat în care firma Chevron, care încearcã sã stabileascã un standard de eficientã în domeniu, va face lucrãrile si cum va colabora cu autoritãtile locale si oamenii din zonã.

Evident cã membrii GISCB nu au putut rãbda în tãcere încercarea de manipulare a celor cinci chevron-isti si au intervenit cu întrebãri si observatii, punându-i de multe ori în dificultate pe acestia. De remarcat cã, de la o etapã la alta, componentii echipei “adverse” încearcã sã lucreze cât mai compact, ca o echipã, suplinindu-se unii pe altii în raport de întrebare si segmentul atacat si aducând membri noi, specialisti în foraje. Este de la sine înteles cã, în <<colaborare>> cu autoritãtile locale, compania îsi vede de parcursul ei, în ciuda asigurãrilor pe care ni le dau cã nimic nu se va face fãrã respectarea legilor române. Care legi as întreba eu, în conditiile în care este un vid legislativ în privinta gazelor de sist. Si în ciuda tuturor protestelor desfãsurate în Bârlad, Vaslui, Iasi, Galati precum si în alte localitãti din tarã în 4 aprilie, Ziua Nationalã Antifracking. Cu toate acestea, noi, membrii GISCB, sperãm cã localnicii au înteles cã nu e chiar asa cum încearcã compania sã ne prezinte situatia. La discutii a mai participat si pres. CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, sosit cu mare întârziere”, a precizat ing. Ioan Igiescu, membru GISC prezent la Bãcesti.