|

Grave acuzatii de coruptie la adresa Directiei de Sãnãtãte, care a devenit distribuitor oficial pentru Hexi Farma

Produsele Hexi Farma, scoase din spitale.

AFACERI…Decizia blocãrii dezinfectantilor diluati a fost luatã, ieri, dupã video-conferinta pe care Ministerul Sãnãtãtii a sustinut-o cu directorii DSP din tarã. Conducerea Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui s-a conformat si a blocat produsele Hexi Farma încã de joi. La fel a procedat si Spitalul “Dimitrie Castroian” din Husi, care va folosi în continuare dezinfectantii unei alte firme cu care are contract. La spitalul din Bârlad, situatia e în ceatã si asta pentru cã nici o persoanã din conducerea unitãtii nu oferã amãnunte despre dezinfectantii folositi. Pe surse am aflat cã si acolo s-a folosit “apã chioarã” de la Hexi Farma, scoasã zilele astea din sectii, de teama controalelor anuntate. Afacerea Hexi Farma în Vaslui s-a extins însã nu doar în spitale, ci si în cabinetele stomatologice si saloanele de înfrumusetare. Foarte multi patroni de frizerii ne-au declarat, sub protectia anonimatului, cã pentru a primi autorizatiile de functionare, au fost constrânsi de inspectorii DSP sã cumpere dezinfectanti de la o anumitã firmã, care la rândul ei se aproviziona (surprizã!) de la Hexi Farma. De ce erau obligate aceste saloane sã cumpere apã chioarã de la firma respectivã, e o întrebare la care doar Mihaela Vlada, directorul DSP, poate rãspunde. Singura veste îmbucurãtoare din toatã aceastã tevaturã o reprezintã faptul cã în judetul Vaslui, de la începerea scandalului Hexi Farma si pânã în prezent, nu au fost cazuri de interventii chirurgicale amânate din cauza retragerii dezinfectantilor diluati, asa cum s-a întâmplat în unele spitale din tarã. Acum, rãmâne de vãzut si dacã aceste operatii s-au fãcut si în conditii de maximã igienã.

Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui a transmis spitalelor din judet sã nu mai utilizeze produsele dezinfectante de la Hexi Pharma. Decizia a fost luatã în cursul zilei de joi, când reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii au organizat o video-conferintã cu sefii directiilor de Sãnãtate Publicã din tarã, în urma cãreia s-a hotãrât retragerea loturilor de produse Hexi Pharma din toate unitãtile spitalicesti din tarã. Conducerea Ministerului Sãnãtãtii a anuntat cã produsele verificate la noile teste fãcute asupra dezinfectantilor utilizati în spitale au fost neconforme, controalele vizând produsele Hexi Pharma. Au existat diferente mari de concentratie între valoarea declaratã si ceea ce au arãtat analizele fãcute de ICECHIM, unele fiind chiar si de câteva zeci de ori mai mici decât valoarea declaratã. În acest sens, Ministerul Sãnãtãtii a trimis o adresã conducerii DSP prin care se solicitã spitalelor sã nu mai foloseascã dezinfectantii Hexi Pharma. “În urma actiunilor de control desfãsurate în unitãtile sanitare cu paturi pentru verificarea produselor biocide fabricate de cãtre firma Hexi Pharma si a rezultatelor analizelor efectuate pe probele prelevate, existã suspiciunea neconformitãtii acestora. În acest sens, vã solicitãm sã dispuneti unitãtilor sanitare cu paturi blocarea temporarã de la utilizare a acestor produse pânã la clarificarea situatiei. În acelasi timp, vã rugãm sã comunicati unitãtilor sanitare cu paturi întreprinderea tuturor mãsurilor necesare desfãsurãrii serviciilor medicale în conditii de sigurantã pentru pacienti, prin asigurarea cantitãtilor corespunzãtoare de produse biocide”, se aratã în comunicatul Ministerului Sãnãtãtii.

Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui s-a supus ordinelor si a blocat dezinfectantii incriminati.

Începând încã de joi, cea mai mare unitate medicalã din judet a blocat utilizarea produselor provenite de la producãtorul Hexi Farma. Acest lucru nu va afecta desfãsurarea activitãtii Blocului operator si nici a Sãlilor de nastere, spitalul dispunând de necesarul de sãpun dezinfectant si solutii dezinfectante în vederea desfãsurãrii normale a programului operator. Conducerea spitalului îi asigurã pe vasluieni de calitatea serviciilor medicale. “Ca urmare a adresei DSP Vaslui, cu nr.10041/13.05.2016, conducerea spitalului a dispus blocarea de la utilizare a tuturor produselor biocide/dezinfectante provenite de la producãtorul SC Hexi Pharma SA si retragerea acestora în magaziile unitãtii. Pentru continuitatea serviciilor medicale în conditii de sigurantã
pentru toti pacientii si personalul medical al unitãtii, necesarul de
biocide/dezinfectante va fi asigurat din stocul furnizat de cãtre D.S.P. Vaslui, pânã la definitivarea achizitionãrii produselor optime. Pentru desfãsurarea activitãtii Blocului operator si a Sãlilor de nastere,Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a asigurat încã din data de 12.05.2016 necesarul de sãpun dezinfectant si solutii dezinfectante pentru tegumente, conforme, în vederea desfãsurãrii normale a programului operator. Vã asigurãm de permanenta preocupare si atentia acordate de întregul personal medical al Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui privind siguranta pacientilor si oferirea de servicii medicale de calitate”, se aratã în comunicatul dat de conducerea SJU Vaslui.

Si Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Husi are suficient dezinfectant pentru a depãsi criza

La fel ca la Vaslui, si conducerea Spitalului Municipal “Dimitrie Castroian” din Husi s-a supus ordinelor venite de sus si a scos de pe sectii dezinfectantii firmei “Hexi Farma”. “Spitalul nostru are contracte cu douã firme producãtoare de dezinfectanti, iar una dintre ele este Hexi Farma. Ca urmare a adresei primite de la Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui, am decis sã blocãm utilizarea dezinfectantilor respectivi. Ne conformãm ordinelor venite de sus. Vom depãsi acest moment pentru cã avem suficient dezinfectant de la cealaltã firmã”, ne-a declarat Lucia Rotaru, managerul Spitalului Municipal “Dimitrie Castroian” Husi.

La Bârlad e liniste

Singurul spital din judet care a refuzat sã comunice dacã are sau nu dezinfectanti de la Hexi Farma a fost Spitalul Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” din Bârlad. Oficial, unitatea medicalã are contract cu Anios, cea mai mare firmã de dezinfectanti din lume. Pe surse am aflat însã cã, si aici, firma Hexi Farma face legea. Probabil ca si în cazurile de mai sus, si aici s-a dat ordin ca dezinfectantii incriminati sã fie scosi de pe sectii.

Cabinetele stomatologice si saloanele de înfrumusetare, obligate de inspectorii DSP sã cumpere dezinfectanti de la Hexi Farma

O situatie la fel de gravã ca în spitale, gãsim si în cabinetele stomatologice si saloanele de înfrumusetare. Foarte multe voci care lucreazã în aceste domenii ne-au declarat, sub protectia anonimatului, cã din mafia Hexi Farma fac parte si reprezentantii Directiei de Sãnãtate Publicã. Cum ? Ne explicã o patroanã de frizerie. ” Una dintre principalele conditii pe care inspectorii DSP mi-au pus-o atunci când am cerut autorizatia de functionare a fost sã cumpãr dezinfectanti de la Hexi Farma. E o practicã întâlnitã absolut în tot judetul. De exemplu, la Bârlad, colegele noastre au fost si sunt în continuare obligate de inspectorii DSP sã cumpere dezinfectanti de la firma unui domn, Mugurel Cãtãnoaie, care vinde produse Hexi Farma. La fel e si la Husi, vrei autorizatie, cumperi un anume produs, pe care inspectorii ti-l recomandã. Aici, la Vaslui, e jale. Când mi-am deschis salonul, nestiind cum stau treburile, mi-am cumpãrat niste dezinfectanti din Franta. Cei de acolo mi-au recomandat sã folosesc o lingurã de dezinfectant la 10 litri de apã. Produse foarte concentrate si foarte bune. Când au venit în control, inspectorii DSP au strâmbat din nas. Mi-au zis cã trebuie sã folosesc un alt tip de dezinfectant. Ba mai mult, mi-au cerut 200 de lei pentru a participa la un curs de utilizare a dezinfectantilor, unde urma sã aflu si numele produsului agreat de ei. La fel au procedat si cu deratizarea si dezinsectia. Mi-au zis cã nu-mi dau autorizatia dacã nu le prezint procesul verbal cu deratizarea si dezinsectia din salon. Mi-au lãsat numãrul unei firme de-a lor. Am apelat la recomandarea fãcutã de ei. A venit o doamnã, mi-a luat 180 de lei, a completat o foaie si dusã a fost. Eu mã asteptam sã stropeascã cu ceva, sã dea cu substante din alea pentru insecte, pentru sobolani. N-a dat cu absolut nimic. Am plãtit aproape 200 de lei pentru a mi se completa o foaie. Astia sunt inspectorii Directiei de Sãnãtate Publicã. Nu mã mir cã s-a ajuns unde s-a ajuns în ultimele zile. Sistemul e putred de corupt”, ne-a declarat patroana salonului de înfrumusetare, care a dorit sã rãmânã anonimã.